Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο νέος αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να… ντυθεί αποκλειστικά με το θεσμικό κοστούμι του.

Ηταν αρχές του 2000, όταν ο 28χρονος τότε Αδωνις Γεωργιάδης, σχετικά άγνωστος στο πανελλήνιο, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του και στην τηλεόραση, αρχίζοντας στον Blue Sky την εκπομπή πωλήσεων των βιβλίων του εκδοτικού του οίκου, από την οποία δεν έλειψαν και οι πολιτικές τοποθετήσεις. Τίτλος της πρώτης εκείνης εκπομπής, «Ελληνική Αγωγή».

Πέρασαν δεκαέξι ολόκληρα χρόνια από τότε και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε η εικόνα του Αδωνι να αγκομαχά υπό το βάρος μιας ντάνας με βιβλία να μην ξαναπροβληθεί και κλασικές ατάκες, όπως το μυθικό «Οσο εγώ μιλάω, εσείς παραγγέλνετε» και το «Είσαι πανίβλαξ», που είπε κάποτε σε τηλεθεατή, αλλά και η μοναδική ετυμολογική ανάλυση που έκανε κάποτε περί δεξιού και αριστερού -με τον δεξιό να είναι ο υπερήφανος και τον αριστερό να είναι ο μίζερος και μουρτζούφλης- να μην ξανακουστούν πια. Τουλάχιστον από το στόμα του Αδωνι, ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του αντιπροέδρου της Ν.Δ. έκανε την καρδιά του πέτρα και ενημέρωσε τον αδελφό του, Λεωνίδα, με τον οποίο συμπαρουσίαζαν την εκπομπή «Ελλήνων Εγερσις» από το 2003, πως δεν θα συνεχίσει στην παρουσίαση. Το θεσμικό κοστούμι του αντιπροέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν χωρά τέτοιες δραστηριότητες.

Η τηλεοπτική αυτή εκπομπή, λοιπόν, η οποία έγινε λατρεία για πολύ κόσμο -όχι απαραίτητα ανάμεσα στους βιβλιοφάγους, αλλά κυρίως σε όσους ήθελαν να παρακολουθούν την καθημερινή τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη επί της επικαιρότητας-, θα συνεχίσει χωρίς τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ετσι, μετά τα δύο αναγκαστικά διαλείμματα λόγω υπουργικού ασυμβίβαστου, αυτή είναι η τρίτη αποχώρηση του Αδωνι από την εκπομπή. «Τώρα πια, δεν με παίρνει», εκμυστηρεύθηκε σχετικά ο ίδιος σε στενό του φίλο.

Το βράδυ της Δευτέρας, μόνο λίγες ώρες μετά τον ορισμό του ως αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο τον συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου, ο Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε στη Βουλή. Πάνω στα «συγχαρητήρια», τις αγκαλιές και τα φιλιά, ένας από τους «γαλάζιους» βουλευτές τον ρώτησε με ποιον τίτλο θα περιέγραφε την πορεία του. Εκείνος έδειξε να συγκινείται. «Η δεκαετία του Αδωνι», είπε, ενθυμούμενος ότι το 2006 ξεκίνησε ως υποψήφιος νομάρχης Αθηνών στον συνδυασμό του Βαγγέλη Παπαδόπουλου με τον ΛΑΟΣ και δέκα χρόνια αργότερα, έχοντας θητεία μόλις τριάμισι ετών στη Νέα Δημοκρατία, έφτασε στην αντιπροεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος, πάντως, φρόντισε να ξεκαθαρίσει αμέσως ότι όσοι συμπαθούσαν τον παλιό, φωνακλά, σαματαζή Αδωνι θα πρέπει να τον ξεχάσουν σύντομα, καθώς το θεσμικό κοστούμι που φορά δεν επιτρέπει πλέον τα καμώματα του παρελθόντος. Με απλά λόγια, όσο κι αν σε πολλούς ακούγεται απίστευτο, ο Αδωνις σοβαρεύεται. Είναι χαρακτηριστική η αντίδρασή του όταν ο κ. Μητσοτάκης στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν του άφησε το «ελεύθερο» να επιλέξει όποια θέση ήθελε. «Η αλήθεια είναι ότι αυτή που μου ταιριάζει περισσότερο είναι η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ομως, αυτό το έκανα. Ηρθε η ώρα να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω», απάντησε ο Αδωνις.

Ενδεικτική του καινούργιου προφίλ που θέλει να καθιερώσει ο νέος αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι και η απόφασή του να αραιώσει τις πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις, σε μια προσπάθεια να αποφύγει κόντρες και αψιμαχίες που θα έπλητταν την εικόνα του. Επειδή όμως το… χούι δύσκολα κόβεται, ήδη ο νέος αντιπρόεδρος πρόλαβε τη

Δευτέρα και εμφανίστηκε σε τρεις τηλεοπτικές εκπομπές. Στις σκέψεις του είναι να αξιοποιήσει τη θεσμική του θέση στη Νέα Δημοκρατία, για να ανοίξει κύκλο διεθνών επαφών. Σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο στάζει μέλι, ο Αδωνις θα αρχίσει και αυτός ταξίδια στο εξωτερικό, με επίκεντρο την Κύπρο, αλλά και τις Βρυξέλλες, θέλοντας να ενισχύσει τις επαφές του στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Κομισιόν καθώς και με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Εγώ τον Τσιάρα θα τον αποθεώσω»

Με δεδομένο ότι ο ρόλος που ανατέθηκε στον κ. Αδωνι Γεωργιάδη από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ο συντονισμός του κοινοβουλευτικού έργου, το ερώτημα που γεννήθηκε σε όλους όσοι ασχολούνται με τα της Βουλής, αλλά και σε μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας είναι αν αυτό σημαίνει υποβάθμιση του νεοεκλεγέντα γραμματέα της Κ.Ο., Κώστα Τσιάρα. «Καμία σχέση», λέει ο νέος αντιπρόεδρος του κόμματος και προσθέτει: «Εγώ τον Τσιάρα θα τον αναβαθμίσω και θα τον αποθεώσω». Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι ο ρόλος του θα είναι μια γενική εποπτεία της Κ.Ο. της Ν.Δ., η εντολή ωστόσο για ανηλεή αντιπολίτευση έχει ήδη δοθεί, με τον ίδιο να επικαλείται ως παράδειγμα την κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Λευτέρη Αυγενάκη και την αποκάλυψη υποθέσεων όπως αυτές του Τάσου Κορωνάκη και της Νάντιας Βαλαβάνη. Το σύνθημα έχει ήδη δοθεί από την Τετάρτη, με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Αυγενάκη να ηγούνται 33 βουλευτών σε ερώτηση για τους διορισμούς συγγενών του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο.

Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μοιραστείτε το άρθρο...