Μοιραστείτε το άρθρο...

Κάνετε διαρκώς αναρτήσεις στο Facebook; Είστε φειδωλοί στις τοποθετήσεις σας; Προσοχή ενδέχεται να κριθείτε ακόμη και από ένα like!

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια υποστηρίζεται ότι τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου μαρτυρούν οι αναρτήσεις στο Facebook και γενικά ότι είναι ο καθρέπτης ενός ανθρώπου. Μάλιστα, πολλές εταιρείες προκειμένου να αξιολογήσουν μελλοντικούς συνεργάτες μπαίνουν στο κορυφαίο των social media για να… ψαρέψουν την προσωπικότητά του, μέσα από αναρτήσεις, σχόλια ή ακόμη και στα likes.

Έτσι, οι αναρτήσεις στο FB έχουν άμεση σχέση με την προσωπικότητά μας, όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Personality and Individual Differences». Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Brunel, στο Λονδίνο, εξέτασαν τις αναρτήσεις στο Facebook και την προσωπικότητα 555 εθελοντών, θέλοντας να εξακριβώσουν αν οι πρώτες μπορούν να αποκαλύψουν στοιχεία της δεύτερης.

Η προσωπικότητα των εθελοντών αξιολογήθηκε με ειδικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν επτά χαρακτηριστικά της: την αυτοεκτίμηση, τον ναρκισσισμό και τις πέντε βασικές διαστάσεις της.

Οι διαστάσεις αυτές είναι γνωστές ως Big Five ή Μοντέλο των Πέντε Παραγόντων και είναι η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες (openness), η εξωστρέφεια (extraversion), η συνειδητότητα (conscientiousness), η προσήνεια (agreeableness) και ο νευρωτισμός (neuroticism) ο οποίος αποτελεί δείκτη της συναισθηματικής σταθερότητας.

Τι μαρτυρά;

Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση, συνήθιζαν να αναρτούν στο FB ενημερώσεις για την πορεία την παρούσας ερωτικής σχέσης τους – προφανώς διότι ήθελαν να δείξουν σε όλο τον κόσμο ότι είναι αγαπητοί άνθρωποι και γι’ αυτό η σχέση τους πάει καλά.

Οι ναρκισσιστές από την πλευρά τους είχαν την τάση να αναρτούν τα επιτεύγματά τους, όπως ένα πτυχίο που πήραν ή ένα νέο πρόγραμμα σπουδών στο οποίο έγιναν δεκτοί, ή ότι άρχισαν δίαιτα ή πρόγραμμα γυμναστικής.

Την τάση αυτή παρακινούσε η ανάγκη τους για προσοχή και επιβεβαίωση, την οποία μετρούσαν αναλόγως με τα «like» που δέχονταν.

Αντίστοιχα, οι χρήστες του FB με υψηλή βαθμολογία στην προσήνεια, έκαναν λίγες αναρτήσεις οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούσαν τα παιδιά τους, ενώ όσοι ήταν δεκτικοί σε νέες εμπειρίες (και επομένως περίεργοι και δημιουργικοί) έκαναν τις περισσότερες πολιτικού ή/και καλλιτεχνικού περιεχομένου αναρτήσεις.

Όσον αφορά τους εξωστρεφείς, αυτοί είχαν την τάση να αναζητούν την αλληλεπίδραση με τους διαδικτυακούς «φίλους» τους και όχι τα like τους, και έτσι έκαναν κυρίως αναρτήσεις για κοινωνικές δραστηριότητες.

Πολύ σημαντικός ήταν και ο αντίκτυπος των αναρτήσεών τους, ιδίως για τους ναρκισσιστές, κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τάρα Μάρσαλ, λέκτορα Ψυχολογίας στο Brunel. «Όταν δέχονταν πολλά like και σχόλια στις αναρτήσεις τους αισθάνονταν κοινωνικώς αποδεκτοί, ενώ όταν δεν δέχονταν κανένα αισθάνονταν απομονωμένοι», είπε.

Και συνέχισε: «Μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αναρτήσεις στο Facebook αντανακλούν τόσο πολύ την προσωπικότητα, αλλά είναι σημαντικό να ξέρουμε τι σημαίνει κάθε ανάρτηση στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Οι ναρκισσιστές λ.χ. μπορεί να δέχονται πολλά like για τα επιτεύγματά τους, αλλά οι διαδικτυακοί φίλοι τους συχνά καταδικάζουν μυστικά αυτού του είδους την εγωιστική επίδειξη».

Το ίδιο ισχύει και για τους ανασφαλείς εγωιστές που προσπαθούν να κερδίσουν την προσοχή με υπερβολές (π.χ. με τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν), οι οποίες επίσης κατά βάθος είναι απορριπτέες από τους «φίλους» τους.

Δουλειά… μέσω facebook

Αρκετές εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη το Facebook για να ενημερώνουν για πιθανές νέες θέσεις εργασίες, αλλά είναι η πρώτη φορά θα έχουν στη διάθεσή τους ένα εξειδικευμένο εργαλείο το οποίο θα αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτό, ενώ θα τους βοηθά παράλληλα να επικοινωνούν με τους υποψήφιους εργαζόμενους.

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι όπως φαίνεται δεν θα στέλνουν το βιογραφικό τους, αλλά οι αιτήσεις τους θα είναι βασισμένες σε πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται αυτόματα από το προφίλ τους στο Facebook και θα στέλνονται στο εργοδότη μέσω του Messenger. Αυτό όπως καταλαβαίνετε σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέχετε όσο ποτέ άλλοτε τα όσα γράφετε για τον εαυτό σας.




Μοιραστείτε το άρθρο...