Νέα δεδομένα επιχειρεί να διαμορφώσει μετά τη συμφωνία στο Eurogroup ο Α. Τσίπρας, θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες την ανάκαμψη της οικονομίας και την «ακύρωση» του Κ. Μητσοτάκη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου η αισιοδοξία είναι διάχυτη και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
«Τώρα πια μπορούμε να κυβερνήσουμε χωρίς τους αστερίσκους των δανειστών», έλεγε στο ontherecord.gr κυβερνητικό στέλεχος, δίνοντας με τον τρόπο αυτό το κλίμα ευφορίας που έχει διαμορφωθεί.
Όπως εξηγούσε:
- Δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 700 εκ. ευρώ το μήνα έως και τον ερχόμενο Οκτώβριο.
- Ρυθμίζεται άμεσα το θέμα του χρέους, καθώς τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμισή του, δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.
Η άλλη όψη
Οι τελευταίες εξελίξεις είναι λογικό να δίνουν ανάσες στο Μαξίμου, που όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο και μια αποτυχία στο Eurogroup θα είχε ολέθρια αποτελέσματα.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, έχει σχέση με τη σκληρή πραγματικότητα που θα αρχίσει να βιώνει σύντομα, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι:
– ο «λογαριασμός» θα είναι δυσβάσταχτος, καθώς πρέπει να πληρώσουμε περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους και εξοντωτικές εισφορές που θα πλήξουν τους οικονομικά ασθενέστερους,
– Είναι ορατός ο κίνδυνος δημοσιονομικών αποκλίσεων, εξέλιξη η οποία θα σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση του «κόφτη», με ότι αυτό σημαίνει για μισθούς και συντάξεις,
Η δόση θα δοθεί σταδιακά, με αποτέλεσμα την αποπληρωμή ενός μέρους μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την εξόφληση των υπολοίπων για μετά το 2017, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.
Χρέος
Οι γκρίζες ζώνες επεκτείνονται και στο θέμα του χρέους, καθώς το χρονοδιάγραμμα, δεν είναι σαφές, ενώ η ρύθμιση τελεί υπό προϋποθέσεις και είναι μελλοντική.
Το επίσημο κείμενο μιλάει για παρεμβάσεις που θα γίνουν από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί οριστικά η πρώτη αξιολόγηση -μέσα στον Ιούνιο- και μέχρι το τέλος του προγράμματος, δηλαδή έως το 2018.
«Κούρεμα»
Οικονομικοί παράγοντες μάλιστα επισημαίνουν ότι οι παρεμβάσεις στο χρέος δεν επιδρούν στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει κάποια επιπλέον βοήθεια για να κρατήσει ανενεργό τον δημοσιονομικό κόφτη και άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει «κούρεμα» μισθών και συντάξεων.
Εάν προσθέσει κανείς ότι τα ουσιαστικά μέτρα για το χρέος (προληπτικός μηχανισμός, επαναγορά ελληνικού χρέους κλπ) πάνε για μετά το 2018, τότε ίσως το πανηγύρι του κ. Τσίπρα να μην έχει νόημα.
Βροχή ν/σ
Μέσα στο κλίμα αυτό, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, προκειμένου να ελέγξει την ατζέντα, να ακυρώσει τον πολιτικό λόγο του κ. Μητσοτάκη και να παραμείνει κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μπαράζ νομοσχεδίων τα οποία θα ψηφιστούν από τη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να σταλεί μήνυμα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα.
Αναπτυξιακός νόμος
Πρώτο ν/σ προς την κατεύθυνση αυτή είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα καταθέσει τη Δευτέρα ο Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή, με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις και να αλλάξει το κλίμα στην αγορά.
Ο αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει τη βελτίωση της χρηματοδότησης με ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ
Επίσης θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα προβλέπουν:
-τη δραστηριοποίηση αναπτυξιακών τραπεζών,
-μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο,
–νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.
– απλούστευση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, με στόχο σε λίγους μήνες η ίδρυση επιχειρήσεων να γίνεται σε μία ημέρα από τρεις που απαιτούνται σήμερα.
Κοινωνικό πρόσημο
Το δρόμο για τη Βουλή θα πάρουν και νομοσχέδια που έχουν κοινωνικό πρόσημο και άλλα που θα ενισχύουν το αίσθημα δικαιοσύνης, ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ουδείς είναι υπεράνω των νόμων.
Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται το ν/σ του υπουργείου Υγείας για την «θεσμοθέτηση ενός νέου, αποτελεσματικού και καθολικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας».
Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τα νομοσχέδια για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και τις αδήλωτες καταθέσεις.
Στη Βουλή, θα κατατεθούν και νομοσχέδια θεσμικού χαρακτήρα, όπως για το νέο «Καλλικράτη», τη δημόσια διοίκηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Φθινοπωρινό τσουνάμι
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε για άλλη μια φορά κρίσιμο πολιτικό χρόνο, καθώς εάν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, αυτές θα είναι από το φθινόπωρο, που αναμένεται τσουνάμι.
Τότε η κυβέρνηση του θα δοκιμαστεί για άλλη μια φορά, λόγω του ότι θα αρχίσουν οι πάντες να πληρώνουν τα χαράτσια, όπως του ΕΝΦΙΑ και θα γίνουν αντιληπτοί οι αυξήσεις στους έμμεσους και άμεσους φόρους.
Εάν προσθέσει κανείς, ότι τότε θα αρχίσει και η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που σημαίνει επώδυνες ανατροπές στα εργασιακά, γίνεται αντιληπτό ότι το φθινόπωρο θα είναι εξαιρετικά καυτό για την κυβέρνηση.