Μοιραστείτε το άρθρο...

Ανησυχία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν την ελεύθερη πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η προτροπή του Αλέξη Τσίπρα στους υπουργούς του να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν καθιστά σαφές ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να μηδενίσει το κοντέρ και να δώσει την εντύπωση ότι κάνει νέα αρχή.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η βεβαιότητα ότι θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ δεν είναι ικανό να αλλάξει, το βαρύ κλίμα και τον προβληματισμό μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι έως πρόσφατα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έριχναν το γάντι για εκλογές, τώρα διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι το πλάνο τους έχει ορίζοντα τετραετίας.

Η αλλαγή ρητορικής οφείλεται στο γεγονός ότι η Ν.Δ. έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί εάν στηθούν οι κάλπες.

Ωστόσο, στο Μαξίμου δε δείχνουν να ανησυχούν για την πρωτιά που έχει στην παρούσα συγκυρία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λίγο ως πολύ τη θεωρούν αναμενόμενη.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι:
– η κυβέρνηση βρίσκεται στην αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας και το προβάδισμα της Ν.Δ. οφείλεται στα μέτρα που υποχρεώθηκε να λάβει,
-ποσοστά της τάξης του 20%-25% δείχνουν ότι δεν υπάρχει δυναμική εξουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιοτικά στοιχεία
Παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τα ποιοτικά στοιχεία των φανερών και μυστικών δημοσκοπήσεων, δεν επιδέχονται παρερμηνειών.

Δύο είναι οι βασικές γκρίζες ζώνες που έχουν εντοπιστεί και το επόμενο διάστημα, θα καταβληθεί να αντιμετωπιστούν προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα της διαφοράς με τη Ν.Δ.

*Η πρώτη μαύρη τρύπα έχει σχέση με την απογοήτευση μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων οι οποίοι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με την ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων προέρχεται ως επί το πλείστον από το χώρο της Κεντροαριστεράς και έδωσε τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εκλογές του 2015.

Το γεγονός ότι αρνούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να τοποθετηθούν υπέρ κάποιου κόμματος, προκαλεί τρόμο και ανησυχία στο Μαξίμου.
Άλλωστε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πάψει να είναι ελκυστικός στη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων το πλέον πιθανό είναι ότι θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ.

*Η δεύτερη μαύρη τρύπα σχετίζεται με την απογοήτευση του συνόλου των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Η συντριπτική πλειονότητα εκτιμά ότι η οικονομία πάει προς το χειρότερο και δύσκολα η χώρα θα μπορέσει να ανακάμψει και να επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας.

Επενδύσεις
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός χαράσσει τις επόμενες κινήσεις του, γνωρίζοντας ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι ελάχιστα, καθώς ο πολιτικός χρόνος τρέχει πλέον εις βάρος του.
Ο κ. Τσίπρας θα ρίξει όλο του το βάρος στην αντιμετώπιση της γκρίζας καθημερινότητας και ιδίως στην αντιμετώπιση του εφιάλτη της ανεργίας που θεωρείται και το μεγάλο του στοίχημα.
Η επιτυχία του εγχειρήματος όμως βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, για την οποία δεν υπάρχουν δείγματα γραφής.
Το γεγονός πάντως ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν απέχθεια για ότι έχει σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι το κλίμα στην ελληνική οικονομία δύσκολα θα αλλάξει.

Καθημερινότητα
Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι η καθημερινότητα θα αλλάξει όταν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο αφορά 150.000 θέσεις εργασίας οκτάμηνης διάρκειας.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πώς το πρόγραμμα αυτό σε συνδυασμό με τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, θα αλλάξει τελείως την ψυχολογία.
«Θα τα καταφέρουμε εάν κερδίσουμε το στοίχημα της καθημερινότητας μειώνοντας την ανεργία», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Εξηγούν μάλιστα ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας εξαρτάται από την απορρόφηση μεγαλύτερου μέρους των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ.

Διεύρυνση
Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού θα συνεχιστούν σε πολιτικό επίπεδο με στόχο να αντιστοιχηθεί ο πολιτικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σημαίνει διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά.
Στο παρασκήνιο φημολογείται έντονα ότι σύντομα θα δουν την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση, όλα εκείνα τα στελέχη που πήραν πάνω τους όλες τις δύσκολες αποφάσεις.
Λέγεται ακόμη, ότι θα μπουν στην κυβέρνηση στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, για να σταλεί μήνυμα ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο κυρίαρχος παίχτης της Κεντροαριστεράς.

Φραγή
Ζητούμενο είναι επίσης να μπει φραγή στο δρόμο του κ. Μητσοτάκη προς την εξουσία, για τον οποίο στελέχη του Μαξίμου τονίζουν ότι κερδίζει την κυβερνητική φθορά και δεν έχει εναλλακτική πρόταση.
Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο,  μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στις 24 Ιουλίου.




Μοιραστείτε το άρθρο...