Μοιραστείτε το άρθρο...

Αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις για να μη μετατραπεί σε παρένθεση η κυβέρνησή του.

Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο και κοινή είναι πλέον η εκτίμηση ότι εάν ως το Πάσχα δε φανεί φως στο τούνελ, η χώρα θα βρεθεί σε περιδίνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν.

Το νέο αδιέξοδο με τους δανειστές, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το χρόνο επιστροφής τους, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά θολό τοπίο ως προς την έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Η έκκληση του κ. Τσίπρα για μια γρήγορη αξιολόγηση, που θα ανοίξει το δρόμο σε απομείωση του χρέους φαίνεται να πέφτει στο κενό, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο τα μεγάλα αδιέξοδα του 2015.

Οι δανειστές, παρά τις όποιες διαφορές έχουν μεταξύ τους, δε δείχνουν αυτή τη φορά να βιάζονται και ακολουθούν στρατηγική «κατενάτσιο», μεταφέροντας το πρόβλημα στην ελληνική πλευρά.

Όσοι ξέρουν το παρασκήνιο υπογραμμίζουν ότι η τακτική τους έχει συγκεκριμένη στόχευση, που δεν είναι άλλη από το να καταστήσουν την κυβέρνηση υπεύθυνη για το νέο ναυάγιο.

Εάν σε όλα αυτά, προσθέσει κανείς τη «βόμβα» του προσφυγικού και την «επανάσταση» της γραβάτας και των τρακτέρ, γίνεται αντιληπτό ότι η χώρα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να βρίσκεται αντιμέτωπος με τους χειρότερους εφιάλτες τους την ώρα που ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα εάν θα υπάρξει βιώσιμη λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ειδικότερα:

  1. Φρούδες ελπίδες για διαπραγμάτευση εξπρές: Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα Μαρτίου όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση. Εάν μάλιστα γίνουν και πολύμηνες, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η πραγματική οικονομία θα βρεθεί επί ξηρού ακμής.
  2. Τρόμος εξόδου από τη Σένγκεν: Τα περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν επικίνδυνα και η απειλή για έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν είναι πλέον ορατή. Η «βόμβα» του μεταναστευτικού είναι έτοιμη να εκραγεί, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να αναχαιτίσει από μόνη της τις ροές των μυρίων από την Τουρκία. Το σενάριο μπορεί να θεωρείται ακραίο αλλά εάν επαληθευτεί, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
  3. Κοινωνική κατακραυγή: Η προσπάθεια της κυβέρνησης είχε ως στόχο να ισορροπήσει μεταξύ σφύρας και άκμονος, ώστε και τους δανειστές να ικανοποιήσει και την κοινωνία να μην πληγώσει. Στην πράξη αποδείχτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, με αποτέλεσμα η κοινωνία να είναι στα «κάγκελα»  και ο ΣΥΡΙΖΑ να χάνει τη δυναμική που είχε ως τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στάση πληρωμών   

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός αναζητά απεγνωσμένα σανίδα σωτηρίας, αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει πολιτικά αλώβητος.

Ο μεγάλος φόβος του, είναι μια γενικευμένη στάση πληρωμών, εξαιτίας της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ακόμη και όσων ήταν έως τώρα εντάξει με τις οφειλές του σε εφορία και ταμεία.

Η συντριπτική πλειονότητα των μεσαίων εισοδημάτων με τα νέα μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό, δύσκολα θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για στάση πληρωμών.

Εάν προσθέσει κανείς ότι η αγορά ήδη έχει «στεγνώσει», γίνεται σαφές ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε βαθιά περίοδο περιδίνησης, που έχει ολέθριες επιπτώσεις στην απασχόληση και τις θέσεις εργασίας.

Εφιάλτης χρεοκοπίας

Τα σενάρια που κάνουν λόγο για Grexit, επανήλθαν στην πρώτη γραμμή με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε να γυρίζει τη χώρα στον εφιάλτη που έζησε ουκ ολίγες φορές στα χρόνια των μνημονίων.

Η φημολογία ενισχύεται από την πολιτική αβεβαιότητα και τις απειλές για προσφυγή στις κάλπες ακόμη και από τον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο.

Μια τέτοια εξέλιξη, θα άνοιγε για τα καλά το δρόμο σε Grexit, αφού  θα προκαλούσε βαρύ πλήγμα στην οικονομία και μετά από έξι χρόνια λιτότητας, θα ξαναγύριζε την Ελλάδα στην αρχή των μνημονίων.

Τα τελευταία όπλα

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν ο πρωθυπουργός διαθέτει όπλα στη φαρέτρα του, ώστε η οικονομία να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός και η χώρα να βγει από το αδιέξοδο.

Τα καλά στοιχεία από τα έσοδα λόγω της φοροεπιδρομής σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα, δίνουν ασφαλώς μικρές ανάσες, αλλά είναι σαφές ότι δεν αρκούν για να γυρίσουν το παιχνίδι υπέρ του κ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να παίξει το τελευταίο του χαρτί, που δεν είναι άλλο από την αναζήτηση πολιτικής λύσης στο ελληνικό ζήτημα στο ανώτερο επίπεδο και σε συνεργασία με την Άγκελα Μέρκελ.

Εάν τα καταφέρει θα μπορεί να υποστηρίξει ότι η διαπραγμάτευση του ήταν επιτυχής, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί σε απομόνωση και η χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο.

 

 
Μοιραστείτε το άρθρο...