Μοιραστείτε το άρθρο...

Οι περισσότεροι έχουμε διδαχθεί από το σχολείο ή έχουμε μάθει από κάποιο ντοκιμαντέρ ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της και – ταυτόχρονα – περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος. Η πραγματικότητα πάντως είναι αρκετά πιο πολύπλοκη.

Όντως η Γη – και οι υπόλοιποι πλανήτες – περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο με μια συγκεκριμένη ταχύτητα. Για την Γη αυτή η ταχύτητα είναι τα 30km/s ή 108.000km/h κι έτσι καλύπτεται μια τροχιά μήκους 940.000.000 km σε 365.256 ημέρες, ένα γήινο έτος δηλαδή.

Όμως, ο Ήλιος δε μένει στατικός!

Περιφέρεται κι αυτός καθώς και ολόκληρο το σύστημα πλανητών γύρω του σε μια τροχιά περιμετρικά του κέντρου του Γαλαξία. Για να ολοκληρώσει το Ηλιακό Σύστημα μια πλήρη περιφορά του απαιτείται ένα Γαλαξιακό έτος, ήτοι 250.000.000 γήινα χρόνια. Η ταχύτητα δε της περιφοράς είναι τα 828.000 km/h. Το Γαλαξιακό Έτος, ως μονάδα μέτρησης, είναι πολύ χρήσιμο για την χρονολόγηση γεωλογικών γεγονότων. Επί παραδείγματι οι ωκεανοί στη Γη εμφανίστηκαν πριν 17 με 18 Γαλαξιακά Έτη ενώ η ζωή στη Γη πριν περίπου 15.0.

Ο ίδιος ο Γαλαξίας εν τέλει ταξιδεύει στο Σύμπαν με ταχύτητα περίπου 600 km/s ή 2.160.000 km/h.

Σε συνδυασμό όλες αυτές οι κινήσεις δημιουργούν μια ελικοειδή περιφορά ολόκληρου του συστήματος σε τροχιά περιμετρικά του κέντρου του Γαλαξία.

Στα καθηλωτικά και υπνωτιστικά animation του DjSadhu θα παρακολουθήσετε αυτές τις κινήσεις. Αν και οι θέσεις των πλανητών, καθώς και το συμπέρασμα, ότι πρόκειται για ένα νέο ελικοειδές μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος, δεν είναι επιστημονικά ακριβείς, αξίζει να δείτε το εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Για την ακρίβεια οι πλανήτες, που παρουσιάζονται να ακολουθούν το Ήλιο στο ταξίδι του περιφέρονται γύρω από αυτόν και ολόκληρο το Σύστημα βρίσκεται σε κλίση 60 μοιρών ως προς το κέντρο του Γαλαξία. Έτσι οι πλανήτες κατά την κίνησή τους μπορεί να προηγούνται ή να έπονται του Ήλιου και δεν παρουσιάζουν ελικοειδή κίνηση.

Ο τύπος πάντως έχει μεγάλο ταλέντο στο animation!

Η τελευταία περιστροφή του Ήλιου γύρω από το κέντρο του Γαλαξία. Τα κόκκινα στίγματα είναι οι θέσεις των άστρων που μελετήθηκαν από European Southern Observatory.

 



Απόφοιτος Μουσικολογίας, αιώνιος φοιτητής Μαθηματικών. Δημοσιογραφεί για διάφορα θέματα, κυρίως τέχνης και επιστήμης.


Μοιραστείτε το άρθρο...