Μοιραστείτε το άρθρο...

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμος Αρσένης έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών νικημένος από την επάρατη νόσο.

Ο Γεράσιμος Αρσένης έχει διατελέσει μεταξύ άλλων υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Άμυνας και Παιδείας, ενώ υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο πρώην Βουλευτής ήταν παντρεμένος με την νυν πρόεδρο  του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλαδος και Πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη με την  οποία είχε αποκτήσει μια κόρη!

Η γνωριμία

Η Λούκα Κατσέλη δεν τον γνώριζε προσωπικά, είχε γοητευτεί όμως από αυτά που είχε ακούσει για εκείνον. «Οταν είχα πάει το καλοκαίρι στα Ηνωμένα Εθνη για μια πρακτική άσκηση, όλοι μου μιλούσαν για εκείνον, καθώς ήταν επιφανές στέλεχος στον ΟΗΕ. Τον γνώρισα όταν τον κάλεσα εκ μέρους του Ανδρέα Παπανδρέου να μιλήσει σε εκείνο το συνέδριο. Εκανε μια καταπληκτική ομιλία, όπως πάντα άλλωστε, για τα προβλήματα υπερχρέωσης των αναπτυσσόμενων χωρών. Μένουμε εκεί. Αλλά συνεργαζόμαστε τον αμέσως επόμενο χρόνο στην ομάδα που συστήνει ο Ανδρέας Παπανδρέου για την προετοιμασία του κυβερνητικού προγράμματος». Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ η κυρία Κατσέλη επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο, ενώ ο Γεράσιμος Αρσένης αναλαμβάνει διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Το καλοκαίρι του ’82 ο Ανδρέας της ζητά να αναλάβει τη διεύθυνση του ΚΕΠΕ και ταυτόχρονα γίνεται και ο πρώτος ανασχηματισμός. «Ο Γ. Αρσένης γίνεται υπουργός Εθνικής Οικονομίας και έτσι από τα νέα μας πόστα συνεργαζόμαστε πλέον στενά. Από το 1983 καταλάβαμε ότι πέρα από τη συνεργασία που έχουμε, είμαστε μαζί και στη ζωή. Αν θέλετε, μας συνέδεσε η πολιτική. Ο Ανδρέας έγινε κουμπάρος μας. Ημασταν άλλωστε και οι δυο στενοί συνεργάτες του και πολύ κοντά του. Νομίζω μάλιστα πως χάρηκε πολύ για το πώς εξελίχθηκε αυτή η σχέση». Ο γάμος γίνεται στις 21 Μαρτίου του 1985 στο δημαρχείο της Αθήνας.

«Μόλις είχε επιτραπεί στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρθε μαζί με τη Μαργαρίτα και υπέγραψε ως μάρτυρας. Αν ο πρώτος γάμος μου ήταν η συνέχεια μιας δυνατής νεανικής σχέσης, ο γάμος μου με τον Γεράσιμο ήταν μια πολύ ευσυνείδητη απόφαση και γι’ αυτό -να χτυπήσω ξύλο- έχει κρατήσει έτσι όπως έχει κρατήσει μέχρι τώρα. Γιατί μας ενώνουν πάρα πάρα πάρα πολλά. Πιο πολύ από όλα είναι οι ηθικές αξίες. Βλέπουμε τη ζωή με τα ίδια μάτια. Αυτό που θεωρούμε σωστό ή όχι, έντιμο ή μη έντιμο είναι το ίδιο». Το 1985 ο Γεράσιμος Αρσένης παραιτείται και το ίδιο διάστημα λήγει η σύμβαση της κυρίας Κατσέλη στο ΚΕΠΕ. Μετά την περιπέτεια του ΕΣΚ, επανέρχεται στο Κίνημα το ’89 και ο Ανδρέας καλεί την κ. Κατσέλη να αναλάβει οικονομικός σύμβουλός του. 

Η γέννηση της Αμαλίας και το comeback

Το 1990 γεννιέται η κόρη τους Αμαλία, η οποία ασχολείται με το θέατρο. Ενα παιδί που βίωσε στο πετσί του όχι μόνο τις χαρές αλλά και τις πίκρες της πολιτικής. «Επαθε τη μεγάλη κρίση την περίοδο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ηταν μόλις 6 ετών, όταν έβλεπε από την τηλεόραση να καίνε το ομοίωμα του πατέρα της και ακόμα το θυμάται με τρόμο. Νομίζω ότι τώρα το έχει φιλοσοφήσει και το έχει ξεπεράσει. Είχε φτάσει σε ένα σημείο που όταν βγαίναμε έξω, φοβόταν ή δεν ήθελε να πάμε μαζί της σινεμά, να μην τη δουν ή κάποιος φωνάξει στον πατέρα της. Πήρε καιρό και συζήτηση για να καταλάβει αυτές τις επιλογές. Τώρα μάλιστα είναι περήφανη και βλέπει μέσα από το σχολείο της πως, αν αυτή η μεταρρύθμιση είχε συνεχιστεί, θα ήταν τελείως διαφορετική και η εμπειρία των παιδιών μέσα στο Λύκειο». Τότε ήταν που αποφάσισε και η Λούκα Κατσέλη να φύγει ξανά…

«Αισθανόμουν ότι πνιγόμουν. Ηθελα να ξαναγεμίσω τις μπαταρίες μου. Τότε προκηρύχθηκε η θέση του επικεφαλής στον ΟΟΣΑ. Ημασταν 117 υποψήφιοι. Δεν πίστευα ότι θα έπαιρνα τη θέση. Ο μόνος που το πίστευε ήταν ο Γεράσιμος, ο οποίος, οφείλω να ομολογήσω, έκανε αυτό που πάρα πολύ λίγοι θα έκαναν. Οχι μόνο δέχτηκε ότι θα έφευγα για το Παρίσι, αλλά ανέλαβε και την υψηλή εποπτεία και του σπιτιού και της κόρης μας κι εγώ πηγαινοερχόμουν τα Σαββατοκύριακα για τέσσερα χρόνια. Τον πρώτο χρόνο ήταν δύσκολα για την Αμαλία. Της εξήγησα πως αν δεν αισθάνεσαι δημιουργικός, δεν μπορείς να προσφέρεις και κατάλαβε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία που θα με κάνει να είμαι καλύτερα και στη σχέση μου μαζί της. Αποφάσισα να επιστρέψω ξανά τον περασμένο Ιούλιο. Είναι η τελευταία χρονιά της Αμαλίας στο Λύκειο. Επρεπε να ξαναβρεθούμε, να ξανασυναντηθούμε για να είμαστε μαζί ως οικογένεια. Ηταν πολύ δύσκολη απόφαση, η πιο δύσκολη γιατί το λάτρευα αυτό που έκανα. Γύρισα στις 16 Ιουλίου με την προσδοκία να ξανασυναντήσω τους φοιτητές μου στο Πανεπιστήμιο και λίγες μέρες μετά μου έγινε η πρόταση από τον Γιώργο Παπανδρέου να μπω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μπορεί ο σύζυγός της να μην κατάφερε να εκλεγεί στη δύσκολη περιφέρεια της Κεφαλονιάς, ωστόσο: «Μέσα στην πολιτική μαθαίνεις και να κερδίζεις και να χάνεις. Θα ήθελα να είναι στη Βουλή γιατί το αξίζει. Ηθελε σε αυτήν τη φάση να συνδέσει το όνομά του με την αναπτυξιακή πορεία του νησιού».
Μοιραστείτε το άρθρο...