Μοιραστείτε το άρθρο...

Στην Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis.

Η δικογραφία, όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, θα φυλάσσεται στην αίθουσα 131 στον πρώτο όροφο της Βουλής. Η δικογραφία, στην οποία αναφέρονται τα ονόματα δυο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών θα μπορεί να είναι προσβάσιμη μόνο για βουλευτές και μόνο στον συγκεκριμένο χώρο.

Τα ονόματα όπως τα ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής στην Ολομέλεια είναι:

Οι πρώην πρωθυπουργοί:

Αντώνης Σαμαράς

Παναγιώτης Πικραμμένος

Οι πρώην υπουργοί:

Δημήτρης Αβραμόπουλος από το 2006 έως το 2009
Ανδρεάς Λοβέρδος από το 2010 έως το 2012
Ανδρέας Λυκουρέντζος από το 2012 έως το 2013
Μάριος Σαλμάς από το 2012 έως το 2013
Αδωνις Γεωργιάδης από το 2013 έως το 2014
Γιάννης Στουρνάρας από το 2012 έως το 2014
Ευάγγελος Βενιζέλος από το 2011 έως το 2012 και από το 2013 έως το 2015
Γιώργος Κουτρουμάνης από το 2011 έως το 2012

Για τις πράξεις:
1) Δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων
2) Παθητική δωροδοκία
3) Απιστία σχετικά με την υπηρεσία

Επίσης, μεταξύ των εγγράφων είναι οι αναφορές των Ανδρέα Λοβέρδου, Βασίλη Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου στις οποίες φέρεται να καταγγέλεται η τέλεση της πράξης της μη τιμολόγησης φαρμάκων και της αύξησης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργο Υγείας. Η κα Χριστοδουλοπούλου δεν ανέφερε το όνομα του υπουργού, ο οποίος είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Τρεις πολιτικοί έλαβαν μίζες 40 εκατ. ευρώ!

Μάλιστα, από τους δέκα πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, τρεις εξ αυτών φέρονται να έλαβαν το ποσό των 40 εκατ. ευρώ για την γνωστή υπόθεση των εμβολίων.

Συνολικά, οι αποδέκτες του μαύρου χρήματος φτάνουν τους 30 μεταξύ των οποίων περίπου πέντε πρώην γ.γ υπουργείων, μέλη επιτροπών, διοικητές δημοσίων οργανισμών και σύμβουλοι οι οποίοι φέρονται να μοιράστηκαν μαζί με τους πολιτικούς περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Συνολικά έχουν καταθέσει περίπου 20 μάρτυρες περιγράφοντας τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί προνομιακή τιμολόγηση, έγκριση ακόμα και καθυστέρηση έγκρισης φαρμάκων άλλων εταιριών. Πρώτα στη λίστα ήταν τα φάρμακα για περιπτώσεις καρκίνου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες το μεγαλύτερο πάρτι γινόταν πριν την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2000 η Ελλάδα δαπανούσε 0,1 έως 0,2 πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε για τα φάρμακα μέχρι το 2009-2010 το ποσοστό αυτό είχε διπλασιαστεί.

Η έρευνα συνεχίζεται και για άλλα πρόσωπα ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και γιατροί ενώ αναμένονται τα στοιχεία που θα στείλουν οι τράπεζες μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων.

Να σημειωθεί τέλος -ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα- ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε στέλεχος της Novartis, ενώ του απαγορεύτηκε και η έξοδος στη χώρα.




Μοιραστείτε το άρθρο...