Μοιραστείτε το άρθρο...

Μεσημέρι στην πλατεία Βικτωρίας. Παντού σωριασμένοι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι που έφυγαν από τη χώρα τους για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, ζουν σε μια πλατεία, κοιμούνται στο τσιμέντο, τυλιγμένοι με στρωσίδια ανάμεσα σε σκουπίδια και με πολλούς να αντιμετωπίζουν ποβλήματα υγείας.

To ontherecord.gr μίλησε με τον Burhan, ο οποίος έφυγε από τη Συρία και μέσω Τουρκίας μετέβη στη Λέρο, από κει όπου, με καράβι έφτασε στο λιμάνι του Πειραία. Πλέον, το… σπίτι του είναι η πλατεία Βικτωρίας και μας υποδέχεται στα μέρη όπου καθημερινά δίνει τις δικές του μάχες για την επιβίωση, αλλά και για το όνειρο μιας νέας ζωής.

Κυκλώματα διακινητών προσφέρουν «μαύρα εισιτήρια»

«Συνεχώς μας πλησιάζουν και μας ζητούν χρήματα για να μας βγάλουν από την Ελλάδα. Για Αυστρία και Γερμανία γύρω στα 4.000 ευρώ, ενώ για Ιταλία κάπου 2.800 ευρώ. Είναι κάτι περίεργοι τύποι είτε από Πακιστάν, είτε από Ιράν, είτε από Αλβανία που συχνάζουν σε πρακτορεία ΟΠΑΠ και παίζουν τυχερά παιχνίδια. Εγώ έδωσα πολλά χρήματα στη Τουρκία, πλέον έχω μείνει με 600 ευρώ», δηλώνει έντρομος ο Burhan.

Νερό με 2 ευρώ, «τσιμπημένες» κάρτες και πανάκριβα φορτίσματα

«Έχουν ακουστεί διάφορα εδώ. Γενικά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Έλληνες. Μας βοηθάνε πάρα πολύ με ρούχα, τρόφιμα και άλλα είδη. Ωστόσο, έχουν ακουστεί ότι διάφορα κρούσματα με πρόσφυγες που αγόρασαν μικρά μπουκαλάκια νερό με 2 ευρώ ή που για να χρησιμοποιήσουν τουαλέτα ή μια πρίζα έχουν πληρώσει πανάκριβα τους ιδιοκτήτες. Όταν ήρθα τις πρώτες μέρες στην Αθήνα και θέλησα να πάρω μια κάρτα για το κινητό, ο άνθρωπος στο περίπτερο μου ζήτησε 15 ευρώ. Μετά έμαθα ότι οι κάρτες στην Ελλάδα αξίζουν 10 ευρώ».

Για τη φημολογία για τα 10 ευρώ και το σεξ είπε:

«Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο στη πλατεία. Έχω 8 μέρες εδώ και δεν έχω ακούσει τίποτα. Απλάμερικοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη κατάστασή μας και λένε ότι θέλουν. Προσπαθούν να τρομάξουν τη γειτονιά και να μεταφέρουν ότι είμαστε απειλή».

Για τα κρούσματα βίας και τον ρατσισμό τονίζει:

«Όχι, δεν έχουμε εντάσεις στη πλατεία. Όλοι παλεύουμε για τον ίδιο στόχο. Λίγες φορές είχαμε καβγάδες για θέματα υγιεινής μεταξύ Πακιστανών και Ιρανών. Υπάρχει ρατσισμός ανάμεσα στους πρόσφυγες, δηλαδή Μαροκινούς, Σύριους, Ιρανούς, Πακιστανούς, αλλά ποτέ δεν ήρθε κανείς στα χέρια. Αυτό ισχύει και για τους Έλληνες, για μερικούς που δείχνουν ότι δεν τους αρέσει που είμαστε κοντά στο σπίτι τους. Πολλοί, βέβαια, δείχνουν να μας φοβούνται λόγω των τελευταίων ισλαμικών χτυπημάτων στην Ευρώπη».

Τι πιστεύουν οι πρόσφυγες για τους Έλληνες

«Παρά την ατυχία μας, είμαστε τυχεροί που εγκλωβιστήκαμε στην Ελλάδα και όχι σε κανένα άλλο άγριο κράτος. Οι Έλληνες μας έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή. Δεν υπήρξε μέρα που ναμην έρθουν στη πλατεία κουτιά με τρόφιμα, αναψυκτικά ή ρούχα. Εκτιμάμαι τη βοήθεια και ευχαριστούμε την Ελλάδα που φροντίζει για τις ζωές μας. Παντού υπάρχουν κακοί άνθρωποι, ας κρατήσουμε τους καλούς όμως».

Από που ήρθε και που ονειρεύεται να πάει…

«Είμαι από την Αζάζ, μια πόλη στη βόρεια Συρία, περίπου 50 χλμ. από το Χαλέπι και πολύ κοντά στα τουρκικά σύνορα. Εκεί, δίνεται μεγάλη μάχη και η πόλη έχει σχεδόν καταστραφεί. Στην Αζάζ, εργαζόμουν σε συνεργείο, έχω σπουδάσει μηχανικός αυτοκινήτων. Πλέον, στόχος μου είναι να πάω στην Αγγλία, στο Μπερμιγχαμ, εκεί όπου ζει χρόνια ένας ξαδερφός μου, που θα με βοηθήσει ώστε να κάνω μια νέα αρχή στη ζωή μου».

Τι δηλώνει ιδιοκτήτης καφετέριας στο ontherecord.gr

«Διατηρώ 20 χρόνια καφετέρια στην ευρύτερη περιοχή στο Πεδίον του Άρεως. Έχουν έρθει κι έχουν έρθει πρόσφυγες και μετανάστες εδώ, αλλά αυτό δεν το  έχω ξαναδεί. Έχουν γεμίσει οι δρόμοι και οι πλατείες στη περιοχή. Να σας πω την αλήθεια, αν και μικρή σημασία έχει μέσα σ’ αυτή τη κατάσταση, οι πρόσφυγες έχουν δώσει μεγάλη πνοή στα μαγαζιά. Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν μεγάλο κομπόδεμα και κινούνται με πολλά χρήματα. Έρχονται εδώ και παίρνουν καφέ, μπακέτες ή αναψυκτικά και βλέπω ότι έχουν, ακόμη ίσως, οικονομική δυνατότητα. Τώρα, στις τιμές, από όσο ξέρω κι από συναδέλφους, δεν ισχύουν όσα ακούγονται».Απόφοιτος Μουσικολογίας, αιώνιος φοιτητής Μαθηματικών. Δημοσιογραφεί για διάφορα θέματα, κυρίως τέχνης και επιστήμης.


Μοιραστείτε το άρθρο...