Μοιραστείτε το άρθρο...

Σήμερα μοιάζει με κακόγουστη φάρσα, ύστερα από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, όπου τρία πολιτικά αεροσκάφη που τελούσαν υπό αεροπειρατεία, από ισλαμιστές τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, χρησιμοποιήθηκαν ως βαλλιστικοί πύραυλοι για να πλήξουν το σύμπλεγμα των Δίδυμων Πύργων, όπου στεγαζόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Όμως, όπως φαίνεται, η ιδέα της σύγκρουσης αεροσκάφους πάνω σε κτήριο μεγάλου ύψους, ειδικά κάποιο τοπόσημο, δεν υπήρξε και τόσο σπάνια. Στην Ελλάδα δε αποτέλεσε θέμα πρωταπριλιάτικης φάρσας τη δεκαετία του 1970.

Η εφημερίδα “Βραδυνή” στο φύλλο της 1ης Απριλίου 1976 δημοσίευσε μια φωτογραφία με ένα επιβατικό αεροπλάνο τύπου Boeing 747 να προσκρούει στον νεότευκτο τότε, μοναδικό ουρανοξύστη της Ελλάδας, τον Πύργο των Αθηνών. Ο Πύργος που κατασκευάστηκε κατά τα πρότυπα αμερικανικών ουρανοξυστών, αποτελούσε πρωτοποριακό στοιχείο για την εποχή του στον χάρτη της Αθηναϊκής αρχιτεκτονικής, κι αυτό γιατί η νομοθεσία μέχρι το 1968 επέτρεπε την ύψωση κτηρίων έως 35 μέτρων το μέγιστο, κάτι που καταργήθηκε από εκείνη τη χρονολογία κι έπειτα.

Με το κτήριο των Βικέλα και Κυμπρίτη να φτάνει τα 100 περίπου μέτρα στο ύψος, δεν είναι δύσκολο να διανοηθεί κάποιος την αίσθηση της αμηχανίας που μάλλον προκαλούσε στους κατοίκους του κέντρου των Αθηνών. Κι αυτό γιατί το αμέσως επόμενο σε κατάταξη κτήριο, ως προς το ύψος, ήταν το ξενοδοχείο Χίλτον με την στέγη του να αιωρείται στα 65 μέτρα.

Όπως και για το Χίλτον, έτσι και για τον Πύργο των Αθηνών υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις ενάντια στην κατασκευή τους, κι έτσι πιθανά αυτή η πρωταπριλιάτικη φάρσα αντανακλά εκτός των εύλογων ανησυχιών, που προκαλούσε το κτήριο στους αθηναΐους της δεκαετίας του ’70, και έναν πικρόχολο σχολιασμό για την παρουσία του, αλλά και για τις τεχνικές που μεταχειρίστηκαν οι κατασκευαστές του.

Η προφητική πρωταπριλιατική φάρσα της ελληνικής 11η Σεπτεμβρίου...

Στη λεζάντα της φωτογραφίας διαβάζουμε:

Αεροπλάνο γκρεμίζει τον Πύργο των Αθηνών. Η αεροπορική τραγωδία συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κάτω από περίεργες συνθήκες, που διερευνώνται υπό των αρμοδίων. Γιγαντιαίο αεριωθούμενο επιβατηγό αεροσκάφος γνωστής αεροπορικής εταιρείας κατέβηκε χαμηλά λόγω νεφώσεως στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

 

Ξαφνικά ο κυβερνήτης του είδε να ορθώνεται μπροστά του ο πολυόροφος γυάλινος Πύργος των Αθηνών. Ήταν πολύ αργά για να τον αποφύγη. Το ρύγχος του αεροσκάφους προσέκρουσε με σφοδρότητα πάνω στο μοντέρνο κτίριο και οι τελευταίοι ορόφοι του άρχισαν να καταρρέουν σαν να ήταν από χαρτί.

 

Ευτυχώς λόγω της πρωϊνής ώρας δεν είχαν έρθει ακόμα οι υπάλληλοι των γραφείων κι έτσι δεν υπήρξαν θύματα. Όσο για το αεροσκάφος άντεξε και συνέχισε την πτήσι του! Την σκηνή αποτύπωσε με τον φακό του ο φωτορεπόρτερ κ. Δημ. Αλεξιάδης.Απόφοιτος Μουσικολογίας, αιώνιος φοιτητής Μαθηματικών. Δημοσιογραφεί για διάφορα θέματα, κυρίως τέχνης και επιστήμης.


Μοιραστείτε το άρθρο...