Μοιραστείτε το άρθρο...

Μια ιστορική αναδρομή της πιο γλυκιάς παγωμένης απόλαυσης που αποτελεί την καλύτερη συντροφιά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Το πρώτο παγωτό ξυλάκι στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στην αγορά από τους αδελφούς Σουραπά, που μόλις είχαν επιστρέψει από την Αμερική με την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Αμέσως στρώθηκαν στη δουλειά και με την πολυπόθητη άδεια ευρεσιτεχνίας στο χέρι, δημιούργησαν την Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος στον Βοτανικό.

Το παγωτό έκανε θραύση στην αγορά και είχε γεύση βανίλια. Νεγκρίτο, Καραμπόλα και Αρλεκίνο ήταν τα παγωτά των 70΄s , που πήραν τη σκυτάλη από τους πλανόδιους και αγοράζονταν πλέον από τα υπαίθρια ψυγεία των περιπτέρων και των ψιλικών. Ειδικά η «εύθραυστη» φράουλα της Καραμπόλας γινόταν μια μπουκιά και ήθελες κι άλλο.

Οι δαιμόνιοι επιχειρηματίες προσέθεσαν αργότερα και επικάλυψη σοκολάτας προσφέροντας ένα αλησμόνητο γλύκισμα. Παγωτό ξυλάκι με δύο γεύσεις!

Το 1936 δεν υπήρχαν ψυγεία και μπροστά στον κίνδυνο ο καταναλωτής να αγοράζει σούπα, επιστρατεύτηκαν οι πλανόδιοι πωλητές που διέθεταν καρότσι με πάγο. Έτσι δημιουργήθηκε το επάγγελμα του παγωτατζή, ο οποίος φορούσε λευκή ποδιά και σκούφο και σάρωνε τις γειτονιές με τα περίφημα τρίκυκλα καρότσια.

Ακολούθησε η διαφήμιση με την ξανθιά καλλονή να δροσίζεται τρώγοντας ένα παγωτό ξυλάκι. Η αφίσα δημοσιεύτηκε στο τύπο της εποχής και σε όλα τα γαλακτοπωλεία που είχαν ανοίξει με την επωνυμία «ΕΒΓΑ της γειτονιάς».

Οι καινοτομίες για τη νεοσύστατη ελληνική εταιρία συνεχίστηκαν και τις επόμενες δεκαετίες εφάρμοσε νέες πρωτοποριακές μεθόδους συσκευασίας σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα της.

Μάλιστα, το 1955 επέκτεινε τη δραστηριότητά της και στον κλάδο της σοκολατοποιίας και με νέα εξελιγμένα μηχανήματα έφτιαξε σοκολάτες ελβετικού τύπου.
Μοιραστείτε το άρθρο...