Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «realfm97.8» και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου έδωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Εσωτερικών:
Για τις εξελίξεις μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση
Η έξοδος από το μνημόνιο αλλά βεβαίως και το Μακεδονικό ζήτημα οδηγούν σε μία πλήρη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Το δίλημμα πρόοδος ή συντήρηση ξαναγίνεται κυρίαρχο και επανέρχεται στην πολιτική ατζέντα με πολύ ισχυρούς όρους. Εμείς θεωρούμε ότι η σταδιακή μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας από τη μεγάλη παράταξη της κεντροδεξιάς που γνωρίσαμε από τη μεταπολίτευση και μετά, σε ένα κόμμα με ακροδεξιά πλέον χαρακτηριστικά δημιουργεί την αναγκαιότητα, αλλά και τις πολιτικές προϋποθέσεις, για τη συγκρότηση ενός ευρέος προοδευτικού μετώπου.
Το γεγονός ότι καταγράφεται και στην Ευρώπη μία ανάδυση ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία διεκδικούν πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο, κάνει τη συγκρότηση αυτού του προοδευτικού μετώπου μία καθαρά ιστορική αναγκαιότητα και με αυτή την έννοια οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Για τη θέση της ΝΔ περί «στημένου διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Το ότι τέτοιου είδους απόψεις αποτελούν επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και δείχνει και την πολιτική απόγνωση της αντιπολίτευσης. Όσοι δεν μπορούν να ερμηνεύσουν τις πολιτικές εξελίξεις και την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με πολιτικούς όρους καταφεύγουν στη συνωμοσιολογία και τα fake news και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο όχι για την κυβέρνηση, αλλά για την ίδια τη δημοκρατία και τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος. Ο πρωθυπουργός με τις πολιτικές πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβε, επέδειξε ένα πολιτικό θάρρος και μία θεσμική υπευθυνότητα η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Δεν κρύφτηκε πίσω από τις συνταγματικές δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά το δήλωσε και ήδη ενήργησε προς αυτή την κατεύθυνση, να διεκδικήσει και να λάβει νέα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Και είμαστε πολύ αισιόδοξοι γιατί θεωρούμε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα επιδείξει την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που αναλογεί σε αυτές τις ιστορικές στιγμές.
Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας βγαίνει και ευθαρσώς αναλαμβάνει τις πολιτικές του ευθύνες και αναλαμβάνει και πολιτικά ρίσκα, συμβάλλει μεταξύ όλων των άλλων και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και αυτό ειδικά στη σημερινή συγκυρία είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Σε αντίθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εδώ και τρία χρόνια που έχει εκλεγεί στην ηγεσία της Ν.Δ ζητάει συνέχεια εκλογές, αλλά τώρα που είχε και την θεσμική δυνατότητα απέφυγε να καταθέσει πρόταση μομφής για να διεκδικήσει αυτό το οποίο έλεγε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η αντίστιξη μεταξύ των στάσης των δύο πολιτικών ηγετών λέει πολλά.
Για τις πολιτικές εξελίξεις που σηματοδοτεί η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Ο βασικός λόγος για τον οποίο θα λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης είναι το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί, όπως είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, ο εξορθολογισμός των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, τα κοινωνικά και οικονομικά μέτρα για την άρση των αδικιών και την ελάφρυνση της πλειοψηφίας των πολιτών, το νέο καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Όλα αυτά αποτελούν πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να αναληφθούν το επόμενο διάστημα όχι γιατί χρειάζεται να κερδίσει η κυβέρνηση πολιτικό χρόνο, αλλά γιατί είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την Ελληνική κοινωνία τώρα, σε αυτή την πρώτη μεταμνημονιακή φάση, όλα αυτά να υλοποιηθούν πολύ γρήγορα. Γι αυτό ακριβώς, στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση τετραετίας και οι εθνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβρη του 2019.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το μοναδικό κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο κατάφερε να ανατρέψει τους συσχετισμούς και να αναδειχθεί στην κυβέρνηση μιας Ευρωπαϊκής χώρας. Από κει και πέρα δεν έχουμε κλειστά τα μάτια μας και τα αυτιά μας στις εξελίξεις στη χώρα μας και στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Θα ήταν ιστορικό ατόπημα πρώτου μεγέθους να μην επιδιώξουμε τη δημιουργία σύμπτυξης συνεργασιών, διατηρώντας βεβαίως ο καθένας τις ιστορικές του αναφορές και τις διαφορετικές του απόψεις. Όταν έχουμε μπροστά μας πολύ κρίσιμα ιστορικού μεγέθους διακυβεύματα, η δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, απέναντι δυνάμεις του εθνικισμού, απέναντι στις δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να μας κρατήσουν δεμένους στο παρελθόν, είναι αναγκαία και θα πάρουμε όλες τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, για είναι αυτό το μέτωπο όσο δυνατόν πιο ευρύ και να συμπεριλαμβάνει όσο δυνατόν περισσότερους.