Μοιραστείτε το άρθρο...

Νέα ατζέντα επιχειρεί να διαμορφώσει ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να περιθωριοποιήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μπορεί να έδειξαν μικρό κλείσιμο της ψαλίδας, αλλά δεν αμφισβητούν ούτε το προβάδισμα της Ν.Δ. ούτε την πρωτιά Μητσοτάκη στο ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός.

Το δεύτερο εύρημα προβληματίζει έντονα το Μαξίμου, το οποίο ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο, προκειμένου να γίνει πράξη η μεγάλη φυγή προς τα εμπρός που τόσο έχει ανάγκη η κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι η πραγματικότητα στην οικονομία είναι πολύ σκληρή για να την προσπεράσει κανείς εύκολα, συνεργάτες του πρωθυπουργού στρέφονται σε άλλα μέτωπα για να αλλάξουν την ατζέντα.

Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα γίνει παράλληλα με τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα αρχίσει να κινείται από τις 24 Ιουλίου.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να καταστήσεις σαφές ότι ο νέος δρόμος για την Ελλάδα περνάει μέσα από συνεργασίες και συναινέσεις που θα αλλάξουν άρδην το πολιτικό και οικονομικό τοπίο.

Συνεργάτες του μάλιστα επισημαίνουν ότι «θα φανεί η γύμνια της Ν.Δ.», ενώ ισχυρίζονται ότι η όλη διαδικασία θα επιβεβαιώσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία.

Το δίλημμα
Ζητούμενο για το Μαξίμου είναι η διαμόρφωση ενός νόμου, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να ρίξει στο καναβάτσο τον κ. Μητσοτάκη, υποχρεώνοντας τον να τον ψηφίσει.
Το μεγάλο δίλημμα σ’ αυτή την περίπτωση όμως είναι τι είδους νόμος θα είναι αυτός, από τη στιγμή που τυχόν καθιέρωση της άδολης αναλογικής θα οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία.
Από την άλλη ουδείς παραγνωρίζει το γεγονός ότι για την αλλαγή του νόμου απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται ευρύτερες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις.
Με αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε ένα νόμο που θα του δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξει ότι τιμά τις αριστερές του εξαγγελίες, εξασφαλίζοντας στη χώρα πολιτική σταθερότητα.
Στο ερώτημα πώς θα πετύχει να συμβιβάσει πράγματα που δε δείχνουν να συμβιβάζονται, η απάντηση δεν είναι εύκολη, αλλά το μήνυμα του Μαξίμου είναι πώς όλα θα είναι έτοιμα μέσα στο καλοκαίρι.
Το σενάριο που φαίνεται να προκρίνει ο πρωθυπουργός χωρίς όμως να μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι έχει «κλειδώσει» κάνει λόγο για ένα εκλογικό νόμο που θα είναι κοντά στην απλή αναλογική.

Οι άξονες του νόμου που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή είναι οι εξής:
1.     Στην πρώτη κατανομή θα διανέμονται με απλή αναλογική οι 270 από τις 300 έδρες.
2.     Στην κατανομή των εδρών θα συμμετέχουν όσα κόμματα πιάσουν το πλαφόν του 3%.
3.     Οι άλλες 30 έδρες θα πηγαίνουν είτε στο πρώτο κόμμα, είτε σε συνασπισμό κομμάτων εάν πιάσουν το 40%.
4.     Εάν στις εκλογές δεν προκύψει το όριο του 40%, τότε οι 30 έδρες θα μοιράζονται αναλογικά στα κόμματα με βάση το ποσοστό τους.
5.     Οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες θα σπάσουν για να μπορούν οι βουλευτές να επικοινωνούν καλύτερα με τους πολίτες.

Απομόνωση
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι αλλαγές αυτές, αποδυναμώνουν το πάγιο αίτημα του ΚΚΕ για άδολη αναλογική, ενώ θεωρούν βέβαιη την ψήφιση από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.
Επί της ουσίας διαμορφώνονται οι συνθήκες για τη συμμαχία των «200» στη Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα κόμματα πλην της Ν.Δ. έχουν λόγο επιβίωσης για να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση.
Στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνηθεί την ψήφισή του, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να τον καταγγείλει ότι δεν ενδιαφέρεται για συναίνεση αλλά για τη νομή της εξουσίας.
«Εάν αρνηθεί θα απομονωθεί», έλεγαν με νόημα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εξηγούσαν ότι η Ν.Δ. θα δείξει ότι δεν έχει συμμάχους και επιδιώκει να κυβερνήσει με ποσοστά κάτω του 40%.

Νέος διπολισμός
Έλεγαν επίσης ότι με το νόμο αυτό, ο κ. Τσίπρας δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθεί με καλύτερους όρους στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και να τις δραστηριοποιήσει στη μάχη κατά τη Κεντροδεξιάς.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διαμορφώσει ένα νέο διπολισμό, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοί του θα αναμετρηθούν με τη Ν.Δ. και τις δυνάμεις που εκπροσωπούν το φιλελευθερισμό.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι, ο κ. Τσίπρας θα ξαναμοιράσει την τράπουλα, θα ανακτήσει την ηγεμονία και θα ξαναγίνει κυρίαρχος ενός παιχνιδιού που τώρα δείχνει να κερδίσει η Ν.Δ. 

Διαπλοκή
Στο Μαξίμου αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στο «σπάσιμο» μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως είναι η Β’ Αθηνών που ψηφίζει η μισή Ελλάδα και κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Εκτός από τη Β’ Αθηνών, θα σπάσουν σε μικρότερες και άλλες όπως, η Α’ Αθήνας, η Αττική και η Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ σε καμία περιφέρεια δεν θα εκλέγονται πάνω από 8 ή 9 βουλευτές.
Στελέχη του Μαξίμου τονίζουν ότι είναι ο μόνος τρόπος για μπει φρένο στη διαπλοκή, το μαύρο χρήμα και γενικά στα φαινόμενα αδιαφανών διαδικασιών που λίγο έως πολύ ισχύουν και σήμερα.




Μοιραστείτε το άρθρο...