Μοιραστείτε το άρθρο...

Αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα κάνει την ύστατη προσπάθεια προκειμένου να γλιτώσει την κοινωνική κατακραυγή των σκληρών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνησή του.

Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ στο Μέγαρο Μαξίμου, που έχει συνειδητοποιήσει ότι η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα αποτελέσει ορόσημο για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν.

Πρώτος στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να ενισχύει το πρωθυπουργικό του προφίλ με μέτρα υπέρ των ασθενέστερων και στρατηγική που θα στέλνει το μήνυμα ότι μπορεί να διαχειριστεί την κρίση σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται τόσο η παρουσία του στη συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών της ΕΕ στο Παρίσι, όσο και η Σύνοδος των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Με δεδομένο πάντως ότι τέτοιες κινήσεις είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει έτοιμο να επιστρατεύσει ατζέντα διαπλοκής, για να περιορίσει την πολιτική ζημιά από την φοροεπιδρομή που βρίσκεται ήδη δε εξέλιξη.

Κυβερνητικοί βουλευτές κάνουν λόγο για  πόλεμο μέχρι τελικής πτώσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την έκβαση της σύγκρουσης με τα συμφέροντας, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Τηλεοπτικό τοπίο

Η συγκεκριμένη στρατηγική είναι πιο έντονη από ποτέ και έχει ως αιχμή του δόρατος το ανακάτεμα της τράπουλας μέσω της διαμόρφωσης ενός νέου τηλεοπτικού τοπίου.

Από την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα που θα επαναλειτουργήσει η εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, η κυβέρνηση αναμένεται να εντείνετι το σφυροκόπημά της.

Στο παρασκήνιο μάλιστα ακούγεται ότι θα δουν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία που θα αποκαλύπτουν την αγαστή συνεργασία του παλαίου πολιτικού κατεστημένου, με τις τράπεζες και τα συστημικά ΜΜΕ, που χρεοκόπησαν.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι από το Σεπτέμβριο:

– το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία μέσω των ΜΜΕ θα είναι πολύ πιο φιλικό για την κυβέρνηση,

-θα πέσουν οι τόνοι των επιθετικών ρεπορτάζ για την οικονομία, καθώς τα κανάλια θα θέλουν να έχουν την εύνοια του Μαξίμου.

Ηθικό πλεονέκτημα

Άλλα στελέχη υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος θα έχει στο στόχαστρό του το σύνολο της διαπλοκής και μιλούν για μεγάλες εκπλήξεις που θα πλήξουν το γόητρο του «παλαιού πολιτικού κατεστημένου», που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Η άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει φέρει στη Βουλή μια σειρά από νομοσχέδια που έχουν ως στόχο να χτυπήσουν τα συμφέρονται, ώστε η κυβέρνηση της Αριστεράς να ανακτήσει το ηθικό πλεονέκτημα.

Στο στόχαστρο

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει το παιχνίδι και στο στόχαστρο της επίθεσης της αναμένεται να βρεθούν κυβερνητικής κάθε λογής συμφέροντα, με στόχο να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

-η φοροδιαφυγή, μέσω της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνού και αλκοόλ,

-το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί από Έλληνες σε κοσμοπολίτικα νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη,

-χοντρά ονόματα που έχουν βρεθεί σε κάθε λογής λίστες  (Μπόργιανς,  UBS κλπ) και τα οποία θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να μην πάνε φυλακή.

Ξεκαθάρισμα

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε με νόημα ότι το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και δεν έκρυβε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τα παίξει όλα για όλα προκειμένου να μην επιστρέψει η Ν.Δ. στην εξουσία

«Να πάμε σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών και όπου μας βγάλει», έλεγε με νόημα και εξηγούσε ότι η σύγκρουση με τα κάθε λογής διαπλεκόμενα συμφέροντα αποτελεί όρο επιβίωσης για την κυβέρνηση.

ΔΕΘ-Ορόσημο

Η στρατηγική του Μαξίμου θα αναδειχτεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα προς τους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της ΔΕΘ στις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η τύχη της κυβέρνησης του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αναμέτρηση με τους δανειστές στη δεύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνει επίμαχα ζητήματα όπως οι εργασιακές σχέσεις.

Ο φόβος του Μαξίμου είναι ότι τυχόν νέες υποχωρήσεις σε συνδυασμό με την φοροεπιδρομή που έχει αρχίσει θα φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση και θα την οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση.

Εκλογές

Προκειμένου λοιπόν να προλάβει το κακό και να ξεπεράσει τον κάβο, επιστρατεύει την ατζέντα της διαπλοκής και να φτάσει τουλάχιστον ως την Άνοιξη, όταν όπως όλα δείχνουν θα τεθεί το θέμα του δημοσιονομικού κόφτη.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως μόνο σ’ αυτή την περίπτωση θα τεθεί εκ νέου θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά και θα εξαντλήσει την τετραετία.
Μοιραστείτε το άρθρο...