Μοιραστείτε το άρθρο...

Αγωνία και προβληματισμός επικρατεί στο στρατόπεδο της Ν.Δ. για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία 24ώρα.

Παρά το γεγονός ότι η φημολογία διαψεύστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσπαθούν να βρουν τους λόγους για τους οποίους τροφοδοτούνται από κυβερνητικά στελέχη.

Η σεναριολογία άλλωστε ενισχύθηκε από τον εταίρο του πρωθυπουργού Πάνο Καμμένο, γεγονός που προκαλεί συνειρμούς για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν τέτοιου είδους παιχνίδια και απειλές.

Στη Λ. Συγγρού δε δείχνουν να «τσιμπάνε» και εξηγούν ότι η στρατηγική που ακολουθεί το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου έχει διττή στόχευση, σ’ αυτή τη δύσκολη για την κυβέρνηση συγκυρία.

Σύμφωνα με «γαλάζιες» πηγές:

-Πρώτος στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός για να βγουν από την ατζέντα θέματα, όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό που οδηγούν σε πολιτική απομόνωση τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό.

-Δεύτερος στόχος, είναι η άσκηση πιέσεων προς τους εταίρους, οι οποίοι δεν επιθυμούν να χρεωθούν νέα πολιτική αστάθεια και μια νέα αποτυχία στο πρόγραμμα αξιολόγησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει σε συνεργάτες του ότι δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα που προσπαθεί να του στήσει ο κ. Τσίπρας με τις πρόωρες εκλογές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντιμετωπίσει θεσμικά τον πολιτικό του αντίπαλο και για το λόγο αυτό ετοιμάζεται για μεγάλες μάχες που θα έχουν ως επίκεντρο το Κοινοβούλιο.

«Είμαστε πρώτο κόμμα. Δεν φοβόμαστε τις εκλογές, αλλά στην παρούσα φάση προέχει το συμφέρον της χώρας», τονίζουν στελέχη που απηχούν τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη.

Τρία είναι τα καθαρά μηνύματα που στέλνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο παιχνίδι με τις πρόωρες εκλογές, που έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας τα τελευταία 24ώρα.

  1. Όχι στην αποσταθεροποίηση: Υψηλόβαθμα στελέχη της Συγγρού έλεγαν στον «Χτύπο», ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε εδώ και τώρα εκλογές, θα συνέβαλε στην πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας. Εξηγούσαν μάλιστα ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να γίνει μέρος του πολιτικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά από τις αδιέξοδες επιλογές του πρωθυπουργού.
  2. Η οικονομία δεν αντέχει εκλογές: Τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι ναι μεν στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά σημείωναν ότι τυχόν νέα εκλογική αναμέτρηση θα έσπρωχνε τη χώρα στα βράχια. Υπογράμμιζαν μάλιστα ότι τις εκλογές δεν τις αντέχει η οικονομία που είναι στην εντατική, όπως γίνεται σαφές από τη μαζική φυγή των τελευταίων ξένων επενδυτών από το ελληνική χρηματιστήριο. Διαμηνύουν επίσης ότι όσο καθυστερεί η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν τελικά οι έλληνες πολίτες.
  3. Δε δίνουμε άλλοθι στον Τσίπρα: Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δεν αποκλείει, το παιχνίδι του κ. Τσίπρα για εκλογές να συνδέεται με προσπάθεια εμπλοκής της Ν.Δ. σε οικουμενική κυβέρνηση. Το σενάριο αυτό όμως έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δώσει άλλοθι στον πρωθυπουργό για να συνεχίσει την καταστροφική πορεία της χώρας. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που υπενθυμίζουν τη φράση «το 3ο μνημόνιο έχει την υπογραφή Τσίπρα- Καμμένου», που είχε χρησιμοποιήσει πρόσφατα στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Παιχνίδι με τη φωτιά

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η εκτίμηση που κυριαρχεί στη Ν.Δ. είναι ότι ο πρωθυπουργός παίζει με τη φωτιά, καθώς αδυνατεί να πάρει αποφάσεις που έχουν πολιτικό κόστος.

Το μπρος πίσω στο ασφαλιστικό και φορολογικό, η ένταση στις σχέσεις με κοινωνικές ομάδες όπως οι επιστήμονες και οι αγρότες, καθιστούν σε όλους σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Σ’ αυτή την κατηγορία εντάσσεται και το παιχνίδι των πρόωρων εκλογών στο οποίο όμως η Ν.Δ. δεν πρόκειται να πάρει μέρος, διαμηνύοντας ότι προτεραιότητα είναι να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα.

Συνέδριο ταυτότητας

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρούν ότι τα σενάρια για εκλογές θα «ξεφουσκώσουν» και ετοιμάζονται να δώσουν βάρος στην εναλλακτική κυβερνητική τους πρόταση για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Προτεραιότητα όπως είναι λογικό αποτελεί το συνέδριο του κόμματος τον Απρίλιο όπου θα ξεκαθαριστεί η ιδεολογική ταυτότητα και θα γίνει το μεγάλο άνοιγμα προς υγιείς πολιτικές δυνάμεις.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να μετατρέψει τη Ν.Δ σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, που θα εκτείνεται από τη Δεξιά έως και τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας.

«Στη νέα Ν.Δ. χωράνε όλοι όσοι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ και έχουν ως προτεραιότητα την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή στην αξιοκρατία», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Λ. Συγγρού.
Μοιραστείτε το άρθρο...