Μοιραστείτε το άρθρο...

Ψυχρές και ανάποδες χαρακτηρίζονται πλέον οι σχέσεις της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να μπαίνει τέλος στο προξενιό του ΠΑΣΟΚ με το ΚΙΔΗΣΟ.

Όσοι πίστευαν ότι η συνένωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς ήταν εφικτή κάνοντας μάλιστα λόγο για big bang στο Κέντρο, διαψεύστηκαν πανηγυρικά, με αποτέλεσμα να οργιάζει πλέον η καχυποψία.

Στο ερώτημα τι πήγε στραβά και γιατί το εγχείρημα ναυάγησε πριν καν αρχίσει, η απάντηση δεν είναι απλή και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις φιλοδοξίες όσων θέλουν να ηγηθούν του χώρου.

Ας δούμε αναλυτικά τα γεγονότα για να γίνει σαφές πώς παίζεται πλέον το παιχνίδι στο κουφάρι της Κεντροαριστεράς, που έως και πριν από λίγα χρόνια ήταν κυρίαρχος στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η αποτυχία του ΚΙΔΗΣΟ στις διπλές εκλογές του 2015 και η ανάγκη για ένα νέο πολιτικό φορέα απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε την αίσθηση ότι όλοι θα έβαζαν νερό στο κρασί τους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε προτάσεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης δε φαινόταν αρνητικός, η ΔΗΜΑΡ ήταν υπέρ και όλοι πίστεψαν ότι έγινε το πρώτο μεγάλο και ουσιαστικό βήμα.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τις άριστες σχέσεις της κ. Γεννηματά με τον κ. Παπανδρέου, που εδραίωναν την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει ενιαίο κόμμα.

Η εκτίμηση είχε ενισχυθεί και από το γεγονός ότι η φημολογία ήθελε τον πρώην πρωθυπουργό να έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη της κ. Γεννηματά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Όλα έδειχναν σταδιακά να παίρνουν το δρόμο τους, αλλά τίποτα τελικά δεν ήταν όπως φαινόταν, με αποτέλεσμα και να κυριαρχεί η καχυποψία και η κ. Γεννηματά να είναι έξαλλη με τον πρώην πρωθυπουργό.

Η… σταγόνα

Κορυφή του παγόβουνου, ήταν μια ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ, μέσω της οποίας εξαπέλυε επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, για τα ονόματα των μελών της Επιτροπής Διαλόγου της Κεντροαριστεράς.

Το κείμενο φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με τους συνεργάτες της κ. Γεννηματά να τονίζουν ότι «ενώ η χώρα καταρρέει, ο κ. Παπανδρέου ασχολείται με διαδικαστικά ζητήματα».

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και γεγονότα στη Χαριλάου Τρικούπη λένε με νόημα τα εξής:

  1. «Η Φώφη έδωσε μια ευκαιρία στον Γιώργο να επιστρέψει και δεν κάνει τίποτα για να την εκμεταλλευτεί»
  2. «Μιλάει για ευθύνες των άλλων στην ενότητα των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και δεν κάνει την παραμικρή αυτοκριτική για το ότι το ΠΑΣΟΚ από το 42% το 2009, έφτασε στο 4,5% το 2012».

Φλερτ με ΣΥΡΙΖΑ

Όλα αυτά βέβαια θα μπορούσε να τα παραβλέψει η κ. Γεννηματά, εάν όπως λένε οι συνεργάτες της ο πρώην πρωθυπουργός εννοούσε όσα λέει για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων.

Όπως εξηγούν μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι την ώρα που γίνεται προσπάθεια επαναπροσέγγισης, στελέχη που ανήκουν στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου φλερτάρουν ανοικτά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Δημήτρη Ρέππα, τα ονόματα των οποίων ‘παίζουν’ για υπουργικούς θώκους εάν ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

«Οι συμβολισμοί έχουν τη σημασία τους», λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και εξηγούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έδειξε διάθεση να πείσει στελέχη του να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης.

Ο Λαλιώτης

Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι ο Κώστας Λαλιώτης είχε φροντίσει να κρατά ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας όλο το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στην κ. Γεννηματά και τον κ. Παπανδρέου.

Ωστόσο, οι εξελίξεις δεν τον δικαίωσαν, καθώς η επιθετική ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ έβαλε ταφόπλακα στην επαναπροσέγγιση, με αποτέλεσμα  η μεσολαβητική του προσπάθεια να πέσει στο κενό.

Το… δρόμο του

Στη Χαριλάου Τρικούπη η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για την ανασυγκρότηση του χώρου και ότι έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το δικό του δρόμο.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα γίνει νέα προσπάθεια προς την πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ, με την επισήμανση όμως ότι η πόρτα είναι ανοιχτή σε στελέχη που έχουν διάθεση για προσφορά.

«Ο καθένας το δρόμο του, ο δικός του και ο δικός μας», επισημαίνουν συνεργάτες της κ. Γεννηματά και τονίζουν ότι «ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο».

Εκτόνωση έντασης

Στην παρούσα φάση προτεραιότητα της κ. Γεννηματά είναι η εκτόνωση της έντασης με τον Σταύρο Θεοδωράκη, για να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο το εγχείρημα της προοπτικής της ενιαίας Κεντροαριστεράς.

Αιχμή θα είναι η Επιτροπή Διάλογου για Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις στην οποία μετέχουν στελέχη που αναγνωρίζουν ότι ο χώρος μπορεί να επιβιώσει στη βάση πολιτικών και όχι προσωπικών στρατηγικών.

Ούτε συζήτηση

Όσον αφορά στα σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεννηματά απαντά με τη φράση «ούτε συζήτηση», αφού το πάθημα της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. έγινε μάθημα.

Στόχος της είναι να αρχίσει να επικοινωνεί ξανά με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που μετανάστευσαν στον ΣΥΡΙΖΑ, τομέας στον οποίο δεν έχει πετύχει χειροπιαστά αποτελέσματα.
Μοιραστείτε το άρθρο...