Μοιραστείτε το άρθρο...

Ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου χαρακτηρίζεται η οριστική ρήξη στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και Ποταμίου από στελέχη της Κεντροαριστεράς.

Όσοι γνωρίζουν  πρόσωπα και καταστάσεις επισημαίνουν με νόημα ότι οι «βέρες», ήταν προσχηματικές, αφού κανείς από τους δύο δεν ήθελε να περάσει τα σκαλιά της εκκλησίας.

Στο ερώτημα τις πταίει για το «διαζύγιο», η απάντηση δεν είναι εύκολη, με δεδομένο ότι οι παθογένειες του χώρου, δεν δίνουν τη δυνατότητα για συγκλίσεις και κοινό βηματισμό.

Όλα πλέον συγκλίνουν στην εκτίμηση, ότι μόνο ένα θαύμα θα μπορέσει να ξαναφέρει τα δύο κόμματα στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου, καθώς το χάσμα που τα χωρίζει είναι αγεφύρωτο.

Στελέχη των δύο κομμάτων ναι μεν αναγνωρίζουν ότι η χώρα χρειάζεται έναν τρίτο πόλο ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν όμως ότι ο δρόμος της συμπόρευσης δεν ήταν ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα

Ας δούμε αναλυτικά τι έφταιξε και δεν μπόρεσαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να τα βρουν, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα το εγχείρημα για την ενιαία Κεντροαριστερά.

1. Ποιος θα είναι αρχηγός: Η αλήθεια είναι ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις.  Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι και οι δύο θέλουν για τον εαυτό τους το ρόλο του επικεφαλής του εγχειρήματος. Με δεδομένο όμως ότι η νίκη του ενός οδηγεί τον άλλο στο περιθώριο, δεν είναι εύκολο να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης.  Η  λύση της εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση της παράταξης αποδείχτηκε άτοπη, με αποτέλεσμα οι προσωπικοί εγωισμοί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Ο Σπύρος Λυκούδης μάλιστα εκτίμησε ως αιτία του κακού ότι προτάθηκε στη διαδικασία η εκλογή νέου αρχηγού και στη συνέχεια η ανάγκη διαμόρφωσης ενός κλίματος συγκρότησης του χώρου. «Αυτό είναι καταρχήν η σφραγίδα ενός σχεδίου αποτυχίας», είπε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, δήλωση που σε μεγάλο βαθμό εξηγεί την αποτυχία του εγχειρήματος.

2. Απουσία ηγετικής προσωπικότητας: Κοινό μυστικό για όλους όσοι ασχολούνται με την Κεντροαριστερά, είναι ότι δεν υπάρχει ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να συσπειρώσει γύρω του κόμματα και στελέχη της Κεντροαριστεράς. Απόδειξη της απουσίας ισχυρής προσωπικότητας, είναι οι συνεχείς αναφορές στον Κώστα Σημίτη και τα σενάρια ανάληψης της ηγεσίας του χώρου από τον πρώην πρωθυπουργό.  Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την φθορά του ΠΑΣΟΚ λόγω του κυβερνητικού του παρελθόντος, έχει οδηγήσει στη «χρεοκοπία» την παράταξη του Κέντρου.  Το αποτέλεσμα είναι παλαιά και νέα κόμματα του χώρου να εκφράζουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του εκλογικού ακροατηρίου και ο πολιτικός τους λόγος να μη γίνεται πιστευτός και να μην είναι αξιόπιστος.

3. Μετεκλογικές συμμαχίες: Ο Σταύρος Θεοδωράκης μπορεί να έχει αποκλείσει την προεκλογική συμπόρευση με τη Ν.Δ., αλλά με τον τρόπο του κλείνει το μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν την οργή τους για το ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο της μετεκλογικής συνεργασίας με τη Ν.Δ.. Το γεγονός ότι η κ. Γεννηματά στην πρότασή της για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης περιλαμβάνει και τους ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Θεοδωράκης τους αποκλείει, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα αίτια του ναυαγίου. Εάν προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι το Ποτάμι έχει στελέχη που ιδεολογικά ανήκουν στο φιλελεύθερο χώρο γίνεται αντιληπτό γιατί το φλερτ δεν περπάτησε και δεν κατέληξε σε γάμο.

Πολιτική εξαφάνιση
Στο ερώτημα, εάν το ποτήρι έχει ραγίσει οριστικά, ή υπάρχουν ελπίδες να προχωρήσει ο διάλογος, η απάντηση δεν είναι εύκολη, αφού η ιστορία έχει δείξει ότι στην πολιτική τίποτα δεν είναι δεδομένο.
«Ότι σήμερα φαίνεται ακατόρθωτο, αύριο μπορεί να μην είναι», έλεγε στον «ΧΤΥΠΟ» κορυφαίο στέλεχος της Κεντροαριστεράς που έχει κάνει αγώνα για να εκφραστεί ενιαία ο χώρος.
Σημείωνε μάλιστα ότι «εάν δεν αναλάβουν οι πάντες τις ιστορικές τους ευθύνες το Κέντρο θα εξαφανιστεί και θα έχει την τύχη της ΕΔΗΚ του Γιάννη Ζίγδη ή της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Μαύρου».

Δημοσκοπήσεις
Το ίδιο στέλεχος εξηγούσε ότι μοχλός πίεσης προς την κατεύθυνσης της ενοποίησης του χώρου είναι οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αποτελούν καμπανάκι για όλους.
«Το Ποτάμι καταποντίζεται με σχεδόν στο 2% και το ΠΑΣΟΚ παραμένει στάσιμο στα επίπεδα του 5%-6%», σημείωνε και εξέφραζε την ελπίδα ότι έστω και την ύστατη ώρα θα πρυτανεύσει η λογική.
Ωστόσο, η πρόταση του κ. Θεοδωράκη για επανέναρξη του διαλόγου τη Δευτέρα δεν φαίνεται να προχωράει, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη τη θεωρούν προσχηματική στην κατεύθυνση «μεταβίβασης ευθυνών»
Το μόνο σίγουρο για την ώρα, είναι ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του χώρου, χωρίς το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν, ότι οι τελευταίες εξελίξεις, θα τους φέρουν πιο κοντά με ψηφοφόρους του Ποταμιού και θα υποχρεώσουν  τον κ. Θεοδωράκη σε αναπροσαρμογή της στρατηγική του. 




Μοιραστείτε το άρθρο...