Μοιραστείτε το άρθρο...

Δρόμοι, πλατείες, λιμάνια έχουν πλημμυρίσει από πρόσφυγες και μετανάστες που δεν ξέρουν προς τα που να κατευθυνθούν μένοντας εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Βουλιάζουν πόλεις, νησιά, λιμάνια, ακόμη και η εθνική οδός από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που κουβαλώντας τα προσωπικά τους δράματα ξεκινούν το ταξίδι της προσφυγιάς με κατεύθυνση προς την Ευρώπη, αυτή τη φορά πεζή. Με κάθε τρόπο είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα σύνορα και από να ανταμώσουν τη νέα τύχη τους μακριά από τον πόλεμο και την καταστροφή. Η ανθρωπιστική κρίση είναι γεγονός πια και η Ευρώπη απέναντι σ’ αυτό το μαρτύριο ετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορα και να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο hot spot για τα θύματα του πολέμου της Συρίας και του Αφγανιστάν, αλλά και τους μετανάστες.

Πάνω από 25000 πρόσφυγες που έχουν δημιουργήσει ένα ανθρώπινο καραβάνι στα 600 περίπου χιλιόμετρα που χωρίζουν το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και την Ειδομένη. Μανάδες με παιδιά στην αγκαλιά σέρνουν με δυσκολία τα βήματα τους σε Εθνικές οδούς και αγροτικά δρομάκια με την ελπίδα να φτάσουν κάποτε στα σύνορα με τα Σκόπια.
Άλλοι νεότεροι τα βάζουν με τους άνδρες της αστυνομίας που δεν τους αφήνουν να φτάσουν, στα κλειστά σύνορα της Ειδομένης.

Οικογένειες ξεκληρισμένες από τον πόλεμο  ελπίζουν να συναντήσουν κάποια στιγμή  έστω έναν (τυχερό) μακρινό συγγενή τους που τα κατάφερε και έφτασε στη Γερμανία.

Η κατάσταση εν τω μεταξύ συνεχώς επιδεινώνεται και στην Αθήνα καθώς το πρωί της Παρασκευής έφτασαν στον Πειραιά άλλοι 1473 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα με το Αριάδνη έφτασαν 1331 άτομα από τη Μυτιλήνη και 142 από τη Χίο. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει επίσης στις 8 περίπου το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2 μεταφέροντας 279 μετανάστες και πρόσφυγες από Ρόδο, Κω και Λέρο.

Μια χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μια κυβέρνηση σε πανικό αφού μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες οι περισσότεροι υπουργοί  της είχαν στοιχηθεί πίσω από το δόγμα «έλα μωρέ και τι έγινε, αφού οι πρόσφυγες περνούν από εδώ και μετά φεύγουν για την Ευρώπη».

Μια κυβέρνηση που αδυνατεί να καταλάβει τι ακριβώς  συμβαίνει αφού  μέχρι και χθες στην σύνοδο των υπουργών ο αρμόδιος υπουργός Γ.Μουζάλας είπε ότι Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχει σχέδιο και για την φιλοξενία 70 χιλιάδων προσφύγων που θα «ξεμείνουν» στη χώρα μας. Όμως ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τις καθημερινές ροές από την Τουρκία  θα επιτευχθεί  σε μερικές μόνο ημέρες.

Χθες σε μια κίνηση χωρίς ουσία και με σκοπό  να ανασχεθεί η ροή των προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα, η κυβέρνηση έδωσε διαταγή στα πλοία που εκτελούν δρομολόγια από τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να επιβιβάζουν στα καράβια μόνο τους μισούς από τους επιβάτες που μπορούν να μεταφέρουν.
Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να πλημμυρίσουν για μια ακόμη φορά τα ελληνικά νησιά από πρόσφυγες, μιας και οι ροές από την Τουρκία δεν έχουν σταματήσει στιγμή τα τελευταία 24ωρα.

Από την πλευρά της η αστυνομία προσπαθεί να κόβει τον δρόμο προς τα σύνορα στους μετανάστες χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού είναι αδύνατον μερικές διμοιρίες των ΜΑΤ να αντιμετωπίσουν ανθρώπινα ποτάμια που στόχο έχουν να φτάσουν στα σύνορα. Ήδη καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας που πέρασε εκατοντάδες μετανάστες διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο δίπλα στους οδικούς άξονες.

Η Υπάτη αρμοστεία του ΟΗΕ με έγγραφο της ζήτησε να νοικιάσει ξενοδοχεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για εννιά μήνες για να φιλοξενήσει μόνο μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες .

Από την πλευρά της η ΕΕ έχει αφήσει την Ελλάδα στην μοίρα της αφού χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών ο οποίος είπε ότι η κρίση στις σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας αποτελεί ένα διμερές πρόβλημα. Τέλος, ο αρμόδιος επίτροπος για το μεταναστευτικό Δ. Αβραμόπουλος  προειδοποίησε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών θα καταρρεύσει σε δέκα το πολύ ημέρες αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Μοιραστείτε το άρθρο...