Μοιραστείτε το άρθρο...

«Αγαπητή Ιλεάνα. Ελπίζω ότι αυτή η επιστολή –που θα φθάσει σε εσάς χάρη στην πρώτη πτήση με την οποία θα αποκατασταθεί η απευθείας ταχυδρομική σύνδεση των ΗΠΑ με την Κούβα έπειτα από 50 και πλέον έτη– θα αποτελέσει μία ανάμνηση για το νέο κεφάλαιο που ξεκινά μεταξύ των δύο χωρών μας».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, που θα επισκεφθεί την Αβάνα την Κυριακή, εκμεταλλεύτηκε την αποκατάσταση της απευθείας ταχυδρομικής σύνδεσης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αβάνας για να γράψει μια επιστολή και να απαντήσει στην Ιλεάνα Γιάρζα, μια Κουβανή ηλικίας 76 ετών, που είχε εκφράσει την επιθυμία να τον γνωρίσει.

Η επιστολή του Αμερικανού προέδρου, αντίγραφο της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος προτού μπει σε ένα μεγάλο φάκελο με γραμματόσημα, «θα φθάσει στη νήσο πριν από την άφιξή του στην Αβάνα την Κυριακή» υπογράμμισε η αμερικανική προεδρία.

Το γράμμα εστάλη με την πτήση με την οποία εγκαινιάστηκε η ταχυδρομική σύνδεση ΗΠΑ- Κούβας χθες.

Στην επιστολή της, με ημερομηνία 18η Φεβρουαρίου, η Ιλεάνα Γιάρζα περιέγραφε την χαρά που ένιωσε μόλις ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην χώρα της, ενώ προσκάλεσε τον ηγέτη των ΗΠΑ για έναν καφέ στο σπίτι της.

«Παρακολουθώ την πολιτική σας καριέρα από την πρώτη σας προεκλογική εκστρατεία» έγραφε η Κουβανή επισημαίνοντας ότι πανηγύρισε και τις δύο φορές που εκείνος κατέλαβε τον προεδρικό θώκο, στις εκλογές του 2008 όπως και του 2012, ενώ εξέφρασε τη λύπη της καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για μια τρίτη θητεία.

Η ταχυδρομική σύνδεση μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ δεν υφίστατο από το 1963, λίγο μετά την επιβολή του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα.

Οι Αμερικανοί πολίτες μπορούσαν να στείλουν επιστολές στην Κούβα μέσω τρίτων χωρών, κάτι που καθυστερούσε την παράδοση και αύξανε το κόστος.

Πηγή: newsbeast.gr
Μοιραστείτε το άρθρο...