Μοιραστείτε το άρθρο...

Κι όμως στους χαλεπούς καιρούς που διανύει ο Τύπος, χιλιάδες φύλλα κάνουν φτερά δημιουργώντας εντυπώσεις, αλλά και αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη…

Μετά τα προσωρινά “λουκέτα” σε ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟ που είχαν ως αποτέλεσμα να μην βρεθούν στα περίπτερα ιστορικές εφημερίδες όπως τα “Νέα” και το “Έθνος”, ένα ακόμη ζήτημα που κυριαρχεί στα πηγαδάκια του Τύπου είναι αυτό των λεγόμενων “καπέλων”.

Δηλαδή, η σκόπιμη παραποίηση των πραγματικών αριθμών κυκλοφορίας, στην προσπάθεια μιας διοίκησης εφημερίδας να αυξήσει τον αριθμό των πωληθέντων φύλλων. Το γεγονός αυτό είναι που έχει οξύνει τα πνεύματα ανάμεσα στους ισχυρούς άνδρες του Τύπου, καθώς μερίδα αυτών κάνει λόγο για στρέβλωση της αγοράς από τις κατασκευασμένες κυκλοφορίες, καθώς και για παραβίαση των όρων του ανταγωνισμού και προσβολή του εκδοτικού αντικειμένου αλλά και της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ήδη, στην πιάτσα κυκλοφορεί ότι εφημερίδες όπως τα “Παραπολιτικά” του Γιάννη Κουρτάκη και το “Documento” του Κώστα Βαξεβάνη έχουν “χρυσώσει” αρκετά το χάπι. Ωστόσο, ο τελευταίος πρόσφατα είχε καταγγείλει «καπέλα» στις κυριακάτικες εφημερίδες αναφέροντας σε άρθρο του: “Εφημερίδες που εκτυπώνουν 60.000 φύλλα, εμφανίζονται να πουλάνε 52.000 φύλλα, πράγμα που στατιστικά είναι αδύνατο. Για να πουλήσεις 52.000 φύλλα, πρέπει να έχεις εκτυπώσει τουλάχιστον 85.000 φύλλα (η πώληση, στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι το 60% του τιράζ). Εντυπωσιακό είναι, πως οι τέσσερις εφημερίδες με κυκλοφορία πάνω από εμάς, όσο και να πέσουν, δεν πέφτουν κάτω από μαγικούς αριθμούς (70.000, 60.000, 50.000)”.

Επίσης, στον “χορό” των καταγγελιών μπήκε η Α.Ε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, η εταιρεία του Γιάννη Φιλιππάκη που εκδίδει τις ημερήσιες εφημερίδες «Δημοκρατία», «Εσπρεσσο», «Εστία» καθώς και τις εβδομαδιαίες «Κυριακάτικη δημοκρατία» και «Ορθόδοξη Αλήθεια». Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, θα λάβει κάθε νόμιμο μέτρο προστασίας των συμφερόντων της και θα αναζητήσει κάθε ζημία ή διαφυγόν κέρδος που προκαλείται από την ανακοίνωση ψευδών στοιχείων.

Η Α.Ε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ καλεί όλους τους εμπλεκομένους στην εφαρμογή της μεθόδου του barcode, η οποία αποτελεί, καταρχάς, τον μοναδικό ενδεδειγμένο τρόπο διασφάλισης της εγκυρότητας των πωλήσεων. Η εφαρμογή του και στον Τύπο έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων και αποτελεί πλέον υποχρέωση εκ του νόμου.

Στα σχέδια της εταιρείας του Γιάννη Φιλιππάκη προτίθεται μέχρι της υποχρεωτικής χρήσης του barcode να προχωρήσει στην πιστοποίηση των δικών της κυκλοφοριών από αναγνωρισμένη εταιρία Ορκωτών Ελεγκτών.

Ενδεικτικά, οι πτωτικοί κατά τα άλλα αριθμοί κυκλοφορίας των εφημερίδων σε τυχαίες ημερομηνίες

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ

 
Μοιραστείτε το άρθρο...