Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο πλανήτης στο σύνολό του έχει κατακλυστεί πλέον από εκατοντάδες εταιρείες που παράγουν και διακινούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα απαραίτητα αναλώσιμά τους. Η συσκευή σαν ιδέα είναι εξαιρετικά απλή: ένα υγρό -συνήθως που περιέχει και νικοτίνη- εξατμίζεται όταν φτάσει σε μια πηγή θερμότητας, δημιουργώντας ατμό, τον οποίον ο καπνιστής εισπνέει. Εφευρέτης του ηλεκτρονικού τσιγάρου υπήρξε ο Κινέζος φαρμακοποιός Hon Lik, ο οποίος κατασκεύασε το πρώτο το 2003.

Από την άλλη, στο κανονικό τσιγάρο έχουμε, βέβαια, πραγματική καύση με όλα τα παρελκόμενα της. Τη δημιουργία και εισπνοή όλων των ουσιών που προκύπτουν από αυτή τη χημική διαδικασία. Στο κανονικό τσιγάρο άρα έχουμε χημική διαδικασία, στο ηλεκτρονικό, όμως, πραγματοποιείται μια φυσική κατά βάση διαδικασία (λέμε κατά βάση διότι και σε αυτήν την περίπτωση έχουμε κάποιες χημικές διαδικασίες): το υγρό το οποίο μετατρέπεται σε ατμό.

Αυτό και μόνο θα μπορούσε να είναι καθησυχαστικό για τους καπνιστές, αφού δεν εισπνέουν προϊόν καύσης αλλά άτμισης. Το ζήτημα έχει, όμως, και άλλες παραμέτρους.

Μέχρις στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αφού αποτελεί μια νέα μόδα. Τα αποτελέσματα του καπνίσματος είναι γενικά γνωστά.

Σε μια δεύτερη ανάλυση, όμως, υπάρχουν σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή, όταν πρόκειται κάποιος να στραφεί στη λύση του ηλεκτρονικού καπνίσματος.

Κατ’ αρχάς, αν και εκ πρώτης όψεως, τα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνονται αθώα (περιέχεται ένα μείγμα γλυκερίνης και αρωματικών ουσιών), χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείρισή τους. Στο εμπόριο κυκλοφορούν υγρά, τα οποία περιέχουν και νικοτίνη. Αυτό θα έπρεπε να είναι αρχικά ένας κόκκινος σηματοδότης για τους ατμιστές, τόσο για τις άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους, αλλά και για παράπλευρες εν δυνάμει επιπτώσεις.

Η νικοτίνη είναι από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση. Μερικά μόνο mg (μιλιγκράμ) είναι σε θέση,να σκοτώσουν ένα υγιή ενήλικα μέσα σε λίγα δεύτερόλεπτα. Για να είμαστε σαφέστεροι: η νικοτίνη που περιέχεται στο σύνολό της σε ένα πακέτο τσιγάρα κανονικά έαν ληφθεί σε μια και μόνο δόση είναι ικανή να επιφέρει τον θάνατο.

Εδώ είναι το πρώτο καμπανάκι κινδύνου για τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου. Καθώς τα υγρά άτμισης περιέχουν νικοτίνη η διαχείρισή τους θα πρέπει να γίνεται με τη δέουσα προσοχή καθώς υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα οι αμπούλες στις οποίες τοποθετούνται να διαρραγούν και το περιεχόμενο, το οποίο απορροφάται και από το δέρμα, να γίνει ακόμη και θανατηφόρο. Ειδική δε μέριμνα πρέπει να υπάρχει, ώστε να μην φτάσει ποτέ τέτοιου είδους αμπούλα σε νήπια και παιδιά, καθώς, ως οργανισμοί με μικρότερη μάζα μπορεί να επηρεαστούν άμεσα και το αποτέλεσμα να είναι ακόμη και θανατηφόρο.

Επιστρέφοντας στους ενήλικες καπνιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου, αφού αυτοί επιλέγουν μείγματα, τα οποία περιέχουν νικοτίνη, τότε δεν απεξαρτώνται πραγματικά από την κακή συνήθεια αφ’ ενός, αφ’ εταίρου η νικοτίνη εξακολουθεί να αποτελεί τον εθιστική παράγοντα, που τους οδηγεί σε αυτή τη συνήθεια. Όποιος πραγματικά θέλει να διακόψει το κάπνισμα, θα πρέπει, να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό και να ακολουθήσει τις οδηγίες του.

Εξ’ άλλου οι ίδιοι οι ατμοί της νικοτίνης, καθότι εξαιρετικά εύφλεκτοι, μπορούν να πυροδοτήσουν μια αντίδραση κάυσης σε περίπτωση υψηλής συγκέντρωσής τους στον αέρα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να υπάρχει πάντοτε καλός αερισμός του χώρου και να μην γίνεται χρήση κοντά σε πηγές θερμότητας. Συγκεκριμένα ατμοί νικοτίνης σε θερμοκρασία άνω των 55 βαθμών κελσίου, είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανάφλεξη.

Ένας άλλος σημαντικό κίνδυνος του ηλεκτρονικού καπνίσματος είναι οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται προκειμένου να θερμανθεί το μείγμα. Έχουν υπάρξει αρκετά περιστατικά, όπου η συσκευή -είτε κατά τη φόρτιση, είτε κατά τη χρήση- εξερράγησαν προκαλώντας σοβαρά εγκαύματα στους χρήστες. Όπως κι ένα κανονικό τσιγάρο, έτσι κι ένα ηλεκτρονικό (στατιστικά σπανιότερα πάντως) μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη και πυρκαγιά.

Σε κάθε περίπτωση, η συνήθεια του καπνίσματος είναι κάτι που μπορεί να καταπολεμηθεί. Οπότε αντί για αυταπάτες, όσοι καπνιστές θέλουν να διακόψουν πραγματικά το κάπνισμα μπορούν να απευθύνονται στα ειδικά δημόσια ή ιδιωτικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

 



Απόφοιτος Μουσικολογίας, αιώνιος φοιτητής Μαθηματικών. Δημοσιογραφεί για διάφορα θέματα, κυρίως τέχνης και επιστήμης.


Μοιραστείτε το άρθρο...