Μοιραστείτε το άρθρο...

“Οργή λαού” προκάλεσε η μουσική επιλογή του Νικολάς Μαδούρο την ίδια ώρα που στο κατώφλι της Βενεζουέλας συνεχίζεται να χύνεται αίμα.

Εν μέσω γενικής απεργίας από την αντιπολίτευση κι ενώ οι νεκροί των διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα υπερβαίνουν ήδη τους 100, ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, εμφανίστηκε ενώπιον πλήθους υποστηρικτών του να τραγουδά:

«Για την ενότητα και ειρήνη στη χώρα μας. Η συντακτική συνέλευση προχωρά μπροστά. Αργά, πάρε ένα ψηφοδέλτιο αντί για όπλα και εξέφρασε τις απόψεις σου ειρηνικά και ήρεμα». Μόνο που το τραγούδι του είχε υπόκρουση το πασίγνωστο ερωτικό τραγούδι «Despacito» (Αργά), οι δημιουργοί του οποίου εκφράστηκαν καταδικαστικά:

«Το γεγονός ότι οικειοποιήθηκες παράνομα ένα τραγούδι δεν είναι τίποτε μπροστά στο έγκλημα που διαπράττεις και που έχεις διαπράξει στη Βενεζουέλα», έγραψε ο Πορτορικάνος ράπερ Ντάντι Γιάνκι στον λογαριασμό του στο Instagram, ενώ ο συμπατριώτης του τραγουδιστής Λούις Φόνσι υπενθύμισε ότι «είναι παράνομο να χρησιμοποιήσει ή να αλλάξει το Despacito για πολιτικούς σκοπούς». Το τραγούδι βρίσκεται στην κορυφή του Billboard Hot για 100 εβδομάδες.

Με καριέρα 20 ετών ο Λουίς Φόνσι έγραψε ότι η μουσική του είναι για όλους, αλλά «όχι για προπαγάνδα με στόχο τη χειραγώγηση της βούλησης ενός λαού». Ο Ντάντι Γιάνκι, ανέβασε μια φωτογραφία του Μαδούρο με ένα μεγάλο κόκκινο ΧΙ.

Μάλιστα, οι καλλιτέχνες αποκάλεσαν δικτατορικό το καθεστώς Μαδούρο και σχολίασαν ότι «με αυτό το φθηνό διαφημιστικό προεκλογικό κόλπο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας καθιστά προφανή τα φασιστικά του ιδανικά».

Ο Μαδούρο, ωστόσο δεν ήταν ο πρώτος. Τον Μάιο υποστηρικτές της αντιπολίτευσης είχαν κάνει μια παρωδία του Despacito με στίχους κατά του προέδρου και τίτλο «Μαδουρίτο».

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διεξάγει εκστρατεία ενόψει των εκλογών, που θα διεξαχθούν την Κυριακή, για την επιλογή των μελών της συντακτικής συνέλευσης, ενώ η αντιπολίτευση έχει ήδη προκηρύξει μποϊκοτάζ και νέες διαδηλώσεις.

ΠΗΓΗ: Guardian, AFP, ΑΠΕ,




Μοιραστείτε το άρθρο...