Μοιραστείτε το άρθρο...

Με αφορμή το περιστατικό του San Bernardino, όπου ζευγάρι ενόπλων άνοιξε πυρ και σκότωσε 14 ανθρώπους ενώ τραυμάτισε άλλους 17, το FBI, πέρα από τις προβλεπόμενες από το νόμο πληροφορίες και υπηρεσίες που ζήτησε να του παρασχεθούν από την Apple – η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και υπεύθυνα – καθώς οι δράστες ήταν κάτοχοι προϊόντων της, προχώρησε αρκετά παραπέρα στα αιτήματά του.

Συγκεκριμένα ζήτησε από την εταιρεία, να κατασκευάσει μια εκδοχή του iOS, που να παρακάμπτει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, που είναι ενσωματωμένα στο λειτουργικό, προκειμένου να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των συσκευών, τα οποία θα συλλέξει σε περιπτώσεις έρευνας προκειμένου για εγκληματικές δραστηριότητες. Ο CEO της Apple, Tim Cook, για τον λόγο αυτό και αρνούμενος κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο είναι υπαρκτό, αλλά και τονίζοντας τις δραματικές επιπτώσεις που θα είχε η δημιουργία ενός τέτοιου λειτουργικού στις ελευθερίες των πολιτών, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της εταιρείας μια επιστολή προς τους χρήστες προϊόντων της εταιρείας.

Καθώς το θέμα έχει διαστάσεις παγκόσμιες, αφού τα προϊόντα της Apple είναι από τα πιο διαδεδομένα προϊόντα τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, το On The Record μετέφρασε το κείμενο της επιστολής του Tim Cook, το οποίο μπορείτε να βρείτε στη σελίδα https://www.apple.com/customer-letter/.

16 Φεβρουαρίου, 2016

Ένα μήνυμα προς τους πελάτες μας

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απαίτησε όπως η Apple να προχωρήσει σε ένα βήμα άνευ προηγουμένου, το οποίο απειλεί την ασφάλεια των πελατών μας. Αντιτιθέμεθα σε αυτή την απαίτηση, της οποίας οι επιπλοκές που δύνανται να προκύψουν θα έχουν αντίκτυπο σε πολύ ευρύτερα ζητήματα πέρα από τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση.

Αυτή η στιγμή είναι αναγκαίος ο δημόσιος διάλογος και θέλουμε οι πελάτες μας και ο κόσμος των Η.Π.Α. να αντιληφθούν τί διακυβεύεται.

Η ανάγκη για κρυπτογράφηση

Τα smartphones, με πρωτοπόρο το iPhone, έχουν καταστεί έναν πολύ βασικό κομμάτι στην ζωή μας. Οι χρήστες τα χρησιμοποιούν για να αποθηκεύσουν έναν τεράστιο όγκο προσωπικών πληροφοριών, από τις διαπροσωπικές μας επικοινωνίες μέχρι τις φωτογραφίες, τη μουσική μας, τις σημειώσεις μας, τα ημερολόγιά μας και τις επαφές μας, τις περιουσιακές μας πληροφορίες και δεδομένα για την υγεία μας, ακόμα και το πού έχουμε πάει ή που πηγαίνουμε.

Όλες αυτές οι πληροφορίες πρέπει να παραμένουν προστατευμένες από τους hackers και τους εγκληματίες, που θέλουν να έχουν σε αυτές πρόσβαση, να τις υποκλέψουν και να τις χρησιμοποιήσουν εν αγνοία μας και χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Οι χρήστες smartphones προσδοκούν η Apple και οι άλλες εταιρείες τεχνολογίας, να κάνουν ότι είναι δυνατόν από πλευράς τους για να προστατέψουν αυτόν τον όγκο των δεδομένων, και εμείς εδώ στην Apple είμαστε αφοσιωμένοι στην προστασία τους.

Υποβαθμίζοντας την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων είναι δυνατόν εν τέλει να εκθέσουμε την προσωπική μας ασφάλεια σε κίνδυνο. Γι’ αυτόν τον λόγο η κρυπτογράφηση είναι τόσο σημαντική για όλους μας.

Για πολλά χρόνια τώρα, χρησιμοποιούμε μεθόδους κρυπτογράφησης προκειμένου να προστατέψουμε τα προσωπικά δεδομένα των πελατών μας, διότι πιστεύουμε πως είναι ο μόνος τρόπος να τα κρατήσουμε ασφαλή. Έχουμε δε αποκλείσει κάθε πρόσβαση από μέρους μας σε αυτά τα δεδομένα, διότι πιστεύουμε ότι με το περιεχόμενο των iPhone σας δεν έχουμε καμία δουλειά.

Η υπόθεση του San Bernardino

Όλοι μας σοκαριστήκαμε και οργιστήκαμε από τη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στο San Bernardino τον περασμένο Δεκέμβριο. Θρηνήσαμε για τα θύματα και απαιτήσαμε δικαιοσύνη για όλες αυτές τις ζωές που επηρεάστηκαν από το περιστατικό. Το FBI ζήτησε τη συνδρομή μας τις μέρες μετά την επίθεση και εργαστήκαμε σκληρά για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην επίλυση αυτής της τρομερής υπόθεσης. Δεν αισθανόμαστε ότι πρέπει να επιδεικνύεται καμία επιείκεια στους τρομοκράτες.

Όταν το FBI ζήτησε δεδομένα τα οποία έχουμε στην κατοχή μας, τα δώσαμε. Η Apple συμμορφώνεται με κάθε νόμιμη και έγκυρη κλήτευση και ένταλμα έρευνας, όπως έγινε και με την υπόθεση του San Bernardino. Διαθέσαμε στο FBI μηχανικούς της Apple και προσφέραμε τις καλύτερες δυνατές ιδέες μας σχετικά με όλες τις ερευνητικές επιλογές που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών.

Έχουμε σε μεγάλη υπόληψη τους επαγγελματίες του FBI και πιστεύουμε ότι οι προθέσεις τους είναι καλές. Μέχρις αυτό το σημείο πράξαμε κάθε τι, το οποίο έχουμε δυνατότητα και είναι σύννομο, για να τους υποστηρίξουμε. Μα τώρα η κυβέρνηση των Η.Π.Α. μας ζήτησε κάτι το οποίο απλά δεν έχουμε και κάτι το οποίο θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνο να δημιουργήσουμε. Μας ζήτησαν να φτιάξουμε μια κερκόπορτα στο λογισμικό του iPhone.

Συγκεκριμένα, το FBI θέλει να φτιάξουμε μια νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος του iPhone, η οποία θα παρακάμπτει αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας και να την εγκαταστήσουμε σε ένα iPhone, το οποίο συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας. Στα λάθος χέρια, αυτό το λειτουργικό – που σήμερα δεν υπάρχει – θα ήταν δυνατό να ξεκλειδώσει κάθε iPhone που θα είχε κάποιος στην κατοχή του.

Το FBI μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικές λέξεις για να περιγράψει αυτό το εργαλείο, αλλά μην απατάστε: φτιάχνοντας μια έκδοση του iOS, η οποία παρακάμπτει τις δικλείδες ασφαλείας κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργούσε ασυζητητί μια κερκόπορτα. Και, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε αυτήν την υπόθεση, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διασφαλιστεί αυτό.

Η απειλή για την ασφάλεια των δεδομένων

Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι το να ανοιχτεί μια κερκόπορτα για ένα μόνο iPhone είναι μια απλή και εύστοχη λύση. Αγνοεί, όμως, κάποια βασικά θέματα σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια και την σημαντικότητα των απαιτήσεων την κυβέρνησης σε αυτή την περίπτωση.

Στον σημερινό ψηφιακό κόσμο, το “κλειδί” σε ένα κρυπτογραφημένο σύστημα είναι ένα κομμάτι πληροφορίας το οποίο ξεκλειδώνει τα δεδομένα και παραμένει ασφαλές, όσο το περιβάλλον γύρω του παραμένει ασφαλές. Μόλις το κομμάτι αυτό γίνει γνωστό ή αποκαλυφθεί κάποιος τρόπος να παρακαμφθεί ο κώδικας, η κρυπτογράφηση μπορεί να αρθεί από οποιονδήποτε έχει τις απαραίτητες γνώσεις.

Η κυβέρνηση προτείνει αυτό το εργαλείο να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά, μόνο σε ένα iPhone. Αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Από τη στιγμή που θα γίνει γνωστή αυτή η τεχνική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, σε οποιονδήποτε αριθμό συσκευών. Στον πραγματικό κόσμο, θα είναι το αντίστοιχο ενός πασπαρτού ικανού να ξεκλειδώσει εκατοντάδες εκατομμύρια κλειδαριές – από εστιατόρια και τράπεζες, μέχρι μαγαζιά και σπίτια. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που θα το έβρισκε αυτό αποδεκτό.

Η κυβέρνηση ζητάει από την Apple, να εισβάλουμε εμείς στα δεδομένα των χρηστών μας και να υπονομεύσουμε κατορθώματα δεκαετιών στον τομέα της ασφάλειας, τα οποία προστατεύουν τους πελάτες μας – συμπεριλαμβανομένων δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών – από εξελιγμένους hackers και κυβερνοεγκληματίες. Οι ίδιοι μηχανικοί που έχτισαν αυτή τη δυνατή κρυπτογράφηση στο λειτουργικό του iPhone για να προστατευτούν οι χρήστες, κατά τραγική ειρωνεία, να διατάζονται να κάνουν ασθενέστερες αυτές τις γραμμές άμυνας και τους χρήστες λιγότερο ασφαλείς.

Το βρίσκουμε άνευ προηγουμένου μια Αμερικανική εταιρεία να εξαναγκάζεται να εκθέσει τους πελάτες της σε τέτοιον μεγαλύτερο κίνδυνο επίθεσης. Για χρόνια, όσοι ασχολούνται με την κρυπογραφία και ειδικοί της εθνικής ασφάλειας, τονίζουν τους κινδύνους της αδύναμης κρυπτογράφησης. Ένα τέτοιο βήμα θα έβλαπτε μόνο τους καλοπροαίρετους και νομοταγείς πολίτες που βασίζονται σε εταιρείες όπως η Apple προκειμένου να προστατεύσουν τα δεδομένα τους. Οι εγκληματίες και οι κακοπροαίρετοι θα εξακολουθούν να κρυπτογραφούν τα δεδομένα τους, χρησιμοποιώντας εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Ένα επικίνδυνο προηγούμενο

Αντί να ζητάει τη νομοθετική ρύθμιση αυτής της κατάστασης μέσω του Κογκρέσου, το FBI προτείνει μια άνευ προηγουμένου χρήση ενός ομοσπονδιακού νόμου από το 1789 σχετικά με τα ερευνητικά εντάλματα (All Writs Act), προκειμένου να νομιμοποιήσει την επέκταση των αρμοδιοτήτων του.

Η κυβέρνηση θέλει να αφαιρεθούν ορισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και να προστεθούν νέες δυνατότητες στο λειτουργικό σύστημα, επιτρέποντας να εισάγεται ηλεκτρονικά ένας κωδικός ξεκλειδώματος της συσκευής. Αυτό θα έκανε πολύ εύκολο να ξεκλειδωθεί ένα iPhone με τη μέθοδο “brute force”, δοκιμάζοντας χιλιάδες ή εκατομμύρια συνδυασμούς κωδικών με την ισχύ ενός σύγχρονου υπολογιστή.

Οι επιπτώσεις των κυβερνητικών απαιτήσεων είναι τρομακτικές. Αν η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το νόμο του 1789 προκειμένου να διευκολυνθεί στο ξεκλείδωμα της συσκευής σας, θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή του καθενός προκειμένου να αποσπάσει τα δεδομένα του. Η κυβέρνηση μπορεί να επεκτείνει αυτή τη ρωγμή στην προστασία της ιδιωτικότητας και να απαιτήσει από την Apple να δημιουργήσει κάποιο λογισμικό παρακολούθησης για την υποκλοπή των μηνυμάτων σας, να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σχετικά με την υγεία σας και τα οικονομικά σας, να καταγράφει την τοποθεσία σας ή ακόμα να μπορεί να έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο ή την κάμερα τη συσκευής σας εν αγνοία σας.

Το να αντιτεθούμε σε αυτή την διαταγή δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πάρουμε ελαφρά. Αισθανόμαστε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο αυτό που διαβλέπουμε ως υπέρβαση των νομών από πλευράς της κυβέρνησης των Η.Π.Α.

Αντιμετωπίζουμε τις απαιτήσεις του FBI βασιζόμενοι σε έναν βαθύτατο σεβασμό για την Αμερικανική Δημοκρατία και με αγάπη για τη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι θα ήταν συμφέρον όλων να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αναλογιστούν τις επιπτώσεις.

Ενώ πιστεύουμε ότι οι προθέσεις του FBI είναι καλές, θα ήταν λάθος για την κυβέρνηση να μας αναγκάσει να φτιάξουμε μια κερκόπορτα στα προϊόντα μας. Και τελικά, φοβόμαστε ότι αυτή η απαίτηση θα υπονομεύσει βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που η κυβέρνησή μας υποτίθεται ότι οφείλει να προστατεύσει.

Tim Cook

Πηγή: Astarte Media



Απόφοιτος Μουσικολογίας, αιώνιος φοιτητής Μαθηματικών. Δημοσιογραφεί για διάφορα θέματα, κυρίως τέχνης και επιστήμης.


Μοιραστείτε το άρθρο...