Μοιραστείτε το άρθρο...

Κάθε τόπος και τραγούδι, κάθε τόπος και λαλιά.

Έτσι και η Λευκάδα δε θα μπορούσε να μην έχει τις προφορικότητες και τις ιδιαιτερότητές της στο βασικό μέσο επικοινωνίας των ανθρώπων, στην λαλιά τους.

Όταν υπάρχει δε και η κατάλληλη βούληση και πρωτοβουλία, είτε ιδιωτική, είτε δημόσια, τότε παράγονται προϊόντα, τα οποία αποτελούν κοσμήματα για το ελληνικό διαδίκτυο.

Ένα από αυτά είναι και το Λεξικό του Λευκαδίτικου Γλωσσικού Ιδιώματος, μια πρωτοβουλία δύο νέων με κοινή την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα τους και τη βούληση να διασώσουν και να διαδώσουν τον ιδιαίτερο τρόπο λεκτικής επικοινωνίας της Λευκάδας.

Το Λεξικό Λευκάδας βρίσκεται διαθέσιμο στο διαδίκτυο εδώ και 3 χρόνια. Είναι ένας θησαυρός -τόσο λεξικολογικά μιλώντας, όσο και κοινωνικά- λέξεων και εκφράσεων, που συναντώνται στη Λευκάδα, το μέρος, όπου ο Φρέντυ Γερμανός πέρασε αρκετούς μήνες σταχυολογόντας κομμάτια από την κουλτούρα του νησιού, προκειμένου να τα ενσωματώσει στα γραπτά του.

Πλέον, όμως, διατίθεται και ως εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

Στο δελτίο τύπου που ακολουθεί, θα ενημερωθείτε για την δημιουργία και τη διάθεση της εφαρμογής.

Διαθέσιμη η εφαρμογή “Λεξικό Λευκάδας” για κινητά τηλέφωνα (Android).

Στο Google Play Store βρίσκεται διαθέσιμη η εφαρμογή “Λεξικό Λευκάδας“.

Οι χρήστες της εφαρμογής, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ολόκληρο το υλικό της διαδικτυακής πλατφόρμας lexikolefkadas.gr η οποία είναι αφιερωμένη στο Λευκαδίτικο Γλωσσικό Ιδίωμα.

Όπως σημειώνει ο Νίκος Καββαδάς, εμπνευστής και δημιουργός τόσο του lexikolefkadas.gr όσο και της εφαρμογής “Λεξικό Λευκάδας“, σκοπός της εθελοντικής αυτής προσπάθειας που ξεκίνησε και συνεχίζει μαζί με την Χρυσούλα Σκλαβενίτη, είναι η διάδοση της ντοπιολαλιάς του νησιού μας μέσω, των νέων τεχνολογιών.

Το  lexikolefkadas.gr αφορά στην ψηφιοποίηση των έντυπων λεξικών και γλωσσάριων της λευκαδίτικης ντοπιολαλιάς. Μέχρι αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει όλο το υλικό από 7 έντυπα λεξικά και γλωσσάρια και  λήμματα από τα γλωσσικά ένθετα πολλών λογοτεχνικών, ιστορικών, λαογραφικών και άλλων βιβλίων, καθώς και υλικό από άρθρα εφημερίδων και προφορικές πηγές.

Συνολικά στην πλατφόρμα βρίσκονται 8811 λήμματα, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή από νέες πηγές, έντυπες και προφορικές. Το υλικό συμπληρώνεται από ηχογραφήσεις φράσεων και μικρών διαλόγων από αυθεντικές λευκαδίτικες φωνές.

Για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή στο κινητό σας, κάντε κλικ εδώ: https://bit.ly/2lZ0xqQ

 

 Απόφοιτος Μουσικολογίας, αιώνιος φοιτητής Μαθηματικών. Δημοσιογραφεί για διάφορα θέματα, κυρίως τέχνης και επιστήμης.


Μοιραστείτε το άρθρο...