Μοιραστείτε το άρθρο...

Τέσσερις γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής κρίθηκαν ακατάλληλες, έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι παραλίες στο Καβούρι (οδός Κυβέλης), στο Μεγάλο Καβούρι (στο κέντρο του τελευταίου κολπίσκου), στο Λαγονήσι (στο τέρμα του δρόμου, όχι μπροστά από την στάση “Άγιος Δημήτριος”) και στην κεντρική παραλία της Σαρωνίδας είναι ακατάλληλες για κολύμβηση. Το ίδιο δεν ισχύει απαραίτητα για γειτονικές παραλίες, καθώς, επί παραδείγματι, η παραλία «Μαύρο Λιθάρι» της Σαρωνίδας κρίθηκε κατάλληλη.

Η ΠΑΚΟΕ αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες, Τετάρτη, ότι οι δειγματοληψίες θαλασσινού νερού πραγματοποιήθηκαν στις 24 Ιουλίου σε διάφορες παραλίες του Σαρωνικού από τη Βούλα μέχρι το Καλοπήγαδο Κερατέας. Μερικές δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα , ενώ άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή.

Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων E.coli, των ολικών κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων, στο αρχικό δείγμα έγινε με την μέθοδο Διήθησης δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας (100mlδείγματος νερού).
Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες έγιναν και στο πόσιμο νερό της περιοχής, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς κατανάλωση.

Η ΠΑΚΟΕ αναφέρει:
«Εάν το νερό είτε πόσιμο, είτε αυτό που απολαμβάνουμε κάνοντας μπάνια στη θάλασσα, δεν είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, τότε είναι δυνατόν να γίνει το αίτιο μεταφοράς, διασποράς και μετάδοσης στον πληθυσμό παθογόνων μικροοργανισμών και επομένως να γίνει πρόξενος εκτεταμένων επιδημιών υδρικής προελεύσεως. Είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει γίνει μετάδοση ασθενειών με το πόσιμο νερό. Οι μικροοργανισμοί που έχουν ενδιαφέρον για την ποιότητα του νερού από άποψη υγιεινής είναι κυρίως οι ιοί, τα βακτήρια, τα πρωτόζωα και οι έλμινθες (helminthes) ή παρασιτικοί σκώληκες. Επίσης μερικοί μικροοργανισμοί συνδέονται με προβλήματα οσμής και γεύσης στο νερό καθώς και με εμφανίσεις γλοιωδών μικροβιακών μαζών στο εσωτερικό των σωληνώσεων του δικτύου διανομής (βακτήρια, φύκη, μύκητες)».




Μοιραστείτε το άρθρο...