Πονοκέφαλο προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι φανερές και υπόγειες συγκρούσεις μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει τον προβληματισμό του και μετά το φρένο στα σενάρια πρόωρων εκλογών επιχειρεί να βάλει τέλος στις διενέξεις, απειλώντας ευθέως με καρατομήσεις στον επικείμενο ανασχηματισμό.
Μια πρώτη γεύση των προθέσεών του φρόντισε να δώσει με συνέντευξή του στην οποία ξεκαθάρισε ότι ο καλύτερος συντονισμός και η αποτελεσματικότητα είναι διαρκή ζητούμενα.
«Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε με νόημα, φράση που ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς όλους όσοι ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι τα δύσκολα μέτρα που έχει «περάσει» η κυβέρνηση, απαξίωσαν πολλά στελέχη που άλλα έλεγαν προεκλογικά, με αποτέλεσμα τώρα να φοβούνται ότι δεν θα επανεκλεγούν.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις κάνουν λόγο για αταίριαστα δίδυμα στην κυβέρνηση και αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πέλεκυς θα είναι βαρύς εάν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε ανασχηματισμό.
Ας δούμε τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα:
- Κουρουμπλής vs Ξανθός, Δούρου, Αυγή: Η επίθεση που έκανε το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ στον Πύρρο Δήμα και την Κατερίνα Στεφανίδη, δεν έμεινε ασχολίαστη από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Είναι μικρόψυχα αυτά που γράφονται για τους Ολυμπιονίκες», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Το αποτέλεσμα ήταν η Αυγή να του κηρύξει τον πόλεμο, καθώς σε πύρινο άρθρο της στρέφεται εναντίον διαμηνύοντας του ότι «η σιωπή είναι φρονιμότερη της υποκρισίας». Στο παρασκήνιο πάντως ψιθυρίζεται ότι ο πόλεμος έχει σχέση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και την Ρένα Δούρου. Κομματικά στελέχη μάλιστα τον κατηγορούν ότι εποφθαλμιά την καρέκλα του υπουργείου Υγείας, την οποία ήθελε αλλά δεν του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2016. Υποστηρίζουν επίσης, ότι ουκ ολίγες φορές έχει έρθει σε σύγκρουση με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για το θέμα των σκουπιδιών και ότι στήνει προσωπικό δίκτυο στους δήμους για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του όποτε και εάν στηθούν κάλπες.
- Βουδούρης vs Μουζάλας: Η εκτίμηση που έχει ο πρωθυπουργός στον Γιάννη Μουζάλα έγινε σε όλους αντιληπτή, όταν απέρριψε το αίτημα του Πάνου Καμένου να φύγει από την κυβέρνηση λόγω της λέξης Μακεδονία την οποία χρησιμοποίησε για τα Σκόπια. Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, αλλά τα προβλήματα για τον αναπληρωτή υπουργό δε σταμάτησαν. Ο γενικός του γραμματέας Οδυσσέας Βουδούρης αμφισβητεί την πολιτική του, προκαλώντας ακόμη ένα ισχυρό πονοκέφαλο στον κ. Τσίπρας Από τη μια λοιπόν, ο κ. Μουζάλα επισκέπτεται την Κρήτη για να συμφωνήσει στη δημιουργία χώρων φιλοξενίας 2.000 προσφύγων. Από την άλλη όμως έρχεται ο κ. Βουδούρης και δηλώνει ότι προτιμά να πάνε στην Κρήτη 500 πρόσφυγες με το χαμόγελο παρά 2.000 με το στανιό. Το άδειασμα δεν πέρασε απαρατήρητο, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος από κομματικά στελέχη για υπέρβαση αρμοδιοτήτων του γ.γ και άδειασμα στον πολιτικό του προϊστάμενο.
- Σπίρτζης vs Πιτσιόρλας: Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είναι εδώ και πολύ καιρό στα μαχαίρια με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα που είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ΤΑΙΠΕΔ δεν το νοιάζει πόσο θα πουλήσει τη δημόσια περιουσία, το μόνο που το νοιάζει είναι να πουλήσει. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον», είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Σπίρτζης, προκαλώντας εσωτερικούς κραδασμούς, λόγω του ότι ο κ. Πιτσιόρλας υλοποιεί επί της ουσίας την κυβερνητική πολιτική. Όσοι γνωρίζουν πάντως, υποστηρίζουν ότι η ένταση θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα λόγω της πώλησης του 17% του ΑΔΜΗΕ, καθώς θα επαναληφθούν οι κατηγορίες ότι ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ εξυπηρετεί πολιτικές που είναι νεοφιλελεύθερες και δεν έχουν σχέση με την Αριστερά.
Στρατηγική Μαξίμου
Οι συγκεκριμένες συγκρούσεις αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό και το γενικότερο πρόβλημα της κυβέρνησης, η οποία κινδυνεύει να βρεθεί σε πλήρη απομόνωση από την κοινωνία εξαιτίας των σκληρών μέτρων.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά φαίνεται πώς έχει πάρει την απόφαση να κλείσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και να τα επανεξετάσει στις αρχές του 2017.
Έως τότε θα δώσει το βάρος στη ΔΕΘ για να στείλει μήνυμα ότι είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση και να κλείσει με επιτυχία και η β’ αξιολόγηση του Φεβρουαρίου.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι εάν περάσουν και τον φθινοπωρινό κάβο, χωρίς κοινωνικές εντάσεις, τότε είναι πιθανό να εξαντλήσουν την τετραετία.
Επίσης, το Μαξίμου δίνει μεγάλο βάρος στο συνέδριο του Οκτωβρίου, που θα επιχειρηθεί διεύρυνση με στελέχη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της σοσιαλδημοκρατίας για να δοθεί νέα δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ.