Μοιραστείτε το άρθρο...

Φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάνει την ύστατη προσπάθεια να μαζέψει τη δημοσκοπική διαφορά από τη Ν.Δ. και να διατηρήσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων.

Ο προβληματισμός είναι εμφανής στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς άπαντες αντιλαμβάνονται ότι ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις που ανέλαβε και τη λαϊκή οργή.

Το κλίμα σύγχυσης αντικατοπτρίζεται στη σύγχυση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γ. Κυρίτση και της Ε. Καρακώστα, καθώς οι μισοί ήταν υπέρ τους και οι άλλοι μισοί τους αποδοκίμαζαν.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας ναι μεν κέρδισε πολιτικό χρόνο, αλλά ο μεγάλος του εφιάλτης, δεν είναι άλλος από το φθινοπωρινό τσουνάμι που απειλεί να πνίξει τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Από τον Σεπτέμβριο άλλωστε θα αρχίσουν να γίνονται ακόμη πιο εμφανή τα σημάδια της φοροκαταιγίδας που ψήφισε η Βουλή και ελλοχεύει ο κίνδυνος για απεργιακό μπαράζ αλλά και στάση πληρωμών.

Στο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι η επικοινωνιακή διαχείριση δεν θα μπορέσει να κρύψει για πολύ καιρό ακόμη την σκληρή αλήθεια της πραγματικότητας.

Οι… ουρές
Μέσα στο κλίμα αυτό, ο πρωθυπουργός εξετάζει με μεγάλη προσοχή τις επόμενες κινήσεις του, καθώς θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, εάν δεν φανούν σύντομα τα πρώτα θετικά δείγματα της πολιτικής του.
Προτεραιότητα του σ’ αυτή τη φάση είναι η επίλυση των εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την αξιολόγηση, ώστε να ξεμπλοκαριστεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ και να εκταμιευτεί στο β’ 15θήμερο του Ιουνίου.

Η θυσία
Το πιο σημαντικό στα θέματα που αποτελούν τις ουρές είναι το Ελληνικό και ακολουθούν, τα κόκκινα δάνεια και το ΕΚΑΣ, για τα οποία τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες συμφωνούν ότι θα υπάρξει λύση.
Ειδικά για το Ελληνικό, οι δανειστές ζητούν ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ανάδοχου σχήματος, πριν τις 23 Ιουνίου, οπότε και λήγει η μηνιαία παράταση που είχε δοθεί.
Η εμμονή των θεσμών για τη θυσία του Ελληνικού έχει σχέση με:
– την εκτίμηση ότι πρέπει να σταλεί θετικό μήνυμα στις αγορές και
-την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών προς την ελληνική οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο γρήγορα πάρουν στα χέρια τους τα τελικά κείμενα της συμφωνίας οι θεσμοί τόσο νωρίτερα θα την επικυρώσουν για να συνεδριάσει στη συνέχεια ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Αυτός με τη σειρά του θα εγκρίνει την εκταμίευση του πρώτου τμήματος της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ και έτσι εξηγείται η εντολή του κ. Τσίπρα στους συνεργάτες του για εργασιοθεραπεία μέσα στο καλοκαίρι.

Η… Κίνα
Στο παρασκήνιο λέγεται ότι μόλις ολοκληρωθεί η εκταμίευση της δόσης, ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει τρία όπλα που έχει στη διάθεσή του για να αλλάξει το κλίμα και να μην περιθωριοποιηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό θα ρίξει όλο του το βάρος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων που είναι η βασική προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις 2 Ιουλίου στην Κίνα για τετραήμερη επίσκεψη προκειμένου να εξηγήσει από κοντά τις νέες ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας.
Το κλίμα είναι καλό, κάτι που έγινε σαφές και με την Cosco και πάντες εκτιμούν ότι ο κινεζικός παράγοντας θα συμβάλει αποφασιστικά στο να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Φθινοπωρινό τσουνάμι
Στο Μαξίμου γνωρίζουν πώς ακόμη και εάν όλα πάνε όπως ακριβώς τα έχουν σχεδιάσει, η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει το «θερμό» πολιτικά φθινόπωρο που είναι προ των πυλών.
Εκτός από το φορο-τσουνάμι, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες σκληρές απαιτήσεις των δανειστών ενόψει της β’ αξιολόγησης.
Στην ατζέντα θα βρεθούν μεταξύ άλλων η κατάργηση του 13ου και 14ου
μισθού και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κάτι που εάν συμβεί θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν φόβους ότι και η χώρα μας θα ζήσει όσα τώρα η Γαλλία, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγές στα εργασιακά και αφήνουν να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες

Νέα αρχή
Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο πώς εάν διαπιστώσει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει θα χρησιμοποιήσει άλλα δύο «όπλα» που έχει στη διάθεσή του.
-Το πρώτο είναι ένας ανασχηματισμός, προκειμένου να στείλει μήνυμα ότι η κυβέρνηση του κάνει μια νέα αρχή απαλλαγμένη από πρόσωπα που έχουν φθαρεί και αποτελούν βαρίδια.
-Το δεύτερο είναι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του οποίου θέλει να κάνει πράξη την πολυπόθητη διεύρυνση ώστε ο πολιτικός ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχεί με τον κοινωνικό.

Νέος διπολισμός
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε με νόημα ότι δεν είναι τυχαίο πώς ο κ. Τσίπρας ανέβαλλε και τις δύο αυτές πρωτοβουλίες για το φθινόπωρο, ενώ είχε προγραμματίσει να τις κάνει μέσα στο Μάιο.
Στόχος του πρωθυπουργού με τις δύο αυτές κινήσεις είναι η διαμόρφωση του νέου διπολισμού, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοί του θα βρεθούν απέναντι στη Ν.Δ. και τους συμμάχους της.
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά ότι θα περιοριστούν οι αντιδράσεις των συνδικάτων, καθώς το μήνυμα που ήδη στέλνει είναι πώς «καραδοκεί ο κίνδυνος του νεοφιλελεύθερου κ. Μητσοτάκη».
Μοιραστείτε το άρθρο...