Μοιραστείτε το άρθρο...

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας (Μιχαλακοπούλου 58)  πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 21 Ιανουαρίου η Ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από  το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Κέντρο Επιστημών & Ελληνικών Αξιών και το Τμήμα Φιλοσοφίας του Παν/μίου Πατρών με τίτλο: «Αριστοτέλης πάντα επίκαιρος»,στο πλαίσιο του «Επετειακού Έτους Αριστοτέλη».

Η ημερίδα ξεκίνησε στις 11:00 π.μ. με χαιρετισμούς από: τον Ομότιμο Καθηγητή Στέφανο Παϊπέτη μέλος του Συμβουλίου του Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών & τον αν. Καθηγητή Μιχάλη Παρούση, Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας.

Ο καθηγ.Σ.Παϊπέτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αθρόα προσέλευση, αναφέρθηκε στο νεοσυσταθέν Κέντρο Επιστημών  του οποίου η ίδρυση αναγγέλθηκε στο διεθνές συνέδριο “Η Αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος” που πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπία από την  Εθνική Πρέσβη της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Κατερίνα Παναγοπούλου. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων τόνισε:“ Το Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών συνδιοργάνωσε  με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το τμήμα Φιλοσοφίας την σημερινή Ημερίδα και είναι εξαιρετικά ευχάριστο που έχει αυτή την απήχηση. Θεωρώ ότι η πόλη διψάει για τέτοιες εκδηλώσεις και τις αγκαλιάζει  για αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε μια σειρά τέτοιων εκδηλώσεων. Η κα Παναγοπούλου στέλνει τους χαιρετισμούς της και εκφράζει την λύπη της που λόγοι ανεξάρτητοι της θέλησης της την ανάγκασαν να μην παρευρίσκεται. Είναι λυπηρό να διαβάζεις Αριστοτέλη από ξένες εκδόσεις. Ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι απλή κληρονομιά  είναι νάμα του ευ ζειν.”

Μ.Παρούσης: “Ο Αριστοτέλης δεν φιλοσοφεί είναι η ίδια η φιλοσοφία.”

Ο πρόεδρος του τμημ. Φιλοσοφίας καθηγ. Μιχάλης Παρούσης επεσήμανε την αναγκαιότητα προάσπισης και ενίσχυσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και είπε, πως είναι καιρός να αρθρώσουμε λόγο με ερευνητικές εργασίες και προγράμματα.”Ο Αριστοτέλης” τόνισε, “δεν φιλοσοφεί είναι η ίδια η φιλοσοφία.”

Η Πρύτανις καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου κηρύσσοντας τις εργασίες της Ημερίδας αναφέρθηκε στην ζωή του Αριστοτέλη και επεσήμανε ότι το έργο του αποτελεί τη βάση της επιστημονικής σκέψης. Παράλληλα είπε,  ότι πάγια θέση του  Πανεπιστημίου είναι ουσιαστική σύνδεση με την πόλη και θα κάνει τα πάντα γι’ αυτό.

Γ.Δελλής:“ Πολίτης είναι αυτός που μετέχει κρίσεως και αρχής.”

Στη συνέχεια ο καθηγ. Γιάννης  Δελλής στην εισήγησή του με τίτλο:«Αριστοτέλης: Η ζωή και το έργο του», αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στις πόλεις που έζησε ο μεγάλος φιλόσοφος, προέβη σε  σχολιασμό  των περισωθέντων έργων του με ιδιαίτερη έμφαση στις λογικές πραγματείες του.“Ο Αριστοτέλης είναι ευρετής όλων των στοιχείων της επιστημονικής έρευνας:πρόβλημα, απόδειξη, παραγωγή, επαγωγή, συλλογισμός, υπόθεση”είπε χαρακτηριστικά. Επίσης αναφέρθηκε στην Αριστοτελική  διάκριση εξουσιών, στην σχέση πολιτικής και ηθικής και την ιδιότητα του πολίτη  “ Πολίτης είναι αυτός που μετέχει κρίσεως και αρχής.”

 

«Πόθεν η συγκίνηση μιας επιτυχημένης τραγωδίας;» ήταν ο τίτλος της εισήγησης του αν Καθηγ. Σ. Ράγκου, ο οποίος έκανε μια ενδελεχή αναφορά στην Ποιητική του Αριστοτέληκαι τόνισε πως ο μεγάλος φιλόσοφος πρωτοπόρησε και στις θέσεις του για την ποίηση καθότι δεν θεωρούσε αναγκαίο το μέτρο αλλά τον μύθο.”Έργο του ποιητή είναι να καταγράψει όσα δυνητικά  θα μπορούσαν να συμβούν. Η ποίηση κατά τον Αριστοτέλη αφορά στο καθολικό που επαναλαμβάνεται αενάως.”

Τέλος,  ο Καθηγ. Παύλος Κόντος μίλησε με τίτλο :«Πόσο ευτυχισμένοι μπορούμε να γίνουμε;».Ο ίδιος  επεσήμανε ότι το  μήνυμα που δίνει η κατάμεστη αίθουσα  είναι πως η φιλοσοφία φαίνεται να είναι εργαλείο σύνδεσης με την πόλη. Ο καθηγ. Κόντος ανέλυσε παραστατικά το ευδαίμονον της ζωής κατά Αριστοτέλη, ο οποίος επιμέριζε τον ανθρώπινο βίο στον Απολαυστικό με κύριο χαρακτηριστικό την αναζήτηση της παροδικής ηδονής, τον Θεωρητικό που εγκλείει την επιστημονική σκέψη και εκφράζει την τέλεια ευδαιμονία και τον Πολιτικό που πρέπει να εξασφαλίσεις μια θέση μέσα στην πόλη συνδιαλεγόμενος με την διαφθορά.Ο καθηγ. Κόντος έθεσε ρητορικά ερωτήματα στο ακροατήριο για το είδος της ευδαιμονίας που θα επέλεγαν.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Την Ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Τέτα Γιαννάρου.

 Απόφοιτος Μουσικολογίας, αιώνιος φοιτητής Μαθηματικών. Δημοσιογραφεί για διάφορα θέματα, κυρίως τέχνης και επιστήμης.


Μοιραστείτε το άρθρο...