Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ, το οποίο εξήγγειλε η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) – Εμπόλεμη ζώνη το Κιρκούκ – Σοβαρές απειλές από Τουρκία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς το κενό και άκυρο. Όπως υποστηρίζει, το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, όπως είπε, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν στην ασφάλεια της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα έχει συστήσει στους Τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση να παραμείνουν.

Σήμερα, η Τουρκία απέκλεισε την είσοδο στη χώρα, από το Βόρειο Ιράκ στη συνοριακή διάβαση Χαμπούρ που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές περιοχές της, ενώ η διάβαση προς το Ιράκ είναι ακόμη ανοιχτή, όπως μετέδωσε σήμερα το NTV.

Από την αναγγελία του δημοψηφίσματος, εκφράζονται φόβοι διεθνώς για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια της περιοχής, αλλά και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 18:00. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται ν΄ανακοινωθεί σε 72 ώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να επικρατήσει με διαφορά το “Ναι”.

Ωστόσο, το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, απλώς ένα αποτέλεσμα υπέρ του “Ναι” θα ενισχύσει διαπραγματευτικά την KRG σχετικά με την άσκηση πιέσεων στην Βαγδάτη για τη διαχείριση περιοχών που παράγουν πετρέλαιο.

Το εκρηκτικό Κιρκούκ

Στο Βόρειο Ιράκ, αλλά και στην Τουρκία, η οποία παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην πόλη, εκτιμούν ότι το Κιρκούκ είναι η «πυριτιδαποθήκη» της περιοχής. Γιατί σήμερα δεν το διεκδικούν μόνο Κούρδοι και Άραβες, έχει μετατραπεί σε λάφυρο γοήτρου για τα δυο μεγάλα κόμματα του Ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ κανείς δεν αποκλείει άμεση ανάμειξη της Τουρκίας, αλλά κυρίως του Ιράν, στο παιχνίδι αυτό με τη φωτιά.

Εκτός από «πυριτιδαποθήκη», το πάμπλουτο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο Κιρκούκ είναι και μια εξαιρετικά πιστή μικρογραφία των δυναμικών που διέπουν το κουρδικό ζήτημα του Βορείου Ιράκ. Μειονότητες, αλλαγή συμμάχων, αλλαγή στρατοπέδων, ενδοκουρδικές συγκρούσεις.




Μοιραστείτε το άρθρο...