Μοιραστείτε το άρθρο...

Φυλάκιση, πρόστιμο και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Γιάννη Μιχελάκη για χρηματισμό.

Ένοχος για παθητική δωροδοκία από τον επιχειρηματία Αναστάσιο Πάλλη, κηρύχθηκε από το τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, αλλά και ο επιχειρηματίας Αναστάσιος Πάλλης, που κρίθηκε ένοχος για ενεργητική δωροδοκία.

Και στους δύο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για έναν χρόνο και παρεπόμενη χρηματική ποινή 3.500 ευρώ στον καθένα. Τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του Γιάννη Μιχελάκη, αλλά και του επιχειρηματία Αναστάσιου Πάλλη για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας. Ο Γιάννης Μιχελάκης, όπως είχε αποκαλύψει με διαδοχικά ρεπορτάζ του το περιοδικό Hot Doc και το koutipandoras.gr κατηγορείτο ότι έλαβε χρήματα από το υπόδικο Αναστάσιο Πάλλη ο οποίος είχε υπάρξει και μέτοχος της εφημερίδας Πρώτο Θέμα προκειμένου να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο, καταθέτοντας ερώτηση υπέρ των συμφερόντων του. Ο Γιάννης Μιχελάκης εμφανίζεται να είχε εισπράξει το ποσό των 7.000 ευρώ.

Η εμπλοκή του Γιάννη Μιχελάκη στην υπόθεση, προέκυψε έπειτα από έρευνες των αρχών στο σπίτι και το πολεμικό μουσείο του Αναστάσιου Πάλλη, απ’ όπου μεταξύ άλλων, κατασχέθηκε το αρχείο του επιχειρηματία. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν χειρόγραφες σημειώσεις του, στις οποίες εμφανιζόταν το όνομα του βουλευτή τότε Γιάννη Μιχελάκη και δίπλα το ποσό των 7.000 ευρώ, το οποίο ο υπουργός φέρεται να έλαβε προκειμένου να καταθέσει ερώτηση υπέρ των συμφερόντων του Πάλλη και κατά εκείνων του Βίκτορα Ρέστη, με τον οποίο ο Πάλλης είχε αντιδικία.

Εντοπίστηκε παράλληλα προσχέδιο ερώτησης, την οποία είχε γράψει ο ίδιος ο Πάλλης, σε χαρτί που φέρει τη σφραγίδα του και το οποίο, όπως φαίνεται, έδωσε ο ίδιος στον Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος με τη σειρά του την κατέθεσε, ελαφρώς αλλαγμένη, στη Βουλή. Βρέθηκε τέλος, κοινοβουλευτική ερώτηση του έτερου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιου Νταβλούρου, σχετική με εμπλοκή του Πάλλη στο σκάνδαλο εξαπάτησης του ΟΤΕ, η οποία είχε σταλεί στον επιχειρηματία από αριθμό FAX ο οποίος ανήκει στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά τη μαρτυρία συνεργάτη του Αναστάσιου Πάλλη, ο οποίος κατέθεσε ενόρκως στις εισαγγελικές αρχές, ότι ο Γιάννης Μιχελάκης είχε βρεθεί στο σπίτι του Πάλλη στις 5 ή 6 Φεβρουαρίου 2013 και ότι ο ίδιος, κατόπιν εντολής του εργοδότη του, είχε τοποθετήσει σε φάκελο 7.000 ευρώ, με σκοπό αυτά να παραδοθούν, κατά την εκτίμησή του, στον τότε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Κατόπιν αυτής της μαρτυρίας και βασιζόμενη στα ευρήματα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, συνέταξε τη δικογραφία, την οποία απέστειλε εννέα ημέρες πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα, στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την άρση της ασυλίας του Γιάννη Μιχελάκη.

Η Βουλή είχε αρνηθεί την άρση της ασυλίας του Μιχελάκη

Τη δικογραφία κατά του Μιχελάκη είχε αποκαλύψει τον Απρίλιο του 2014 το περιοδικό Hot Doc κι ενώ τα στοιχεία δεν είχαν ακόμη διαβιβαστεί στη Βουλή, αφού παρέμεναν σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου Δικαιοσύνης επί σχεδόν τρεις μήνες. Τελικά, μετά τις αποκαλύψεις η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή και μήνες μετά -συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 2014- η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, πρότεινε την παραπομπή του Γιάννη Μιχελάκη.

Κι όμως, παρότι από τα στοιχεία προέκυπταν πέραν πάσης αμφιβολίας ενδείξεις ενοχής του πρώην υπουργού της ΝΔ, η Ολομέλεια της Βουλής στις 26 Νοεμβρίου 2014, απέρριψε το αίτημα για άρση ασυλίας του. Κατά την ψηφοφορία, σε σύνολο 190 παρόντων βουλευτών, 96 ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας του Γιάννη Μιχελάκη, 86 υπέρ, ενώ υπήρξαν και 7 λευκά και ένα «παρών».




Μοιραστείτε το άρθρο...