Μοιραστείτε το άρθρο...

Στο «τελευταίο λεπτό» θα κριθεί η χρονιά και το φετινό τουριστικό ρεύμα. Πάντως, προς το παρόν, υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις με κορυφαίους παράγοντες…

της ταξιδιωτικής αγοράς να αναμένουν ανοδική πορεία των κρατήσεων στην Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εκφράζοντας την επιφυλακτικότητά του, ανέφερε πως οι διεθνείς αφίξεις στο σύνολο της χρονιάς «μπορεί να ανέλθουν» στα 25 εκατ. έναντι 23,5 εκατ. το 2015 και τα 27,5 εκατ. συνυπολογίζοντας τις κρουαζιέρες έναντι 26 εκατ. το 2015. Οι δε τουριστικές εισπράξεις εκτίμησε ότι «μπορεί να ανέλθουν» στα 15 δισ. ευρώ έναντι 14,2 δισ. ευρώ το 2015.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έθεσε δύο προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων: την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της χώρας από τους δανειστές μέχρι το τέλος Απριλίου αλλά και την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, ώστε να μην αποτελούν ορατά προβλήματα στην καθημερινότητα των νησιών.

Οι πτήσεις ανακατεύουν την… τράπουλα
Μια πρώτη «ακτινογραφία» του φετινού ελληνικού καλοκαιριού αποτελούν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ και βασίστηκε σε στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τις προγραμματισμένες πτήσεις της θερινής περιόδου.

Από τα στοιχεία, προκύπτει ότι το 2016 θα υπάρχει συνολική μείωση 5% των διαθέσιμων θέσεων, η οποία μεταφράζεται σε 833.279 λιγότερες θέσεις.
Ο προβληματισμός των παραγόντων του χώρου εδράζεται στο γεγονός ότι στο «κόκκινο» με σημαντική μείωση των διαθέσιμων θέσεων σε προγραμματισμένες πτήσεις βρίσκονται σχεδόν όλοι οι βασικοί παραθεριστικοί προορισμοί της χώρας.

Στροφή τουριστών στο Ιόνιο!
Ωστόσο, αν κάποιο μέρος μπορεί να «ανακουφιστεί», αυτό είναι το Ιόνιο πέλαγος, το οποίος ανεβαίνει διαρκώς στις προτιμήσεις των ξένων ταξιδιωτών. Πρόκειται για ένα σημείο της χώρας που δεν επηρεάζεται καθόλου από το προσφυγικό κύμα και έχει διαφημιστεί πολύ το τελευταίο διάστημα λόγω των επισκέψεων μεγάλων σταρ από όλο το κόσμο. Οπότε,
ήδη έχει επιβεβαιωθεί η αυξημένη ζήτηση για προορισμούς του Ιονίου.

Το φετινό «πελατολόγιο»
O «χάρτης» των χωρών απ’ όπου θα αναχωρούν οι προγραμματισμένες πτήσεις για Ελλάδα το 2016 προδιαγράφει τις ανακατατάξεις στο πελατολόγιο του ελληνικού τουρισμού.

Οι προγραμματισμένες πτήσεις από Ρωσία καταγράφουν μείωση 53% ή πάνω από 1 εκατ. διαθέσιμες θέσεις. Οι περισσότερες πτήσεις έχουν προγραμματιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που προϊδεάζει για πιθανό προσπέρασμα των Άγγλων στους Γερμανούς για την κατάκτηση της κορυφής στην ελληνική αγορά.




Μοιραστείτε το άρθρο...