Μοιραστείτε το άρθρο...

Με αφορμή το τελευταίο δολοφονικό χτύπημα με θύμα τον Αιγύπτιο Χαμπίμπι παρότρυνε το ηλεκτρονικό περιοδικό ontherecord.gr να επισκεφθεί το σημείο, τα στενά, αλλά και τους ανθρώπους της ιστορικής γειτονιάς.

«Αγαπάω αυτή τη γειτονιά, κάθε μέρα εδώ απολαμβάνω το καφέ μου, ένα βιβλίο ή τη παρέα μου, ωστόσο έχουν υπάρξει βραδιές που απειλήθηκε η ζωή μου, απλά επειδή βρέθηκα στο λάθος σημείο, την λάθος ώρα» τονίζει ο Σταύρος που συχνάζει καθημερινά στη πλατεία Εξαρχείων.

Εκεί που λίγα μέτρα παραπάνω σημειώθηκε ένα αποτρόπαιο έγκλημα σηκώνοντας ξανά τους σύρτες της πόρτας. Τα σημειώματα «Παρακαλώ να κλειδώνετε τη πόρτα μετά τις 21:00 για την ασφάλεια της πολυκατοικίας» τοιχοκολλήθηκαν ξανά στις εισόδους. Εκεί που κάπως είχαν χαλαρώσει οι κάτοικοι των Εξαρχείων, ήρθε το πρόσφατο χτύπημα για να θυμίσει ότι σ’ αυτή τη συνοικία ο ακήρυχτος «πόλεμος» των τελευταίων ετών δεν έχει τελειώσει και καραδοκεί…

Ιστορική γειτονιά

Εξάρχεια. Ένα όνομα ιστορία. Στις αρχές του 19ου αιώνα τα Εξάρχεια, και συγκεκριμένα η οδός Τζαβέλα, θεωρούνταν το σύνορο της πόλης της Αθήνας. Μια συνοικία των Αθηνών, που στην μεταπολίτευση κατάφερε να εξελιχθεί σε μια περιοχή με νοητά και ουσιαστικά σύνορα, που κάνει την κοινωνία της να διαφέρει, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί και έχει προκαλέσει και η ίδια, πολλές ιδεολογικές ατέρμονες συζητήσεις.
Μια γειτονιά με αρχιτεκτονικά σύμβολα στα οποία πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια ο Φρέντυ Γερμανός, ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Αλέξης Μινωτής, ο Δημήτρης Χορν, ο Δημήτρης Μυράτ καθώς επίσης η Σοφία Βέμπο και ο Λεωνίδας Κύρκος.

Το άβατο

Ειδική άδεια για να πάει στα Εξάρχεια χρειάζεται η Ελληνική Αστυνομία, γι αυτό και καθυστέρησε να επέμβει στο φόνο του Αιγυπτίου. Οι αστυνομικοί σε αυτή τη περιοχή είναι ανέκαθεν «ανεπιθύμητοι», αλλά και μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ούτε εκτός υπηρεσίας δεν προσεγγίζουν τη περιοχή με ομάδες αναρχικών να έχουν κηρύξει πόλεμο εναντίον τους.

6η Δεκεμβρίου 2008

Ένα τεράστιο κύμα νεανικής αγανάκτησης πανελλαδικής εμβέλειας πήρε «σάρκα και οστά» στα Εξάρχεια όταν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 ο 37χρονος αστυνομικός (ειδικός φρουρός για την ακρίβεια) Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε και σκότωσε στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Ακολούθησαν πρωτοφανούς έντασης ταραχές, και μια από τις χειρότερες μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 που σήμανε ότι τα Εξάρχεια είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή σε ετοιμότητα.

Οι μαφίες των ναρκωτικών

Σε αυτήν την γειτονιά τα τελευταία 4-5 χρόνια οι κάτοικοί της έχουν ξεκινήσει έναν ανένδοτο αγώνα με τους εμπόρους ναρκωτικών, που λόγω της ανεπαρκούς αστυνόμευσης ουσιαστικά έχουν καταλάβει την περιοχή και τη χρησιμοποιούν για τα θανάσιμα αλισβερίσια τους.
Τα τελευταία χρόνια στα Εξάρχεια δρα η πακιστανική μαφία που ειδικεύεται στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και ναρκωτικών κυρίως κάνναβης (επί της οδού Στουρνάρη). Σε αυτές τις συμμορίες των ρόλων διακινητών συχνά διαδραματίζουν και μετανάστες που ήρθαν πρόσφατα στην Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίζουν το μεροκάματο.

Έπειτα από ρεπορτάζ του ontherecord.gr στη περιβόητη γειτονιά οι έντρομοι κάτοικοι τονίζουν ότι δε μπορούν να βλέπουν νέα παιδιά να σιγοσβήνουν στο κατώφλι τους, αλλά και φοβούνται για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους σε αυτή τη περιοχή.

Χρήστες κυκλοφορούν παντού ανενόχλητοι, ενώ πολλά παζάρια γίνονται σε κεντρικά σημεία μπροστά στα μάτια ανυποψίαστων περαστικών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η ιστορία των ναρκωτικών καθώς το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει συζήτηση περί διαχωρισμού των σκληρών και μαλακών ναρκωτικών και νομιμοποίησης των δεύτερων.

Από έμπιστες πηγές μάθαμε τι τιμές ναρκωτικών «παίζουν» στα Εξάρχεια:

Sisha ή «κοκαΐνη των φτωχών» ή μεφαμφεταμίνη: Από 5 ευρώ το γραμμάριο…
Κοκαΐνη: Από 40 ευρώ το γραμμάριο…
Ηρωίνη: Από 8 ευρώ το γραμμάριο
Χασίς: Από 10 ευρώ ανά 10 γραμμάρια…

Η επόμενη μέρα

Μέσα σε αυτό αβέβαιο και απαισιόδοξο τρόπο ζωής, οι κάτοικοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι το «καλό θα νικήσει» όπως λέει και ο βιβλιοπώλης, Κωνσταντίνος, αφού υπό το φως της ημέρας καταγράφεται κινητικότητα σε καφετέριες, εστιατόρια κτλ με τα Εξάρχεια να ανεβαίνουν συνεχώς και να γίνεται κορυφαίο εναλλακτικό στέκι. Τουλάχιστον υπό το φως της ημέρας…

Επίσης, μια πρώτης τάξεως αναβάθμισης της συνοικίας θα είναι όπως αναφέρουν, η υλοποίηση της περιβόητη γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ που σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο σταθμός θα βρίσκεται στην πλατεία Εξαρχείων. Ένα έργο που περιμένουν διακαώς οι κάτοικοι τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για την ασφάλεια της ιστορικής γειτονιάς του κέντρου της Αθήνας.

Με πληροφορίες από την Huffington Post.




Μοιραστείτε το άρθρο...