Μοιραστείτε το άρθρο...

Νέες εσωκομματικές ισορροπίες διαμορφώνονται στη Ν.Δ. η οποία παρά το δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον ιό της εσωστρέφειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για βαθιές αλλαγές στο κόμμα, με το επιχείρημα ότι γίνονται τραγικά λάθη από στελέχη που έχουν αναλάβει το βάρος της προώθησης των θέσεων της Ν.Δ.
Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι και ο Άδωνις Γεωργιάδης, τον οποίο όλο και περισσότεροι κατηγορούν για άσκηση προσωπικής στρατηγικής με την υπερέκθεσή του στα ΜΜΕ.
Στο ερώτημα ποιοι και γιατί θέλουν να «φάνε» τον αντιπρόεδρος της Ν.Δ., η απάντηση δεν είναι εύκολη και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις εσωκομματικές ισορροπίες στη φιλελεύθερη παράταξη.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι ο κ.  Γεωργιάδης ναι μεν «κλείδωσε» τη νίκη του κ. Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά με τη στάση του, δημιούργησε πολλούς εχθρούς.

Οι υποστηρικτές του μάλιστα υποστηρίζουν ότι:
-έσπασε την «γαλάζια» επετηρίδα και υποχρέωσε τον κ. Μητσοτάκη να τον χρίσει αντιπρόεδρο της Ν.Δ.
-ενοχλεί γιατί καλείται πολύ συχνά στα τηλεοπτικά παράθυρα και έχει καταφέρει να δημιουργήσει κοινό που τον ακολουθεί πιστά.
Διαφορετική είναι η θέση των επικριτών του, οι οποίοι λένε ότι:
-είναι εριστικός και νομίζει πώς έχει το αλάθητο, προβάλλοντας τις  προσωπικές του θέσεις, οι οποίες δεν έχουν σχέση με αυτές της Ν.Δ.
-η δήλωση του ότι είναι «Δεξιός» έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται Κεντρώοι ψηφοφόροι τους οποίους η Ν.Δ. πρέπει να φέρει κοντά της για να γίνει η επόμενη κυβέρνηση.

Τάραξε τα νερά
Όποια και εάν είναι η αλήθεια, το βέβαιο είναι ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει καταφέρει να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα στη Ν.Δ. δημιουργώντας πολλούς εσωκομματικούς φίλους και περισσότερους εχθρούς.
Με την επιθετική στρατηγική που ακολουθεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν συσπειρώνει τη γαλάζια βάση, αλλά το ερώτημα είναι εάν φέρνει νέους ψηφοφόρους στη Ν.Δ.
Σαφής απάντηση για την ώρα δεν υπάρχει, γεγονός που όπως είναι λογικό προκαλεί μεγάλη μουρμούρα σε στελέχη που υπενθυμίζουν ότι δεν προέρχεται από τη Ν.Δ. αλλά από τον ΛΑ.Ο.Σ.
Οι επικριτές του, που ως επί το πλείστον ανήκουν στη φιλελεύθερη τάση, ισχυρίζονται ότι όσο βρίσκεται στη θέση του αντιπροέδρου, η Ν.Δ. δεν θα μπορέσει να ξεκολλήσει από τα σημερινά της ποσοστά.
Υπενθυμίζουν επίσης ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνιόντουσαν να είναι στο ίδιο τηλεοπτικό πάνελ με τον κ. Γεωργιάδη την προεκλογική περίοδο και τονίζουν ότι κάτι ανάλογο θα κάνει μεγάλη ζημιά στη Ν.Δ.

Lifting
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι φωνές που καλούν τον κ. Μητσοτάκη να πάρει σαφή θέση, προκειμένου η  Ν.Δ. να ανακτήσει το φιλελεύθερο και κοινωνικό προφίλ της.
Το σενάριο που βλέπει το φως της δημοσιότητας, θέλει τον πρόεδρο της Ν.Δ. να προχωρεί σε γενναίο lifting στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. με προώθηση νέων και άφθαρτων προσώπων.

Οι αντιπρόεδροι
Φημολογείται μάλιστα έντονα ότι η εισήγηση που έχει δεχτεί είναι να καρατομήσει τον κ. Γεωργιάδη από τη θέση του αντιπροέδρου και να δώσει την αίσθηση ότι γίνεται μια νέα αρχή.
Με δεδομένο όμως ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, οι φήμες λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δεχτεί πρόταση να καταργήσει τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων της Ν.Δ.
Το επιχείρημα είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζεται από ένα κέντρο αποφάσεων και ότι θα μπει τέλος στους ισχυρισμούς ότι η Ν.Δ. εκτός από αρχηγό έχει και υπαρχηγό.
Το σενάριο αυτό πάντως, έχει τη δυσκολία ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να διώξει και τον Κώστα Χατζηδάκη, για τον οποίο οι πάντες συμφωνούν ότι ανεβάζει τη Ν.Δ. και της δίνει εκσυγχρονιστικό προφίλ.

Η ΔΕΘ
Στην παρούσα φάση, απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί και όσοι ξέρουν, παραπέμπουν για τον Σεπτέμβριο την όποια λύση δοθεί  και μάλιστα πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Όπως εξηγούν, εάν ο κ. Μητσοτάκης θέλει κάτι να αλλάξει θα το κάνει πριν την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, καθώς τη μέρα εκείνη θα αναδείξει το όραμά του για το πώς θα κυβερνήσει την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι όποιες αλλαγές δεν θα είναι μεμονωμένες, καθώς θα έχουν σαρωτικό χαρακτήρα και θα σηματοδοτούν την ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα αφορούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τους τομεάρχες και συντονιστές, αλλά και συνολικά τον κομματικό μηχανισμό.
Οι αλλαγές αυτές, θα θέτουν στην ουσία τη Ν.Δ. σε κατάσταση υψίστης εκλογικής ετοιμότητας, με δεδομένο ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα φθινοπωρινό αιφνιδιασμό από τον Αλέξη Τσίπρα.




Μοιραστείτε το άρθρο...