Μοιραστείτε το άρθρο...

Τις επόμενες κινήσεις του σχεδιάζει ο πρωθυπουργός μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, τις οποίες η κυβέρνηση χαρακτηρίζει θετικές για την αξιολόγηση και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πυρετός συσκέψεων και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η νέα συνεδρίαση του Eurogroup στις 24η Μαΐου θα αλλάξει άρδην τις πολιτικές ισορροπίες.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι μπαίνει τέλος στο σενάριο των εκλογών και προετοιμάζονται για ανασχηματισμό, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει την αίσθηση ότι κάνει μια νέα αρχή.

Ως προς το χρόνο των αλλαγών τοποθετούνται στις αρχές Ιουνίου, με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι φήμες για τα πρόσωπα που μένουν, φεύγουν ή μετακινούνται σε άλλο πόστο.

Ο πρωθυπουργός αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ το μήνυμα που στέλνουν οι στενοί του συνεργάτες, είναι ότι «ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται».

Κοινό μυστικό πάντως είναι ότι το ‘κλειδί’ των αλλαγών στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας θελήσει να ανακατέψει την τράπουλα, κρατά στα χέρια του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσίπρας μιλά με κολακευτικά λόγια για τον ‘τσάρο’ της οικονομίας, αλλά το ερώτημα είναι εάν ο κ. Τσακαλώτος επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του μετά την περιπέτεια της αξιολόγησης.

Το γεγονός μάλιστα ότι ανήκει στην ομάδα των ‘53’ κάνει πολλούς να εκτιμούν ότι δεν θα παραμείνει στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών και θα προτιμήσει την απλή θέση του βουλευτή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός και όλοι θα κριθούν από μηδενική βάση, κάτι που σημαίνει ότι κανένας δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη θέση του.

Τα σενάρια για τον ανασχηματισμό έχουν ως εξής:
-Ο Πάνος Καμμένος επιθυμεί να παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας και ο μόνος λόγος να μετακινηθεί είναι να του το ζητήσει ο πρωθυπουργός. Σε μια τέτοια περίπτωση, το πιθανότερο είναι να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών.
-Ο Π. Κουρουμπλής θεωρείται αμετακίνητος στο υπουργείο Εσωτερικών για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να προχωρήσει στο σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών όπως η Β’ Αθηνών.
-Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ίσως είναι η μεγάλη έκπληξη του κ. Τσίπρα στον ανασχηματισμό. Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ακούγεται έντονα για το Υπ. Υγείας και θα σηματοδοτήσει την επιχείρησης άλωσης του χώρου της Κεντροαριστεράς από τον πρωθυπουργό.
Έκπληξη δεν αποκλείεται να υπάρξει και με τον Δ. Ρέππα για τον οποίο λέγεται ότι έχει βρει διαύλους επικοινωνίας με τον Α. Τσίπρα και ίσως μπει στην κυβέρνηση.
-Ο Φ. Κουβέλης έχει αποκαταστήσει εδώ και καιρό τις σχέσεις του με τον Α. Τσίπρα και ταυτίζεται απολύτως μαζί του ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η φημολογία μάλιστα τον θέλει να αναλαμβάνει ρόλο αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
-Ο Α. Φλαμπουράρης είναι πιθανό να αποστρατευτεί τιμητικά και όχι γιατί δεν έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ενώ μεταξύ αυτών που θεωρούνται αμετακίνητοι είναι ο Γ. Δραγασάκης.
Εκτός κυβέρνησης ίσως μείνουν ο Π. Σκουρλέτης λόγω της κόντρας του με το ΤΑΪΠΕΔ και ο Θ. Δρίτσας εάν η ομάδα των «53» επιλέξει να μείνει στη Βουλή, ασκώντας διακριτική κριτική.
-Ο Νίκος Παππάς ακούγεται και για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί και ο Γ. Χουλιαράκης, για τον οποίο το Μαξίμου θεωρεί ότι τα πήγε πολύ καλά στη διαπραγμάτευση.
-Ο Γ. Μουζάλας φεύγει από το Μεταναστευτική Πολιτικής και τη θέση του πιθανότατα θα καταλάβει ο Δ. Βίτσας.
– Ο Ν. Τόσκας εκτιμάται ότι έχει ανοίξει πολλά μέτωπα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να φύγει από το υπ. Προστασίας του Πολίτη.
-Ερωτηματικό είναι ο Γιώργος Σταθάκης, για τον οποίο λέγεται ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια κλείνει ο κύκλος του στο υπουργείο Ανάπτυξης.
-Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος έχει επωμισθεί τεράστιο προσωπικό πολιτικό κόστος λόγω του ασφαλιστικού. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι πιθανή μια καραμπόλα και οι δύο υπουργοί να αλλάξουν πόστα μεταξύ τους.
-Στους αμετακίνητους στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι και ο Ν. Παρασκευόπουλος και ο Γ. Παπαγγελόπουλος.
-Ο Ν. Φίλης μάλλον παραμένει στη θέση του, καθώς ο πρωθυπουργός δε θέλει να τον ‘αδειάσει’ με αφορμή τις επιθέσεις που δέχεται από την εκκλησία. Από το υπουργείο Παιδείας όλα δείχνουν ότι φεύγουν η Σία Αναγνωστοπούλου και ο Θεοδόσης Πελεγρίνης που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Προβληματισμός υπάρχει για κυβερνητικά στελέχη όπως οι Π. Πολάκης, Τρ. Αλεξιάδης, Στ. Κοντονής, ενώ σταθεροί στις θέσεις τους είναι η Ο. Γεροβασίλη και ο Χρ. Σπιρτζης.




Μοιραστείτε το άρθρο...