Μοιραστείτε το άρθρο...

Ποικίλα σχόλια και ερμηνείες προκάλεσε η ηχηρή επανεμφάνιση του Κώστα Σημίτη, σε μια εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα συγκυρία λόγω των δραματικών εξελίξεων σε προσφυγικό και οικονομία.

Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε κατά του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του Ποταμίου, προκάλεσε αίσθηση και έδωσε το έναυσμα για συζητήσεις και σενάρια που αφορούν στο μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Κάποιοι συνέδεσαν την παρουσία του με τη φιλική σχέση που διατηρεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη και μίλησαν για ύστατη προσπάθεια να δώσει το φιλί της ζωής σε ένα κόμμα που καταρρέει.

Άλλοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η παρέμβαση του, έχει σχέση με την αγωνία του για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και της Ελλάδας, που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της μεταπολιτευτικής της ιστορίας.

Σκληρή επίθεση

Όποια και εάν είναι η αλήθεια, το βέβαιο είναι ότι ο κ. Σημίτης τάραξε τα λιμνάζοντα νερά και με τους πυροβολισμούς του κατά του Αλέξη Τσίπρα άρχισε να προκαλεί big bank στην Κεντροαριστερά.

Οι φράσεις του «μας κυβερνούν ανόητα πρόσωπα», «να μην συνεχιστούν οι περιπέτειες εκείνων που μας κυβερνούν», έδειξαν ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της συνένωσης των δυνάμεων του χώρου.

Στο ερώτημα γιατί τώρα, η τόσο σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, οι απόψεις διίστανται, αν και κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι ο κ. Σημίτης, δεν κάνει τίποτα χωρίς σχέδιο.

«Είμαι παρών»

Βουλευτές που συνομιλούν μαζί του έλεγαν στο ontherecord.gr, ότι με τον τρόπο του εξέφρασε  την αγωνία του για το που πάει η Ελλάδα και την απουσία εθνικής στρατηγικής.

Υπενθύμιζαν επίσης, ότι ο κ. Σημίτης ήταν αυτός που έβαλε τη χώρα στο σκληρό πυρήνα της ζώνης του ευρώ και με την παρέμβασή του, θέλει να υπερασπιστεί όσα πέτυχε o ίδιος ως πρωθυπουργός.

Άλλοι πάντως έλεγαν ότι με την επανεμφάνισή του, θέλησε να δείξει ότι είναι παρών και έχει διάθεση να προσφέρει στην περίπτωση που η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα αδιέξοδα.

Μια τέτοια εξέλιξη συνδυάζεται ευθέως με τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν σε λύση από την παρούσα Βουλή, για να μην οδηγηθεί η Ελλάδα και πάλι σε εκλογές.

Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου, τονίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ηγηθεί ή μιας νέας συγκυβέρνησης ή μιας οικουμενικής για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Υπενθυμίζουν μάλιστα την αναφορά του «να μας κυβερνούν πρόσωπα που έχουν γνώση και κατεύθυνση», τονίζοντας ότι μόνο με σχέδιο –όπως αυτό από το 1996 έως το 2004-, η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη.

Οι υποστηρικτές του, λένε με νόημα ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο που να μπορεί να εμφανιστεί ως το αντίπαλο δέος του Αλέξη Τσίπρα και να συγκινήσει την κοινωνία.

Υποστηρίζουν επίσης, ότι ο τεχνοκράτης Σημίτης είναι αυτός που μπορεί να συσπειρώσει γύρω του ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, που θέτουν ως προτεραιότητα για τη χώρα τις μεταρρυθμίσεις.

Οι επικριτές

Σε όλα αυτά βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, σύμφωνα με τον οποίο, το πολιτικό κεφάλαιο Κώστας Σημίτης έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και δεν έχει να προσφέρει λύσεις.

Οι επικριτές του μάλιστα τονίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει μια γενιά πολιτικών που οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό, με αποτέλεσμα οι νέοι άνθρωποι να μεταναστεύουν γιατί δεν έχουν δουλειά.

Ανασύνθεση στο Κέντρο

Σε κάθε περίπτωση, η επανεμφάνιση του προκαλεί αναταράξεις στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, οι δυνάμεις της οποίας είναι πολιτικά άστεγες μετά το τέλος εποχής του ΠΑΣΟΚ.

Η φράση του «για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες συμπόρευσης των δυνάμεων του Κέντρου», κατέστησε σαφές ότι το big bang είναι πλέον προ των πυλών.

Ο Κώστας Σημίτης, έδειξε με τον τρόπο του, τον δρόμο της σύνθεσης, κάτι που φαίνεται να ασπάζονται και η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ισχυρές συμμαχίες

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα σιωπήσει και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του με στόχο να εκθέσει τον Αλέξη Τσίπρα και τη στρατηγική που ακολουθεί

Το μήνυμα που θα στέλνει είναι ότι «παρά τις αντίξοες συνθήκες η χώρα μπορεί να τα καταφέρει», αλλά με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο και ισχυρές συμμαχίες στην Ευρώπη.

Με τον τρόπο αυτό, όπως θα υποστηρίζει η Ελλάδα δεν θα βρεθεί σε απομόνωση, όπως γίνεται στο προσφυγικό και την οικονομία, όπου ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι και πάλι ορατός.

 

 




Μοιραστείτε το άρθρο...