Μοιραστείτε το άρθρο...

Μεγάλος προβληματισμός έχει σκεπάσει το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες.

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «εξαιρετικά δύσκολος παίχτης» και αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ως προς τις επόμενες κινήσεις του.

«Γαλάζιοι» βουλευτές, έλεγαν στο ontherecord.gr, ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο, αναγνώριζαν όμως ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει ακόμη στον πρωθυπουργό.

Όπως εξηγούσαν, το Μαξίμου είναι πιθανό να παίξει τα ρέστα του και να  επιχειρήσει «ματ», σε μια ύστατη προσπάθεια να συσπειρώσει τόσο την κοινοβουλευτική του ομάδα, όσο και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο παρασκήνιο άρχισαν και πάλι να φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να πηγαίνει σε δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σε θρυαλλίδα εξελίξεων, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός όσο και η κυβέρνησή του βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Άλλα «γαλάζια» στελέχη, δεν αποκλείουν ακόμη και ένα γενικότερο αιφνιδιασμό από το Μαξίμου, με νέα προσφυγή στις κάλπες, λόγω του ότι είναι αδύνατη η σοβαρή διαχείριση της σημερινής κατάστασης.

Το σενάριο μπορεί να θεωρείται ακραίο, λόγω του ότι οι κάλπες στήθηκαν μόλις πριν από πέντε μήνες, αλλά όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε πώς έχει συγκεκριμένη στόχευση.

Σύμφωνα με στελέχη της Λ. Συγγρού, ο πρωθυπουργός έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι εάν αφήσει την κατάσταση ως έχει:

1. Είναι πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ και να εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη.

2. Θα δείξει ανίκανος στη διαχείριση της συγκυρίας και το πολιτικό του κεφάλαιο θα εξαντληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ραγδαία φθορά

Το σενάριο αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Ν.Δ. δε δείχνει ακόμη έτοιμη να προβάλει εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να τη δείχνουν πρώτο κόμμα, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι κερδίζει λόγω της ραγδαίες φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει εμπεδώσει κλίμα εμπιστοσύνης προς την κοινωνία.

Στη Συγγρού, μπορεί να ξορκίζουν το σενάριο των εκλογών, αλλά δεν αποκλείουν ο κ. Τσίπρας να επιλέξει την κάλπη, γνωρίζοντας ότι θα ηττηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε δεύτερο χρόνο

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα ποντάρει στο σενάριο της λεγόμενης «δεξιάς παρένθεσης», σύμφωνα με το οποίο η πύρρειος νίκη του κ. Μητσοτάκη, θα τον κρατήσει για λίγο στην εξουσία.

Η αίσθηση που κυριαρχεί στο παρασκήνιο, είναι ότι ο πρωθυπουργός, θα παραδώσει την «καυτή πατάτα» των αδιέξοδων κυβερνητικών επιλογών στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι ίσως μπορέσει να επανέλθει σε δεύτερο χρόνο, λόγω του ότι η Ν.Δ. δεν θα καταφέρει να δώσει λύσεις και να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Σε εγρήγορση

Τα δεδομένα αυτά, υποχρεώνουν τον κ. Μητσοτάκη να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βρει τρόπους για να είναι σε εγρήγορση ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ.

Μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι επιλογή της ηγεσίας είναι να ανέβουν στα ύψη οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση σε όλα τα θέματα από το ασφαλιστικό ως το προσφυγικό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα δε δίστασε να κάνει λόγο για ερασιτεχνικούς χειρισμούς στο προσφυγικό και να καταγγείλει την απάθεια στο κλείσιμο των συνόρων με αφορμή τη Σένγκεν.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα κατά τη διάρκεια των επαφών του στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλες.

Η επιθετική στρατηγική του πάντως συνδυάστηκε και με αναφορές στην εθνική προσπάθεια, καθιστώντας σε όλους σαφές ότι το πρόβλημα είναι πρώτα ευρωπαϊκό και μετά ελληνικό.

Οικουμενική

Μέσα στο κλίμα αυτό, κάποια στελέχη της Ν.Δ. προκρίνουν τη λύση της οικουμενικής, αναγνωρίζοντας ότι τα μέτωπα είναι πολλά και δεν μπορεί ένα μόνο κυβερνητικό κόμμα να τα λύσει μόνο του.

Το σενάριο αυτό όμως απορρίπτεται από την ηγεσία της Συγγρού, με το σκεπτικό ότι το μήνυμα που θα έστελνε ήταν ότι αδυνατεί να αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας.

Η στρατηγική που έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης είναι να ανεβάσει τους τόνους, αλλά να παρουσιάζει και τις θέσεις του κόμματος για να πετύχει το άνοιγμα στα μεσαία στρώματα που δίνουν πάντα τη νίκη στις εκλογές.

 

 

 
Μοιραστείτε το άρθρο...