Μοιραστείτε το άρθρο...

Η περίπτωση της απόσυρσης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ εξετάζεται έντονα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Ξεκαθαρίζοντας πως η επιλογή αυτή δεν θα αποτελεί σε καμία περίπτωση συρρίκνωση της κυκλοφορίας του χρήματος, επισήμανε πως υπάρχει η υπόνοια πως το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ χρησιμοποιείται ευρέως για εγκληματικές και παράνομες δράσεις.

Υπέρ της απόσυρσης από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ τάχθηκε πρόσφατα και ο κ. Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ εξετάζει ενεργά και θα αποφασίσει σύντομα για το θέμα αυτό.

Για κάποιους το συγκεκριμένο νόμισμα δημιουργήθηκε γιατί ήταν στην κουλτούρα αρκετών λαών στην Ευρωζώνη να έχουν εθνικά χαρτονομίσματα υψηλής αξίας. Μπορεί να ήταν και θέμα πρεστίζ: λόγω του ότι δεν μπορεί να υπάρχει χαρτονόμισμα 1.000 ελβετικών φράγκων και όχι ένα 500άρικο σε ευρώ. Για να μην αναφερθεί κανείς στο αντίστοιχο (έστω και σπάνιο) τραπεζογραμμάτιο των 10.000 δολαρίων Σιγκαπούρης.

Όμως το χαρτονόμισμα έγινε το αγαπημένο των παρανόμων. Όπως υπενθυμίζει η El País, ήδη από το 2010 η Τράπεζα της Αγγλίας ζητούσε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να μην το μοιράζουν, γιατί το 90% των 500άρικων που έμπαιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονταν σε χέρια παρανόμων.

Τι λέει διευθυντής μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο ontherecord.gr

«Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι αξιοπερίεργο. Παρατηρούμε καθημερινά πελάτες να έρχονται να ψωνίζουν προϊόντα μικρής συνολικής αξίας και να μας πληρώνουν με πεντακοσάρικο. Όμως, το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι οι ίδιοι πελάτες έρχονται ξανά την επόμενη ή την μεθεπόμενη, ψωνίζουν πάλι λίγα πράγματα και πληρώνουν με πεντακοσάρικο. Από ότι έχω ακούσει από συναδέλφους άλλων καταστημάτων, είναι ένα συχνό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, με τα πεντακοσάρικα να κάνουν έντονη τη παρουσία τους εκεί που είχαν σχεδόν εκλείψει από την αγορά».
Μοιραστείτε το άρθρο...