Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πήρε πίσω τις υποσχέσεις του και τα κονδύλια για το τείχος προκειμένου να διασώσει τον προϋπολογισμό.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το τελευταίο διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ  τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους για να αποσύρει την απαίτησή του να χρηματοδοτηθεί το τείχος με το Μεξικό από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, δεδομένου ότι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση σειρά από κυβερνητικές υπηρεσίες. 

Οι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών είχαν δηλώσει ήδη από τη Δευτέρα ότι αν ο πρόεδρος Τραμπ απέσυρε το σχέδιο για τη χρηματοδότηση του τείχους, τότε θα βοηθούσαν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι και μέλη του Ρεπουμπλικάνικού Κόμματος ασκούσαν πιέσεις να απαλειφθεί από το σχέδιο προϋπολογισμού το κονδύλιο για το τείχος με το Μεξικό.

Συνέπεια των πιέσεων ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος να αποσύρει την απαίτησή του για χρηματοδότηση του τείχους με το Μεξικό από τον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι παραμένει άλυτο το πρόβλημα χρηματοδότησης των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η προθεσμία χρηματοδότησης πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών λήγει την Παρασκευή το βράδυ και αυξάνονται τα μέλη του Κογκρέσου που συμφωνούν να δοθεί μια σύντομη παράταση της συζήτησης επί του προϋπολογισμού, έστω και για μία εβδομάδα, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις.

Με την παράταση αυτή θα υπάρξη το απαραίτητο περιθώριο για διαβουλεύσεις ως προς την επίλυση νομοθετικών ζητημάτων που εκκρεμούν και θα επιτρέψουν την χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Στην αντεπίθεση το Μεξικό

Εξαιτίας της διαφαινόμενης αναστολής κατασκευής του τείχους, στην αντεπίθεση πέρασε το Μεξικό. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Λούις Βιδεγαράι, επανέλαβε τη θέση της χώρας του ότι η κατασκευή του τείχους συνιστά μια «μη φιλική, αντίθετα εχθρική ενέργεια» και ότι «είναι ελάχιστα πιθανό να εξυπηρετήσει τους σκοπούς για τους οποίοιυς θα κατασκευαστεί», δηλαδή την παράνομη μετανάστευση και το εμπόριο.

Επίσης, επανέλαβε ότι το Μεξικό δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα του τείχους και ότι φυσικά δεν πρόκειται να συνεισφέρει οικονομικά στην κατασκευή του.
Μοιραστείτε το άρθρο...