Μοιραστείτε το άρθρο...

Βροχή μπήκαν τα «λουκέτα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους πρώτους πέντε μήνες του 2016 με τους ανθρώπους του εμπορίου να κάνουν λόγογια μια από τις πιο δύσκολες χρονιές στον επιχειρηματικό τομέα.

Ήδη, μέσα στο 2016, μέχρι στιγμής, περισσότερες από δέκα χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν κλείσει και ως αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Επιχειρήσεων, οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από την αρχή του έτους υπολογίζονται σε 30.000!

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας τα «λουκέτα» που μπήκαν σε επιχειρήσεις όπως το ξενοδοχείο «Athens Ledra», η εταιρεία ασφάλειας «Πυρσός Security», το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών «Ηλεκτρονική Αθηνών» και το βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου», αλλά σύμφωνα με τα όσα δηλώνει o πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης:

-Πάνω από 10.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν από τον Ιανουάριο του 2016,
-21.000 βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης,
-63.000 έχουν πολύ χαμηλό δείκτη επιβίωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) από την αρχή του χρόνου έχει ανασταλεί η λειτουργία 15.435 επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το 2015, όταν έκλεισαν συνολικά 10.581 εταιρείες.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως για πρώτη φορά το ισοζύγιο μεταξύ συστάσεων επιχειρήσεων-διαγραφών είναι αρνητικό. Συγκεκριμένα, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2016 συστάθηκαν μόλις 12.486 επιχειρήσεις, ήτοι κατά 2.949 λιγότερες από αυτές που έκλεισαν.

250.000 «λουκέτα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα τελευταία 8 χρόνια
Όπως σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Κουράσης, τα τελευταία 8 χρόνια η ελληνική οικονομία απώλεσε πάνω από το 1/4 του ΑΕΠ, γεγονός πρωτοφανές για μία οικονομία σε ειρηνική περίοδο.
Σήμερα, λειτουργούν 250.000 λιγότερες επιχειρήσεις, που απασχολούσαν συνολικά 800.000 εργαζομένους. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι τα τελευταία χρόνια, συντελέστηκε ένα είδος γενοκτονίας της μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας στην πατρίδα μας.

Απλήρωτοι για μήνες σε Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και Δρομοκαΐτειο

Την ίδια ώρα, όμως, και εκείνοι που ζουν από τον δημόσιο τομέα και εργάζονται στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και στο Δρομοκαΐτειο παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες. Ενώ, οι απλήρωτες υποχρεώσεις τους «τρέχουν»…

Οι εργαζόμενοι στο ψυχιατρικό νοσοκομείο έχουν να λάβουν μισθό εδώ και πέντε μήνες ενώ από τις 6 Ιουνίου προχωρούν σε επίσχεση εργασίας. Οι εργαζόμενοι στα ελληνικά αμυντικά συστήματα δεν έχουν πληρωθεί τους δύο τελευταίους μήνες.
Μοιραστείτε το άρθρο...