Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και της καθιέρωσης συστήματος απλής αναλογικής.

Παρά το γεγονός ότι τα κουκιά δε βγαίνουν, προκειμένου να σχηματιστεί η συμμαχία των 200 βουλευτών, η κυβέρνηση δε δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει τα όπλα.

«Θα το πάμε ως το τέλος και ο καθένας ας αναμετρηθεί με την ιστορία», έλεγε στο ontherecord.gr βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο θέμα της απλής αναλογικής.

Ωστόσο, το κρίσιμο στοιχείο από τη στιγμή που ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το Ποτάμι, ούτε μάλλον το ΚΚΕ θα ψηφίσουν το νόμο, είναι γιατί επιμένει με τέτοιο σθένος η κυβέρνηση.

Η απάντηση βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στις δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός και επιβεβαιώνουν την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Ν.Δ. προηγείται από 7- 10 μονάδες και έχει την παράσταση νίκης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με άνεση του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Ουδείς ασφαλώς αμφισβητεί ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν αξία έως ότου να διαψευστούν, αλλά από την άλλη είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την λάμψη που ακτινοβολούσε έως πρόσφατα.

Διάψευση προσδοκιών

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν διαψεύστηκαν, ενώ σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι θα έρθουν καλύτερες για τη χώρα, μετά τη λήψη των τελευταίων σκληρών μέτρων.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός κάνει την ύστατη προσπάθεια για  να μη βρεθεί εκτός παιχνιδιού, με δεδομένο ότι από τον Σεπτέμβριο η κατάσταση μπορεί να είναι εκτός ελέγχου λόγω της φοροεπιδρομής.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα, κάτι που το επιτελείο του εκτιμά ότι μπορεί να το καταφέρει, φέρνοντας στο προσκήνιο τη νέα γενιά της Ελλάδας.

Πρόκειται στην ουσία για τα παιδιά που τελειώνουν ή έχουν τελειώσει το σχολείο και είτε πέρασαν είτε δεν πέρασαν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ξέρουν ότι δύσκολα θα μπορέσουν να καταφέρουν να βρουν δουλειά.

Κλείνοντας τους το μάτι ο πρωθυπουργός, ευελπιστεί ότι θα πετύχει τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που χάνει τη δυναμική του σε συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να στείλει ένα διπλό μήνυμα που είναι το εξής:

  1. Υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους και προσπαθεί να τους φέρει στην πρώτη γραμμή
  2. Η νέα γενιά δεν είναι ούτε απολίτικη ούτε αδιάφορη και έχει τη διάθεση να πρωταγωνιστήσει για να αλλάξει τη μοίρα της χώρας.

Γενναίο άνοιγμα

Το επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμά ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν περάσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα ψηφιστεί η ρύθμιση για την ψήφο στα 17.

Κατά συνέπεια θα έχει πετύχει ένα γενναίο άνοιγμα στη γενιά των 17-25 ετών, που διαπιστώνουν ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από κανέναν και είναι υποχρεωμένοι να πιουν το πικρό ποτήρι της ανεργίας.

Από την άλλη τα αριθμητικά μεγέθη είναι τέτοια που εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός στρέφει το βλέμμα του στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Η γενιά των 18αρηδων, που μεγάλωσε στα χρόνια των μνημονίων είναι 273.941 άτομα, ενώ φέτος έχουν εγγραφεί 105.033, γεγονός που δείχνει ότι οι σημερινοί συσχετισμοί μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Δύο δώρα

Το κρυφό σχέδιο «πολιτικής αποπλάνησης» γίνεται ακόμη πιο εμφανές εάν σκεφτεί κανείς ότι:

-ο Πάνος Καμμένος υποσχέθηκε χορήγηση άδειας διπλώματος οδήγησης στην ηλικία των 17 ετών δίπλωμα με την παρουσία ενηλίκου,

-ο Νίκος Φίλης μιλάει για πρόσβαση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, που είναι ιδιαίτερα δαπανηρές για μια μέση οικογένεια.

Τα «δώρα» αυτά μόνο τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και σε κάθε περίπτωση δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επενδύουν στη νέα γενιά για να βγουν από το σημερινό τους αδιέξοδο.

Η νέα συμμαχία

Παράλληλα, η κυβέρνηση, επιχειρεί να χτίσει να χτίσει μια νέα συμμαχία που βασίζεται στη σύγκρουση «προοδευτικών – συντηρητικών», με βάση το συμφέρον της νέας γενιάς.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι με τον τρόπο επιχειρεί να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινωνίας και να κερδίσει πολιτικό χρόνο στο δύσκολο φθινόπωρο που έχει μπροστά της.

Είναι συντηρητικός

Η απόφαση για ψήφο στα 17, έχει ως στόχο να εκθέσει και τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος λέει όχι και έτσι εκτός από νεοφιλελεύθερο να τον παρουσιάσει και ως έναν συντηρητικό πολιτικό.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το Μαξίμου θυμίζει στον κ. Μητσοτάκη ότι ο  πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ήταν και υποψήφιος  ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κ. Κυρανάκης, έχει ταχθεί υπέρ της επέκτασης του δικαιώματος ψήφου στα  16.




Μοιραστείτε το άρθρο...