Μοιραστείτε το άρθρο...

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά τις δραματικές διαστάσεις που έχουν λάβει οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία και την απάθεια της Ευρώπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν κρύβει την οργή και την αγωνία του για τις εξελίξεις που δρομολογούνται, κάτι που έκανε σαφές στις διπλωματικές επαφές που έχει με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Κυβερνητικά στελέχη, καταγγέλλουν ευθέως την ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία), αλλά είναι πλέον σαφές ότι η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από το κλείσιμο των Συνόρων.

Το μαύρο μέτωπο σε συνεργασία με την Αυστρία, πέτυχε να ακυρώσει στην πράξη την πρόσφατη προφορική συμφωνία στις Βρυξέλλες και όλα πλέον κρέμονται από μια κλωστή.

Ο πρωθυπουργός, ετοιμάζεται να τα παίξει όλα για όλα στη νέα Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το προσφυγικό με τη συμμετοχή του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι, έχει να κάνει με τους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα η οποία άλλα είχε διαβεβαιώσει, αποφάσισε να πυροδοτήσει τώρα τη βόμβα του προσφυγικού.

Διπλωματικοί κύκλοι απέδιδαν την εξέλιξη αυτή σε τρεις λόγους που είναι οι εξής:

  1. Να στρέψει τους Ευρωπαίους κατά της Ρωσίας, λόγω του πολέμου στη Συρία.
  2. Να πετύχει ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΕ, που είναι αδύναμη να δώσει λύση.
  3. Να βάλει πόδι στο Αιγαίο και με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές να κερδίσει ότι περισσότερο μπορεί.

Συγκυριαρχία

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν και του Νταβούτογλου, έχει ήδη φέρει σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση, λόγω της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο αρχιπέλαγος.

Όπως εξηγούν, η μη αναγνώριση θαλάσσιων συνόρων, ανοίγει για τα καλά την όρεξη της Άγκυρας, η οποία θα αρχίσει να μιλά για νέες γκρίζες ζώνες για να πετύχει το στόχος της που είναι η συγκυριαρχία στο Αιγαίο.

Ήδη, άρχισε να προβάλλει παράνομες διεκδικήσεις, όπως το να γίνονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου!

Το γεγονός ότι άρχισαν να θέτουν και θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών και πολλές άλλες αβάσιμες διεκδικήσεις, δίνει σαφή απάντηση στο ερώτημα, που το πάει τελικά η Τουρκία.

Μεγάλη εισβολή

Εάν προσθέσει κανείς το γεγονός ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες είναι έτοιμοι να εισβάλουν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Ο καλός καιρός παρά το ότι δεν έχει μπει ακόμη η Άνοιξη βοηθάει στην απόβαση και οι Ερντογάν –Νταβούτογλου θα επιχειρήσουν να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν στη Σύνοδο της 6ης Μαρτίου.

Τα γεγονότα αυτά, η απουσία εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και η αδυναμία της Ευρώπης να δώσει πειστική απάντηση στο πρόβλημα έχουν φέρει σε δυσχερή θέση τον πρωθυπουργό.

Ανοχύρωτη χώρα

Στην περίπτωση μάλιστα που τα σύνορα κλείσουν και επισήμως, τότε η Ελλάδα θα μείνει ουσιαστικά ανοχύρωτη, απέναντι στα μεταναστευτικά και προσφυγικά κύματα.

Οι άνθρωποι αυτοί θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα και θα περιφέρονται στις εθνικές οδούς και την Ειδομένη, αφού τα σύνορα θα είναι κλειστά και δεν θα μπορούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι ο κίνδυνος να απομονωθεί η Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από ορατός και για το λόγο αυτό, θα εντείνει τις παρεμβάσεις του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός υπερτονίζει την ανάγκη για συλλογικές αποφάσεις και δράσεις, με στόχο να ενταθεί η πίεση προς την Τουρκία που κρατά το κλειδί στην αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών.

Ηχηρό μήνυμα

Ήδη έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς τις χώρες του Βίσεγκραντ, μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον προεδρεύοντα της ΕΕ και πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούσε.

«Δεν γίνεται μια ομάδα χωρών και μάλιστα κάποιες χωρίς καν να είναι μέλη της Ένωσης να αποφασίζουν για όλες τις χώρες και όλους τους λαούς της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Σύσκεψη αρχηγών

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο όπλο που έχει στα χέρια του, έχει σχέση με το αρραγές εθνικό μέτωπο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση.

Ανάλογη στάση τηρεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Κιούπης




Μοιραστείτε το άρθρο...