Μοιραστείτε το άρθρο...

Χρώμα, μυρωδιές, παιδικές φωνές κι άλλα όμορφα συναισθήματα έρχονται στο μυαλό μας όταν ακούμε τον ερχομό της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς. Ενός ιστορικού θεσμού που έχει κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου στο πέρασμα των χρόνων με τους Κηφισιώτες, και όχι μόνο, να έχουν ταυτιστεί με την απογευματινή βόλτα στο Άλσος, τα γοητευτικά ανοιξιάτικα άνθη της βουκαμβίλιας και τα παιδικά χαμόγελα που διάσπαρτα τρέχουν, κρύβονται, ζουν ένα όνειρο ξεφεύγοντας για λίγο από την τσιμεντένια διασκέδαση.

Η φετινή Ανθοκομική Έκθεση άνοιξε τις πύλες της από τις 5 Μαϊου και θα κρατήσει έως τις 22 Μαϊου. Το κεντρικό θέμα έχει τίτλο «Παιδί, Παιχνίδι, Φύση» όπου υπάρχει ένας φυσικός παιδότοπος, που θα ξαναφέρνει τα παιδιά σε επαφή με τα φυσικά υλικά, όπως είναι η άμμος, το ξύλο και τα φυτά. Επίσης, διοργανώνονται σειρά ψυχαγωγικών–επιμορφωτικών εκδηλώσεων για παιδιά και μεγάλους, αλλά και εμπεριστατωμένες ομιλίες γύρω από το λουλούδι και τη φύση. Το καθημερινό ωράριο της έκθεσης είναι 10:00-22:00. Για πρώτη φορά φέτος η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν από Δευτέρα έως Παρασκευή, τις ώρες 10.00 έως 15.00. Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες το εισιτήριο θα είναι 1,5€.

Στην 62η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς πάνω από εβδομήντα παραγωγοί δίνουν δυναμικό «παρών», γεωπόνοι του Δήμου προσφέρουν την τεχνογνωσία τους στους πολίτες, ενώ περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, μυρωδικών και βοτάνων συστήνονται στο κοινό.

Επισκέψεις

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης διοργανώνονται πρωινές σχολικές επισκέψεις στο χώρο του Άλσους, από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αττικής. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν για τα είδη των φυτών της Ελλάδας και του εξωτερικού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, αλλά και τρόπους φροντίδας τους.

Επίσης, τα εγκαίνια της Έκθεσης επισκέφθηκαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα, Γιώργος Καραμέρος.

Ανθοκομική-Έκθεση-Κηφισιάς-Ανθοπαραγωγοί-παλαιότερων-ετών

Ιστορική Αναδρομή

Η πρώτη Ανθοκομική Έκθεση έγινε στι1 19-20 Μαϊου 1896 με περίπτερο κάτω από τον πλάτανο της πλατείας. Ήταν παρόντες ο Πρωθυπουργός Θ. Δηλιγιάνης και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Μερκούρης, ενώ συμμετείχε και η μπάντα του ορφανοτροφείου Χατζηκώστα.

Εν συνεχεία, ακολούθησαν εξίσου όμορφες εκθέσεις τα έτη 1901, 1902, ενώ επέστρεψε το 1937 με διοργανωτή την κοινότητα Κηφισιάς. Έπειτα, διεκόπη από το 1940 ως το 1955, αλλά το ιστορικό Άλσος και η γιορτή των λουλουδιών πήρε ζωή ξανά το 1956 και έως σήμερα αποτελεί μια σπουδαία Έκθεση για τα Βόρεια Προάστια με σημαντική και συμβολή στην ανάπτυξη της αγάπης για τα λουλούδια και το περιβάλλον των πολιτών.

1896: 1η έκθεση με τίτλο «Αγορά ανθέων και καρπών» στη πλατεία Πλατάνου, Διοργανωτής: Αδελφότης Ανθοκόμων και κηπουρών
1901: 2η έκθεση: όμοια με την πρώτη
1902: 3η έκθεση: όμοια αλλά με τόπο διεξαγωγής το Άλσος Κηφισιάς
1934: 4η έκθεση με τίτλο «Έκθεση ανθέων» και διοργανωτή την τοπική επιτροπή τουρισμού Κηφισιάς
1937-1939: «Ανθοκομική έκθεση» με διοργανωτή την κοινότητα Κηφισιάς
1940-1955: Διακοπή των εκθέσεων
1956-1964: «Ανθοκομική έκθεση» με διοργανωτή τον Σύλλογο Ανθοκόμων Καλλιεργητών Κηφισιάς
1965-1981: «Ανθοκομική έκθεση» με διοργανωτή τον Δήμο Κηφισιάς
1982-2011: «Ανθοκομική έκθεση» με διοργανωτή το ομώνυμο Νομικό πρόσωπο του Δήμου Κηφισιάς

Ανθοκομική-Έκθεση-Κηφισιάς-Τροχονόμος

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, τόνισε στο ontherecord.gr:

“Καλωσορίζουμε στον Δήμο Κηφισιάς τον μήνα των λουλουδιών με την ιστορική Ανθοκομική Έκθεση. Πρόκειται για μια γιορτή τόσο για το περιβάλλον και τη φύση, όσο για τους πολίτες που διαχρονικά έχουν αγκαλιάσει αυτό το πολιτιστικό γεγονός. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου εργάζονται για την διοργάνωση της πιο μεγάλης Έκθεσης στο χώρο των λουλουδιών και των φυτών, η οποία αποτελεί οδηγό πρωτοπορίας και καινοτομίας για παρόμοιες εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα. Ο τόπος μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή της Άνοιξης με χρώμα και αισιοδοξία”.
Μοιραστείτε το άρθρο...