Μοιραστείτε το άρθρο...

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όσο και στο Eurogroup, θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, για να μην απομονωθεί η χώρα στα μείζονος σημασίας θέματα του προσφυγικού και της αξιολόγησης.

Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ και ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να τα παίξει όλα για όλα σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει να πείσει εταίρους και δανειστές για το δίκαιο των ελληνικών αιτημάτων.

Στόχοι της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των θεσμών προκειμένου να αρχίσει η αξιολόγηση και να αλλάξουν άρδην οι ισορροπίες στην Ευρώπη για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.

Ωστόσο και τα δύο στοιχήματα θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολο με δεδομένο ότι οι συσχετισμοί δεν είναι ευνοϊκοί για τη χώρα μας και ελλοχεύει ο κίνδυνος το παραμικρό λάθος να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Άπαντες πάντως μιλούν ευθέως για τη «Μεγάλη Δευτέρα» του Αλέξη Τσίπρα, αναγνωρίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τον ίδιο και την κυβέρνηση του.

Η πρώτη μεγάλη μάχη αφορά στο προσφυγικό, όπου ο πρωθυπουργός εκτός από το μαύρο μέτωπο των χωρών του Βίζεγκαρντ, έχει να αντιμετωπίσει και τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα, απαγόρευσε την ανάπτυξη στα χωρικά της ύδατα των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αρχιπέλαγος για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών προσφύγων  και μεταναστών.

Η κίνηση αυτή, καθιστά σαφές, ότι η Τουρκία κάνει διπλωματία με… όπλο τις προσφυγικές ροές και επιχειρεί να φέρει τους Ευρωπαίους προ τετελεσμένων για να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οικονομικά οφέλη.

Βέτο

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να  αλλάξει τα δεδομένα και για το λόγο αυτό, απειλεί ακόμη και με βέτο, ώστε να μπει φρένο στις πιέσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

Ο κίνδυνος απομόνωσης είναι κάτι παραπάνω από ορατός, κάτι που τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκη στη χθεσινή σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αναγνωρίζουν ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν ωφελούν, ποντάρουν όμως. Στην Άγκελα Μέρκελ, η οποία διαμηνύει ότι δεν είναι δυνατό να αφεθεί στην τύχη της και να οδηγηθεί στο χάος.

Παρτίδα πόκερ

Η δεύτερη μεγάλη μάχη της Ελλάδας θα δοθεί την ίδια ημέρα στο Eurogroup, όπου όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση, ότι θα παιχτεί η πιο σκληρή παρτίδα πόκερ μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων και ΔΝΤ.

Ο νικητής της αναμέτρησης θα μπορέσει να επιβάλλει τις θέσεις του στην τελική ευθεία για την αξιολόγηση, με την Αθήνα πάντως να είναι σε δυσχερή θέση, εξαιτίας της κωλυσιεργίας που επέδειξε το προηγούμενο διάστημα.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάλλακτο στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό κενό της επόμενης τριετίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι για να επιστρέψουν οι Θεσμοί, η Αθήνα θα πρέπει να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν το αργότερο έως τις 14 Μαρτίου και για το λόγο αυτό θα εντείνει τις πιέσεις του προς την Κομισιόν και την Ευρώπη γενικότερα.

Σύμμαχο πάντως δεν θα έχει την Καγκελάριο της Γερμανίας, αλλά ευελπιστεί ότι μέσω ενός επώδυνου συμβιβασμού, η Ντέλια Βελκουλέσκου και η παρέα της θα ξανακάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Χαμηλοί τόνοι

Στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη, καθώς οι ευρωπαίοι θέλουν να τελειώνουν άμεσα με το ελληνικό ζήτημα, προκειμένου να επικεντρωθούν στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Ωστόσο, η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να κρατήσουν χαμηλούς τόνους γιατί υπάρχει ο φόβος ότι οι θεσμοί παρά τις όποιες διαφορές τους, ίσως δώσουν λύση που θα είναι σε βάρος της χώρας μας.

Ο εφιάλτης

Ο πιο μεγάλος φόβος πάντως, έχει σχέση με τη σύνδεση προσφυγικού και αξιολόγησης, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί η κυβέρνηση, γιατί θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον πιο μεγάλο εφιάλτη.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι μια τέτοια εξέλιξη, θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα σύνορα και να εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας, η οποία θα μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός επιμένει σε ευρωπαϊκές λύσεις και στην τήρηση των συμφωνηθέντων, προκειμένου να μοιραστεί το βάρος των προσφυγικών ροών.

Ο κ. Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει ότι η κατανομή δεν πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση, αλλά με την υποχρέωση όλων των χωρών της ΕΕ να υποδεχτούν αριθμό προσφύγων ανάλογο με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμή τους.

Το αποτέλεσμα της διπλής μάχης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές ισορροπίες, καθώς τυχόν αποτυχία του πρωθυπουργού, θα δρομολογήσει απρόβλεπτες εξελίξεις.




Μοιραστείτε το άρθρο...