Μοιραστείτε το άρθρο...

Καζάνι που βράζει θυμίζει το κυβερνητικό στρατόπεδο, εξαιτίας των διαμετρικά αντίθετων απόψεων που εκφράζουν πολλά στελέχη του, με αποτέλεσμα όλα να κρέμονται σε μια κλωστή.

Μικροί και μεγάλοι εμφύλιοι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, γεγονός που υποχρεώνει τον Αλέξη Τσίπρα να παίζει το ρόλο ακόμη και του διαιτητή, προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα. Όσοι γνωρίζουν τις εύθραυστες ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ, λένε με νόημα ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια και ότι σύντομα θα αναλάβει πρωτοβουλίες.

Συστάσεις μπορεί να έχουν γίνει, αλλά από τη στιγμή που οι αντάρτες παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις και αρνούνται να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα, είναι σαφές ότι θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα. Στο Μαξίμου πάντως είναι έτοιμη η «μαύρη λίστα» και θεωρείται βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω, προκειμένου να σταλεί μήνυμα συμμόρφωσης σε όσους χαράσσουν προσωπικές στρατηγικές.

Το ontherecord.gr παρουσιάζει όσους συνεχίζουν να λένε όσα υποστήριζαν πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και όσους συγκρούστηκαν μεταξύ τους, προκαλώντας αμηχανία στην κυβέρνηση.

Cosco συγκρούσεις
Η υπογραφή της συμφωνίας με την COSCO για το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και φέρνει στο προσκήνιο, τις αντικρουόμενες απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο Χρήστος Σπίρτζης επετέθη με σφοδρότητα κατά του επικεφαλής του ΤΑΪΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα, εξέλιξη που όπως είναι λογικό προκαλεί σοβαρότατους εσωκομματικούς κραδασμούς.
«Το ΤΑΪΠΕΔ να εγκαταλείψει την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά ως ανάμνηση που πιθανά να νοσταλγεί», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών.
«Υλοποιούμε τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η αιχμηρή απάντηση του προέδρου του Ταμείου, με αποτέλεσμα να αιωρείται το ερώτημα ποιος εκφράζει τελικά την κυβερνητική πολιτική.

Εκτός γραμμής
Μεταξύ όσων βρίσκονται εκτός γραμμής για το συγκεκριμένο θέμα είναι και ο υπουργός Εμπορικής Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος δε λέει να βάλει νερό στο κρασί του και συνεχίζει το αντάρτικο.
Παρά την υπογραφή που έγινε μάλιστα παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Δρίτσας επανήλθε λέγοντας ότι η πώληση του λιμανιού του Πειραιά έχει ως στόχο να ικανοποιηθούν οι δανειστές.
Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά κατά του ΤΑΪΙΠΕΔ, λέγοντας ότι λειτουργεί ως κράτος εν κράτει και αναρωτήθηκε εάν το Ταμείο κάνει αξιοποίηση ή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ο… Μακεδόνας
Ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι γνωστά για τις αιρετικές τους θέσεις, ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας επανήλθε στις απόψεις του για το όνομα της FYROM.
«Υπό προϋποθέσεις η κυβέρνηση θα μπορούσε να δεχτεί την ονομασία ‘Μακεδονία’», είπε ο κ. Μπαλαούρας προκαλώντας προβληματισμό και ερωτήματα για το που το πάει.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι αυτή τη φορά ήταν πιο προσεκτικός, καθώς φρόντισε να κάνει σαφές ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνον εάν αφαιρέσουν τις αλυτρωτικές τους διαθέσεις.

Να τον διώξεις
Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος δεν προκάλεσε αυτή τη φορά νέο κυβερνητικό επεισόδιο, όπως έκανε με τον Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος αποκάλεσε τα Σκόπια Μακεδονία.
Οι καλοπροαίρετοι λένε ότι πείστηκε από τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα εμμένει στη θέση της για ονομασία που θα έχει ως προϋπόθεση τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Οι κακοπροαίρετοι όμως, υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Άμυνας, έβαλε νερό στο κρασί του, καθώς συνειδητοποίησε ότι εάν έφευγε, ο κ. Τσίπρας θα έβαζε στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Η φράση «να διώξεις τον Μουζάλα» αποδείχτηκε κενή περιεχομένου και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έμεινε στη θέση του αφού ουδείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε την απομάκρυνσή του.

Έσυρε το χορό
Σε κάθε περίπτωση το προσφυγικό παραμένει μια από τις μεγάλες εστίες έντασης στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κάτι που έγινε σαφές με τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου ΕΕ. –Τουρκίας.
Η πρώτη που έσυρε το χορό ήταν η Βασιλική Κατριβάνου, η οποία κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, εξέφρασε τη διαφωνία της και καταψήφισε διατάξεις του.
«Όλες οι διεθνείς οργανώσεις θεωρούν ότι αποτελεί πισωγύρισμα στη λογική της συνθήκης της Γενεύης. Καλούμαστε να στέλνουμε πίσω πρόσφυγες» είπε και ζήτησε να μη γίνει καμία επαναπροώθηση.

«53+»
Το πρόβλημα θα μπορούσε ίσως να ξεπεραστεί, εάν η κ. Κατριβάνου ήταν μια μεμονωμένη φωνή και δεν ήταν μέρος της μεγαλύτερης εσωκομματικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ της Πρωτοβουλία των «53+».
Στη σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει η συγκεκριμένη ομάδα, αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής:
-«το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού και η προοπτική υιοθέτησης θέσεων που συνιστούν κατάργηση στην πράξη του προσφυγικού δικαίου, των ευρωπαϊκών συμβάσεων και της συνθήκης της Γενεύης»
-«η ανταλλαγή με το «κάθε Σύρος πρόσφυγα που θα επιστρέφεται στην Τουρκία από την Ελλάδα, ένας άλλος Σύρος θα εγκαθίσταται στην Ε.Ε. παρουσιάζει σοβαρά πολιτικά και νομικά προβλήματα».
Το μανιφέστο των «53+», όπως γίνεται αντιληπτό, στρέφεται ευθέως κατά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήταν αυτός που συμφώνησε με τους ευρωπαίους ηγέτες για να δοθεί λύση στο προσφυγικό ζήτημα.

Σε τεντωμένο σχοινί
Η διάσταση απόψεων στον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το μεγάλο αυτό ζήτημα γίνεται ακόμη πιο σαφής εάν αναλογιστεί κανείς, το χάος που επικρατεί τόσο στον Πειραιά όσο και στην Ειδομένη.
Η παρουσία αλληλέγγυων από τη μια και η ανάγκη να αδειάσουν αυτές οι δύο περιοχές, έχουν φέρει σε δυσχερή θέση τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί.
Τα επεισόδια μεταξύ χρυσαυγιτών και αντιφασιστικών οργανώσεων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, είχαν ως αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσει ανακοίνωση με πολλές αιχμές κατά του Νίκου Τόσκα.
Το γεγονός μάλιστα ότι καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εκδημοκρατίσει τα Σώματα Ασφαλείας έφερε σε δύσκολη θέση και το Μέγαρο Μαξίμου που έχει την ευθύνη της επιλογής προσώπων.

Πόλεμος αεροδρομίων
Σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν και για την κυβερνητική πολιτική που αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις των μικρών αεροδρομίων και οι οποίες εκφράζονται ως επί το πλείστον από τον Χρήστο Σπίρτζη.
«Συνεχίζω και διαφωνώ με τον τρόπο που έγινε η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων. Είναι, όμως, μέσα στις δεσμεύσεις που έχει η χώρα Υπέγραψα όχι με βαριά καρδιά, αλλά με πολύ πόνο», είχε δηλώσει.

Ποδοσφαιρικός εμφύλιος
Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και για τη στρατηγική που ακολουθεί ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής για το ποδόσφαιρο και εκφράζονται από την Ελένη Αυλωνίτου και τον Πέτρο Κωνσταντινέα.
Ο εμφύλιος ξεκίνησε με αφορμή την απόφαση του κ. Κοντονή να φέρει το ν/σ περί ντόπινγκ με τη μορφή κατεπείγοντος χωρίς τις τροπολογίες για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα των αθλητικών ομοσπονδιών.
Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Κωνσταντινέας είχε συγκεντρώσει 70 υπογραφές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και έφτασε μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να δοθεί λύση.

Κόντρες και κοντρίτσες
Οι πλέον μυημένοι στους εμφύλιους του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι μια από τις πρώτες κόντρες που είχε ξεσπάσει ήταν ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Γ. Μπαλάφα.

Αφορμή σύμφωνα με τη φημολογία που ποτέ όμως δεν επιβεβαιώθηκε ήταν το γεγονός ότι ο δεύτερος ζητούσε ουσιαστικές αρμοδιότητες και ρόλο στο πρώτο τη τάξει υπουργείο.
Η παραφιλολογία επίσης αναφέρει ότι η Θεοδώρα Τζάκρη έκανε άνω κάτω το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και κατέλαβε σχεδόν δια της βίας το κεντρικό γραφείο της πλατείας Κάνιγγος.
Φήμες στο παρελθόν είχαν ακουστεί και για τη δύσκολη συμβίωση του υπουργού Νίκου Φίλη και της αναπληρώτριας Σίας Αναγνωστοπούλου στο υπουργείο Παιδείας.

Ανασχηματισμός
Στο ερώτημα τι θα κάνει ο πρωθυπουργός για να μπει τέλος στη Βαβέλ, η απάντηση όσων γνωρίζουν τις κυβερνητικές ισορροπίες αποτυπώνεται στη φράση «έχουν γνώση οι φύλακες».
Στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανός ένας ανασχηματισμός, με στόχο να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάχυ.
Στο ερώτημα πότε θα γίνει αυτό, στελέχη που απηχούν τις απόψεις του, απαντούν ότι θα πρέπει πρώτα να ψηφιστούν όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια, που απαιτεί το κουαρτέτο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.




Μοιραστείτε το άρθρο...