Ραγδαίες προοιωνίζονται οι πολιτικές εξελίξεις καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη φανερές και μυστικές διαβουλεύσεις που θα αλλάξουν άρδην τον κοινοβουλευτικό χάρτη.
Στο παρασκήνιο οργιάζουν οι φήμες είτε για δημιουργία νέων κομμάτων, είτε για μετασχηματισμό των υφιστάμενων με τσουνάμι μεταγραφών από στελέχη που αναζητούν ρόλο στη νέα πολιτική σκακιέρα.
Οι διεργασίες έχουν ως επίκεντρο το χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά δεν περιορίζονται σ’ αυτόν καθώς εκτείνονται από τα δεξιά έως και τα αριστερά του πολιτικού φάσματος.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις κάνουν λόγο για «Big Bang» και εξηγούν ότι θα προκληθεί από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει πειστικές απαντήσεις στην κρίση των μνημονίων.
Στο ερώτημα πότε θα εκδηλωθούν οι νέες κινήσεις, ουδείς είναι σε θέση να δώσει ακόμη σαφή απάντηση, αλλά σε κάθε περίπτωση τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει να κλείσει τη διαπραγμάτευση έως τα τέλη Απριλίου, οι διεργασίες θα επιταχυνθούν, αλλιώς θα υπάρξει μικρή αναστολή έως το φθινόπωρο.
Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και πολύ σύντομα θα φανούν οι κινήσεις πάνω στη σκακιέρα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ριζικές ανακατατάξεις του πολιτικού συστήματος.
Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι συνυφασμένες με τη βεβαιότητα ότι και στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί ένας νέος διπολισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. που θα έχουν ανάγκη από μικρούς συμμάχους για να κυβερνήσουν.
Ας δούμε αναλυτικά τις κινήσεις των παιχτών στην πολιτική σκακιέρα, για να γίνει αντιληπτό ποιες εξελίξεις δρομολογούνται και πώς αλλάξουν άρδην οι πολιτικοί συσχετισμοί.
Η… φωτογραφία
Η πρόσφατη φωτογράφηση του Αλέξη Τσίπρα με τους σοσιαλιστές της Ευρώπης, επιβεβαιώνει με έμμεσο πλην σαφή τρόπο τη βούλησή του να μετατοπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά.
Η αλλαγή πλεύσης όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς μεταγραφές στελεχών που ανήκαν στο πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, το οποίο διατηρούσε επί χρόνια την ηγεμονία στο χώρο.
Οι πρώτες δειλές συζητήσεις έχουν αρχίσει να γίνονται και συνεργάτες του κ. Τσίπρα, τονίζουν ότι καταλυτικό ρόλο θα παίξει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετείται στα μέσα Μαΐου.
Το μεγάλο άλμα προς τη διεύρυνση αναμένεται να γίνει με προσκλητήριο που θα απευθύνει ο πρωθυπουργός σε πρόσωπα που προέρχονται από την Κεντροαριστερά και έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Σ’ αυτή την κατηγορία εντάσσονται στελέχη όπως:
– ο Χ. Καστανίδης που διατηρεί ακόμη δεσμούς με τη Λούκα Κατσέλη,
-η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία φρόντισε να κόψει κάθε επαφή μετά τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ για το δεύτερο μνημόνιο,
-ο Στ. Μπένος, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα του χώρου και διακρίνεται για το μειλίχιο λόγο του.
Ο Φώτης
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ήθελε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και οι σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα έχουν αποκατασταθεί.
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ λέγεται ότι έχει καταφέρει να στήσει ένα δίκτυο τουλάχιστον 2.000 υποστηρικτών του, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ανύπαρκτες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχει απήχηση
Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά προς τον Σταύρο Θεοδωράκη μπορεί να έπεσε στο κενό, είναι όμως σαφές, ότι έχει απήχηση στο Ποτάμι και αργά ή γρήγορα ο διάλογος θα ανοίξει.
Ο Χάρης Θεοχάρης που κοίταζε προς τη Ν.Δ. δείχνει την προτίμησή του προς τη μεγάλη Κεντροαριστερά, όπως και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος δείχνει να ασφυκτιά στο μικρό Ποτάμι.
Ανάλογες θέσεις εκφράζουν η Κατερίνα Μάρκου και ο Σπύρος Δανέλλης που αντιλαμβάνονται ότι ο ιστορικός κύκλος του Ποταμιού κλείνει και είναι αναγκαιότητα η ενότητα των κεντροαριστερών δυνάμεων.
Φιλοευρωπαϊκό προφίλ
Την ίδια ώρα έντονες είναι και οι διεργασίες στο χώρο της Ν.Δ., καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει καθαρά φιλοευρωπαϊκό προφίλ στο κόμμα του, με το δίλημμα «αλήθεια ή λαϊκισμός».
Πρωταγωνιστικό ρόλο ίσως διαδραματίσει η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία θεωρείται ότι εκφράζει την αναφορά στις μεταρρυθμίσεις, αυτό δηλαδή που θέλει για την Κεντροδεξιά, ο κ. Μητσοτάκης.
Με τη Ν.Δ. έχουν αρχίσει να φλερτάρουν στελέχη του Ποταμίου όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο Παύλος Ελευθεριάδης, ενώ πήρε μεταγραφή η Βασιλική Τερκενλή από την Α’ Θεσσαλονίκης.
Μεταρρυθμίσεις
Οι πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη θα εκδηλωθούν στο συνέδριο της Ν.Δ. το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το τριήμερο 22 – 24 Απριλίου.
Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να γίνει πράξη το μεγάλο άνοιγμα στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα της ελληνικής κοινωνίας.
«Η κυβέρνηση εξαπάτησε το λαό και σταμάτησε τις μεταρρυθμίσεις», θα είναι το βασικό μότο του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πάντως δεν αναμένεται να προχωρήσει σε ονομαστικές προσκλήσεις.
Στόχος του είναι να ανοίξει συνολικά στην κοινωνία της Ν.Δ. ώστε να γίνει ξανά ένα ελκυστικό κόμμα του μεσαίου χώρου, που θα εκτείνεται από την παραδοσιακή Δεξιά έως τις παρυφές της Σοσιαλδημοκρατίας.
Θεριό και Γιάννης
Ξεχωριστό τόμο στο πολιτικό ντόμινο που θα ακολουθήσει είναι βέβαιο ότι θα διαδραματίσουν ο Γ. Παπανδρέου και ο Β. Βενιζέλος για τους οποίους ισχύει το «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη».
Στην περίπτωση που επιστρέψει ο κ. Παπανδρέου στο νέο σχήμα της Κεντροαριστεράς, ο κ. Βενιζέλος θα αντιδράσει και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο φυγής του.
Στο παρασκήνιο κάποιοι κάνουν λόγο για προσχώρησή του στη Ν.Δ. ή και δημιουργία νέου κόμματος, αλλά όλα αυτά είναι σε επίπεδο φημών.
Όσον αφορά στον κ. Παπανδρέου, οι φήμες λένε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία της νέα μεγάλης Κεντροαριστεράς, καθώς νιώθει δικαιωμένος μετά την υιοθέτηση του τρίτου Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι… παροπλισμένοι
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, στελέχη που πέρασαν από τη Ν.Δ. εκτιμούν ότι δημιουργείται κενό εξαιτίας της μετατόπισης που κάνει ο κ. Μητσοτάκης και ετοιμάζονται να φτιάξουν ένα αμιγώς δεξιό κόμμα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι… παροπλισμένοι της Δεξιάς Γιώργος Καρατζαφέρης και Τάκης Μπαλτάκος, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με προσωπικότητες του χώρου.
Θετικοί στο εγχείρημα φέρονται να είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Βύρων Πολύδωρας, ο Χρήστος Ζώης και πολλοί απόστρατοι από τις Ένοπλές Δυνάμεις.
«Όχι» πάντως λένε στο εγχείρημα, ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Καπερνάρος, ενώ φημολογείται ότι υπάρχει επικοινωνία με τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ Φράγκο Φραγκούλη.
Η Ζωή
Ζητούμενο τέλος, είναι και οι κινήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος που θα εκφράζει καθαρά ριζοσπαστικές και αριστερές ιδέες.
Συνομιλητές της υποστηρίζουν ότι η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ της δίνει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με έναν κόσμο που αισθάνεται οργή καθώς είδε το «όχι» που ψήφισε στο δημοψήφισμα να γίνεται «ναι».
Τα σχέδια της πρώην προέδρου της Βουλής ευνοούνται από την αποτυχία της ΛΑΕ, ενώ δίπλα της θα βρεθούν η στενή πολιτική της φίλη Ραχήλ Μακρή και στελέχη που είναι άστεγα πολιτικά.