Μοιραστείτε το άρθρο...

Τα νέα δεδομένα στον ΕΝΦΙΑ και το «κουστούμι» που θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αναμένεται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά κατέρρευσε όταν οι πάντες αντίκρισαν τα εκκαθαριστικά του φόρου και συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το ίδιο σκηνικό είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί και το φθινόπωρο, όπου τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ θα εντείνουν τη λαϊκή οργή, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

«Καίει»
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι φουσκωμένο λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 530.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, λόγω της αύξησης του συμπληρωματικού φόρου.
Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν συνολικά, όλοι όσοι ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία σε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ο οποίος στην κυριολεξία «καίει» αναμένεται να φτάσει τα 808 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συμπληρωματικός φόρος, υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των ακινήτων με ειδική κλίμακα, ενώ ο κύριος για κάθε ακίνητο χωριστό,  ανά τετραγωνικό και ανάλογα με την τιμή ζώνης.
Ο συμπληρωματικός φόρος, επιβαρύνει αγροτεμάχια και λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, τα οποία μέχρι και το 2015 απαλλάσσονταν.

Τα μεγάλα θύματα
Ενδιαφέρονται είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν για όσους θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ από το φθινόπωρο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μεγάλα θύματα είναι όσοι έχουν ακίνητα, όπου η αξία τους είναι άνω των 200.000 ευρώ, ενώ συμπληρωματικός φόρος θα υπάρχει και για τα αγροτεμάχια.
Ειδικότερα, μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν:
-οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ,
– Οι ιδιοκτήτες που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, καθώς καταργείται η έκπτωση 20% που είχαν στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2015.
– Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα αυξήθηκαν κατά 23-25%.
-όσοι έχουν αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, κάτι που σημαίνει ότι διευρύνεται ο κύκλος όσων πιαστούν στην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού φόρου.
-Οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας μεταξύ 400.000 και 600.000 ευρώ θα δουν το «χαράτσι» να αυξάνει κατά 150-325%.
Για παράδειγμα φορολογούμενος που έχει στην κατοχή ακίνητα αξίας 400.000 ευρώ εκτός από τον βασικό φόρο του ΕΝΦΙΑ θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο ο οποίος από 100 ευρώ που ήταν πέρυσι εκτοξεύεται στα 425 ευρώ φέτος (αύξηση 325 ευρώ).

Ιδιοκτήτες οικοπέδων
Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων θα πρέπει να αρχίζουν να προετοιμάζονται για τα χειρότερα, καθώς παίρνουν την ανιούσα οι συντελεστές προσδιορισμού του φόρου.
Ο ανώτατος συντελεστής ανεβαίνει στα 11.250 ευρώ,  ενώ οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα πρώτα κλιμάκια μοναδιαίας αξίας οικοπέδου.
Για ένα οικόπεδο 300 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο εντάσσεται στη 15η φορολογική ζώνη (με μοναδιαία αξία από 500,01 έως και 600 ευρώ το τετραγωνικό), ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από τα 300 στα 375 ευρώ.

Ξενοίκιαστα
Στο νέο νόμο δεν υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη για διαμερίσματα που είναι ξενοίκιαστα, όπως είχε συμβεί με το ΕΕΤΗΔΕ που τα απάλλασσε και τον ΕΝΦΙΑ του 2014 που έδινε έκπτωση 20%.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια διόρθωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος όσοι έχουν ξενοίκιαστα σπίτια να πληρώσουν τον ίδιο χαράτσι με αυτά που χρησιμοποιούνται.

Αγροτεμάχια
Νέες επιβαρύνσεις περιμένουν και τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που θα χρειαστεί να βάλουν και σ’ αυτή την περίπτωση το χέρι στην τσέπη.
Η συγκεκριμένη κατηγορία έως τώρα εξαιρούνται και η νέα επιβάρυνση αφορά όλους όσοι έχουν, είτε ένα χωράφι, είτε ένα φιλέτο εκτός σχεδίου δίπλα στο κύμα.

Επιχειρήσεις
Έως τώρα, μια επιχείρηση που είχε αποθήκες χιλιάδων τετραγωνικών για να εξυπηρετεί τη δραστηριότητά της, εξαιρούνταν από τον συμπληρωματικό φόρο.
Με τις νέες ρυθμίσεις ακόμα και τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για την παραγωγική ή επιχειρηματική δραστηριότητά τους τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα φορολογούνται με συντελεστή 0,1%.

Περσινές κλίμακες
Όσον αφορά στο βασικό φόρο του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες, αυτός θα υπολογιστεί με τις ίδιες κλίμακες και τους ίδιους συντελεστές.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν μία ή περισσότερες κατοικίες θα πληρώσουν είτε το ίδιο ποσό φόρου που κατέβαλαν το 2015 είτε μικρότερο λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
Το πόσο μικρότερος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ όμως, εξαρτάται από την περιοχή, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η τιμή ζώνης ναι μεν έπεσε, αλλά οι ιδιοκτήτες τους δε θα δουν καμία διαφορά.
Στο Δήμο Παπάγου για παράδειγμα, η τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 2.500 ευρώ/τ.μ. στα 2.050 ευρώ/τ.μ, αλλά η τιμή του ΕΝΦΙΑ διατηρείται στα 6 ευρώ/τ.μ.
Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν περιοχές, όπου η αλλαγή στις τιμές ζώνης θα φέρει μειώσεις άνω του 20% στον ΕΝΦΙΑ.
Αυτό οφείλεται στο ότι ο κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τετραγωνικού μέτρου που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ..
Κατά συνέπεια, ακόμη και μετά τη μείωση των αντικειμενικών, πολλοί ιδιοκτήτες θα παραμείνουν στα ίδια κλιμάκια υπολογισμού και θα πληρώσουν το που κατέβαλαν το 2015.
Στον σχετικό κατάλογο υπάρχουν οι ακριβές ζώνες του Χολαργού, του Χαλανδρίου, του Νέου Ψυχικού, της Καλλιθέας, των Βριλησσίων κ.λπ.

+566 εκ. ευρώ
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι 485.505 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και το συνολικό ποσό που θα τους καταλογιστεί θα φτάσει τα 566 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα:
Α. 363.456  φυσικά και νομικά πρόσωπα (3 στους 4 φορολογουμένους) καλούνται να πληρώσουν 14,6 εκατ. ευρώ. Ο καθένας από αυτούς εκτιμάται ότι θα πληρώσει κατά μέσον όρο 40 ευρώ συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Β. 122.049 θα πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 551 εκατ. ευρώ, ή από 4.514 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο. Σύμφωνα μάλιστα με τον ΣΕΒ οι 4 πλουσιότεροι από αυτούς θα υποχρεωθούν να καταβάλουν συνολικά 2,4 εκατ. ευρώ συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, δηλαδή από 599.935 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο. Άλλοι 29 μεγαλοϊδιοκτήτες θα πληρώσουν συνολικά 8,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή από 287.620 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο, ενώ άλλοι 113 λιγότερο πλούσιοι θα κληθούν να καταβάλουν συνολικά 14,6 εκατ. ευρώ, ήτοι 128.857 ευρώ ο καθένας.
Γ. 45.084 νομικά πρόσωπα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ συνολικού ύψους 242 εκατ. ευρώ, 33 εταιρείες θα καταβάλουν 40 εκατ. ευρώ και 2.300 εταιρείες (πολλές εκ των οποίων λόγω της δραστηριότητάς τους έχουν σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα) 140 εκατ. ευρώ.

5 δόσεις
Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δυσχερή θέση και θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης την κοινωνική οργή.
Τα δύσκολα, αναμένεται να έρθουν στις αρχές του Σεπτέμβρη όταν όλοι θα έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους και θα έχουν παραλάβει τη λυπητερή του ΕΝΦΙΑ, η εκκαθάριση του οποίου ξεκινά τον Ιούλιο.
Η εξόφλησή του θα πρέπει να γίνει σε 5 δόσεις, βάσει των ισχυουσών αντικειμενικών αξιών, ενώ το 2017 θα υπολογιστεί με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Προπέτασμα καπνού
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, των Ελλήνων είναι πιθανό να αυξήσει τα φέσια στα δημόσια ταμεία και να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε απαξίωση.
Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να εξηγηθούν δηλώσεις βουλευτών όπως του Γ. Κυρίτση ότι «τα βάρη θα πληρώσουν οι μένουμε-ευρωπαίοι» και της Ε. Καρακώστα ότι «η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει ταξικό πρόσημο».
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις όπως γίνεται αντιληπτό αποτελούν μονάχα προπέτασμα καπνού και εντάσσονται σε μια επικοινωνιακή στρατηγική που αποσκοπεί στην εξασφάλιση μιας εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να κέρδισε χρόνο, αλλά το φθινοπωρινό τσουνάμι είναι πολύ πιθανό να την πνίξει και να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.




Μοιραστείτε το άρθρο...