Μοιραστείτε το άρθρο...

Μυρίζει «μπαρούτι» στους καταυλισμούς προσφύγων τόσο σε Πειραιά και Ειδομένη, όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς ο χρόνος κυλά βασανιστικά για τους καταπονεμένους πρόσφυγες, γεγονός που σηματοδοτεί καθημερινές εντάσεις και συγκρούσεις.

Περίπου 6.000 πρόσφυγες ζουν «χύμα» στο λιμάνι του Πειραιά, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους αρνούνται να μεταβούν σε κάποιον κλειστό χώρο φιλοξενίας. Ήδη, οι πύλες Ε-3 και Ε-2, αλλά και η Πέτρινη Αποθήκη εκπέμπουν SΟS με τη διαχείριση των προσφύγων να δυσκολεύει μέρα με τη μέρα.

Συνολικά, 52.451 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων επισήμως οι 6.000 στον Πειραιά και πάνω από 11.000 στην Ειδομένη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε ότι έως το Πάσχα θα έχει αδειάσει το λιμάνι, ενώ ο εκπρόσωπος για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος, τονίζοντας ότι ο Πειραιάς θα αδειάσει έως το τέλος της εβδομάδας.

Πάντως οι μετανάστες αρνούνται να φύγουν από τον Πειραιά, καθώς κυκλοφορεί η φήμη ότι η μεταφορά σε χώρο φιλοξενίας είναι το πρώτο βήμα για την επαναπροώθηση στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, υπό διερεύνηση από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις βρίσκεται το περιστατικό εντοπισμού αλλοιωμένου φαγητού, κατά τη  σίτιση, ενώ υπήρξε νέα καταγγελία για χαλασμένα σάντουιτς.

Έκκληση για φιλοξενία προσφύγων από πολίτες
Επτακόσιες θέσεις προσωρινής στέγασης προσφύγων σε σπίτια στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη δημιουργεί η οργάνωση «Αλληλεγγύη- Solidarity Now» σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Όσοι πολίτες επιθυμούν να προσφέρουν το σπίτι τους θα λαμβάνουν συμβολική οικονομική ενίσχυση, η οποία φτάνει τα 300 ευρώ το μήνα για τετραμελή οικογένεια. Επίσης, οι επισιτιστικές ανάγκες των ατόμων που θα φιλοξενηθούν δεν θα επιβαρύνουν το νοικοκυριό καθώς θα καλύπτονται σε μηνιαία βάση με κουπόνια τροφίμων.
Οι θέσεις, 600 στην Αττική αφορούν στη συγκατοίκηση πολιτών με πρόσφυγες (αιτούντες άσυλο και επιλεγέντες για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης) για χρονικό διάστημα από λίγες ημέρες μέχρι δύο μήνες.

Το προσφυγικό σε αριθμούς
– 51.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα
– 6.000 πρόσφυγες ζουν σε σκηνές στο λιμάνι του Πειραιά
– 20.000 βρίσκονται στην Ειδομένη και στα παρακείμενα κέντρα υποδοχής
– 537 ασυνόδευτα παιδιά μέχρι 13 ετών έφθασαν φέτος στη χώρα
– 20 λιμενικοί έχουν προσβληθεί από τον ιό της φυματίωσης
– 1 λιμενικός νοσηλεύεται με ηπατίτιδα
Μοιραστείτε το άρθρο...