Μοιραστείτε το άρθρο...

Όταν ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος έκανε λόγο κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για τα «ορφανά» του Νίκου Γκάλη, σίγουρα δεν φανταζόταν πόσο επίκαιρη θα ήταν και σήμερα η ρήση του.

Η διαφορά βέβαια είναι ότι δε μιλάμε ούτε για τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ούτε για τον Νίκο Φιλίππου, ούτε για τον Φάνη Χριστοδούλου, οι οποίοι ήθελαν να συνεχίσουν το μύθο της εθνικής μπάσκετ του 1987.

Το ζήτημα σήμερα, αφορά στελέχη, του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, που βγήκαν στον αφρό με τη βοήθεια του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά έχουν εξαφανιστεί από την «πιάτσα».

Ο ξαφνικός «θάνατος» του ΠΑΣΟΚ εκμηδένισε τις όποιες ελπίδες είχαν για επανεκλογή, με αποτέλεσμα να αναζητούν νέα πολιτική στέγη για να επανέλθουν στο προσκήνιο.

Το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο έντονο από ποτέ, αλλά η απάντηση στο ερώτημα πότε θα ενταχθούν είναι εξαιρετικά δύσκολη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους συσχετισμούς στο κυβερνών κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να ανοίξει το «παράθυρο» στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Κίνα και η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι από το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να κάνει άμεσα πράξη το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά ώστε σε συνδυασμό με την αλλαγή του εκλογικού νόμου να παραμείνει ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων.

Ας δούμε ποια είναι τα «πράσινα» στελέχη που περιμένουν σήμα από τον κ. Τσίπρα για να κάνουν το μεγάλο come back.

1. Νίκος Χριστοδουλάκης: Ο πρώην τσάρος και «σωματοφύλακας» του Κώστα Σημίτη, λέγεται ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου. Το πρώτο βήμα έγινε όταν ανέλαβε το πόστο του υπηρεσιακού υπουργού στην κυβέρνηση Βασιλικής Θάνου, το περασμένο καλοκαίρι. Στο παρελθόν είχε ακουστεί ότι προορίζεται για την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, αλλά το σενάριο δεν προχώρησε. Σε περίπτωση ανασχηματισμού θεωρείται βέβαιο ότι το όνομά του θα επανέλθει στο προσκήνιο, ιδίως εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιμείνει στις θέσεις των «53+».  

2. Λούκα Κατσέλη: Στήριξε από την πρώτη στιγμή της διαγραφής  της από τον ΠΑΣΟΚ, τον Αλέξη Τσίπρα. Η ανταμοιβή της ήρθε με την ανάληψη της θέσης της προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, αλλά το τελευταίο διάστημα ακούγεται ότι είναι πιθανό να αναλάβει πόστο στην κυβέρνηση. Η  κίνηση αυτή, εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει το πέρασμα στη νέα εποχή και την έξοδο από την κρίση που διακαώς επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου.

3. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Η διαγραφή της από τον Γιώργο Παπανδρέου θεωρήθηκε μεγάλη έκπληξη. Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε ήταν αυτός που την επέβαλε ως ευρωβουλευτή αλλά και γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Από τότε που έφυγε ουδέποτε σκέφτηκε να ξαναγυρίσει και προτίμησε το μοναχικό δρόμο. Η σχέση της με το Μέγαρο Μαξίμου λέγεται πως είναι άριστη και απομένουν μόνο τα τυπικά για να ενταχθεί στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

4. Δημήτρης Ρέππας: Εάν γίνει θα είναι σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα μεταγραφή που έγινε στα πολιτικά χρονικά της Ελλάδας. Όλο αυτό το διάστημα, ο πρώην υπουργός απέφυγε να εκτεθεί και η στήριξη που παρείχε στον Γιώργο Παπανδρέου στις εκλογές που έγιναν τον Ιανουάριο του 2015 ήταν μάλλον από υποχρέωση. Δε θέλησε να είναι υποψήφιος, η βοήθεια του ήταν περισσότερο οργανωτική και αποτραβήχτηκε όταν κατάλαβε ότι το εγχείρημα δεν είχε τύχη. Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως αποτελεί πρόσωπο που διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία και η παρουσία του θα συμβάλει στο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχος πόλος στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

5. Παντελής Οικονόμου: Πρόκειται για πρόσωπο το οποίο διαθέτει προφίλ, το οποίο θα σηματοδοτεί το πέρασμα στον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Αναδείχτηκε και αυτός από τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά οι σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ κόπηκαν μαχαίρι όταν ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον οποίο δεν ταίριαζαν τα χνώτα τους.

Συνέδριο-ανασχηματισμός
Στο ερώτημα πότε θα ξαναμπούν στην… αρένα, η απάντηση έχει άμεση σχέση με το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το στίγμα που θα δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου, καθώς έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί η νέα αξιολόγηση.
Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα απευθύνει προσκλητήριο σε στελέχη της κεντροαριστεράς που θέλουν να βοηθήσουν τη νέα μεγάλη προσπάθεια της χώρας.
Σ’ αυτή την περίπτωση, οι διεργασίες θα ενταθούν και ο ανασχηματισμός που θα γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, θα σηματοδοτήσει βαθιές αλλαγές που θα ανακατέψουν την πολιτική τράπουλα.




Μοιραστείτε το άρθρο...