Μοιραστείτε το άρθρο...

Κινήσεις για να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ακολουθεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο τρίμηνο που θα σφραγίσει τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Το Μαξίμου είναι σε κατάσταση συναγερμού και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την αγωνία τους για το εχθρικό κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η αισιοδοξία από τη δεύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Σεπτεμβρίου έχει αντικατασταθεί από τον προβληματισμό και την κατήφεια.

Η συνθηκολόγηση ήταν το αναγκαίο καλό, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά οι ανέξοδες υποσχέσεις είχαν ως αποτέλεσμα, οι εχθροί να πολλαπλασιαστούν και οι σύμμαχοι να μειωθούν δραστικά. Ο πρωθυπουργός με την επιστροφή του από τη Ν.Δ. καλείται να λύσει το Γόρδιο Δεσμό με τον Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής, ώστε να παραμείνει «ζωντανός» στο πολιτικό παιχνίδι.

Η «κόκκινη» κάρτα που έδειξε στον επιχειρηματία, δείχνει προσπάθεια απεγκλωβισμού, αλλά από την άλλη είναι σαφές ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει με την υπόθεση αυτή να χάσει το ηθικό πλεονέκτημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις δείχνουν να είναι καταιγιστικές, καθώς η πλειονότητα της κοινωνίας αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στο τσουνάμι των φόρων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τρία είναι τα μεγάλα στοιχήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός από τα οποία θα φανεί εάν θα παραμείνει στην εξουσία:

1. Αξιολόγηση: Οι κίτρινες κάρτες των θεσμών στον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων και την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας στους επαγγελματίες, προκάλεσαν παγωμάρα. Ο κ. Τσίπρας συνειδητοποιεί ότι το «γκρέμισμα» των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ, επιβαρύνει το κλίμα στην κοινωνία και τον απομακρύνει από τις κοινωνικές ομάδες που τον έκαναν πρωθυπουργό. Ουδείς ασφαλώς αμφισβητεί ότι προέχει η εξασφάλιση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά από την άλλη είναι ηλίου φαεινότερο, ότι με αυτά τα δεδομένα τα λουκέτα στην αγορά θα πολλαπλασιαστούν. Εάν προσθέσει κανείς και τις νέες σκληρές απαιτήσεις των δανειστών στα εργασιακά, γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μέγγενη.  Εάν γίνουν αποδεκτές οι νέες περικοπές σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου και ο κ. Τσίπρας θα οδηγηθεί σε συντριβή.

2. Έσοδα: Ένας από τους πλέον κρίσιμους παράγοντες ως προς την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία είναι η πορεία των εσόδων. Το οικονομικό επιτελείο αναμένει ότι ο ΕΝΦΙΑ, που έως πρόσφατα κατήγγειλε θα γεμίσει τα άδεια ταμεία και θα βγάλει την κυβέρνηση από το αδιέξοδο. Από την άλλη όμως, διάχυτος είναι ο φόβος μιας γενικευμένης στάσης πληρωμών, καθώς αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός όσων αδυνατούν να πληρώσουν.  

3. Συνέδριο: Ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει πολλά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που αρχίζει στις 13 Οκτωβρίου και έχει ως στόχο να κάνει πράξη τη φυγή προς τα εμπρός. Επιδίωξη του πρωθυπουργού  είναι η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο κεντροαριστερές θέσεις, ώστε να φέρει πιο κοντά του στελέχη αυτού του χώρου. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει αντιδράσεις από τις   συνιστώσες της λεγόμενης Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να πάει σε μια μετωπική σύγκρουση, εξέλιξη που θα φέρει νέους κραδασμούς και ίσως μια νέα διάσπαση. Όσοι γνωρίζουν τις ισορροπίες τονίζουν ότι «η εξουσία είναι συγκολλητικός ιστός» και απορρίπτουν κάθε σκέψη περί διάσπασης. Εάν επαληθευτούν, το ζήτημα είναι πως η παλιά φρουρά θα υποδεχτεί πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που έως πρόσφατα τους θεωρούσε εχθρούς.

Ανασχηματισμός-εκλογές
Στο παρασκήνιο, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που προεξοφλούν τη λύση του ανασχηματισμού, τον οποίο τοποθετούν μετά το Συνέδριο, ή το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου.
Όπως υποστηρίζουν, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει μια νέα αρχή βάζοντας στην κυβέρνηση στελέχη από την Κεντροαριστερά και θέτοντας εκτός, όσους δεν ανταποκρίθηκαν στην αποστολή τους.
Όσον αφορά στο σενάριο των εκλογών, το Μαξίμου, απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με το σκεπτικό ότι η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα και όχι από νέες κάλπες.
Πάντως αποτελεί κοινό μυστικό, ότι το ενδεχόμενο αυτό θα απασχολήσει και πάλι τον πρωθυπουργό από την Άνοιξη, αφού τότε θα γίνει σαφές εάν υπάρχουν ελπίδες για έξοδο από την κρίση.
Πολλά θα εξαρτηθούν και από την κοινωνική αναταραχή, με δεδομένο ότι τα συνδικάτα ετοιμάζουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, που είναι βέβαιο ότι θα φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Μέρκελ
Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι έως τότε θα φανεί εάν οι εταίροι έχουν διάθεση να προχωρήσουν σε απομείωση του χρέους, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για επιστροφή στην ανάκαμψη.
Ευελπιστούν επίσης ότι καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος της Άγκελα Μέρκελ, η οποία έχει αποδείξει ότι θέλει λύση που θα βγάζει την Ελλάδα ξανά στις αγορές.

Δημοσκοπήσεις
Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες εξελίξεις θα ληφθούν με βάση τις κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις, που θα δείχνουν ένα έχει μειωθεί η ψαλίδα της διαφοράς των 8 μονάδων από τη Ν.Δ.
Για το λόγο αυτό θα δοθεί έμφαση σε στοχευμένες παροχές προκειμένου να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με κοινωνικές ομάδες οι οποίες θεωρούνται φίλα προσκείμενες προς την κυβέρνηση.
Μοιραστείτε το άρθρο...