Έχουν αναμειχθεί αρκετές φόρες σε προκαθορισμένο αγώνα χωρίς καν να το γνωρίζουν.
Σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 85,3% των ερωτηθέντων αθλητών ανέφερε ότι, συμμετείχε ή πίστευε ότι είχε συμμετάσχει, σε στημένο αγώνα κάποια στιγμή στην καριέρα του.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «FIX the FIXING», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενέργεια αυτή έχει ως σκοπό, την εξέταση της έκτασης του φαινομένου, αλλά και την αντιμετώπισή του. Στην έρευνα συμμετείχαν 607 άτομα από το χώρο του αθλητισμού, που προέρχονται κυρίως από Ελλάδα, Κύπρο και Αυστρία.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 34,7% των αθλητών πίστευε ότι, τουλάχιστον 2 με 5 αγώνες στην κατηγορία τους ετησίως, είναι στημένοι. Οι αθλητές ανέφεραν επίσης, ότι οι αγώνες είναι πιο εύκολο να χειραγωγηθούν από τους παράγοντες ενός παιχνιδιού, πάρα από τους αθλητές.
Παράλληλα, το 20% των συμμετεχόντων γνώριζε ότι, έγινε τουλάχιστον ένα στημένο παιχνίδι στην ομάδα τους τον τελευταίο χρόνο. Το 38% των αθλητών αναφέρθηκε σε στημένα παιχνίδια άλλων ομάδων.
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που κάνει τους αθλητές επιρρεπείς σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, είναι η οικονομική τους κατάσταση. Το 20% δήλωσε ότι θα δεχόταν να συμμετάσχει σε στημένο παιχνίδι, με σκοπό να αυξηθεί το εισόδημά του. Το 20% δήλωσε πως θα δεχόταν να χειραγωγήσει ένα παιχνίδι με τους συμπαίκτες του, για να αυξήσει το εισόδημά του και να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, όταν δεν υπάρχει τακτική πληρωμή ή αθετείται κάποιο συμβόλαιο.
Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι, υπάρχουν και άλλες ψυχολογικές μεταβλητές, που επηρεάζουν τους αθλητές, όπως οι στόχοι επίτευξης ή η ηθική αποδέσμευση. Υπάρχουν αθλητές που θέλουν να κερδίζουν, ενώ άλλοι δικαιολογούν πάντα τις πράξεις και δεν θέλουν να παίρνουν καμία ευθύνη. Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν επίσης, ότι πολλοί αθλητές δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά χειραγώγησης των αγώνων, γιατί δεν εμπιστεύονται τις αρχές.
Οι επιστήμονες εξετάζουν τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού μέσου ενημέρωσης, πρόληψης και καταπολέμησης της χειραγώγησης των αγώνων. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στον αθλητισμό, η οποία έχει κλονιστεί, εξαιτίας της διαφθοράς και των στημένων αγώνων.
«Έχουμε σκοπό να τους μεταδώσουμε τις ιδέες, ώστε να να αντιστέκονται στις προτάσεις και τους πειρασμούς να εμπλακούν σε κάποιο στημένο παιχνίδι. Θα τους δείξουμε το σωστό δρόμο, ώστε να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά στις αρμόδιες αρχές», αναφέρουν οι διοργανωτές του ερευνητικού προγράμματος στην ιστοσελίδα τους.